Vogelgriep zoönose liever voorkómen dan een volgende pandemie genezen

Dit artikel is onderdeel van ons dossier over zoönose. Onze dossiers bevatten artikelen over één specifiek thema. De inhoud van dit dossier kan je onderaan het artikel vinden. Heb je een vraag of suggestie over de inhoud, wil je samenwerken of heb je andere feedback? Mail dan naar servicedesk@vegetariers.nl

Door: Daniël Gerritsen, Maatschappelijke Profilering en Voeding & Gezondheidsexpert van de Vegetariërsbond
Datum van publicatie: 13-02-2023


 
Mens ernstig ziek door vogelgriep

Er is in januari een menselijke besmetting geconstateerd van de hoog pathogene vogelgriep H5N1-variant in Ecuador. Een 9-jarig meisje is er ernstig ziek van geworden en is opgenomen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Quito. Dat is dezelfde variant van het virus die al sinds begin 2022 vele kippen en wilde vogels in ons land heeft omgebracht. Het is tot nu toe bekend van een hand vol mensen dat ze besmet zijn geweest met H5N1, maar niet eerder is iemand er zo ziek van geworden. Verder is geconstateerd dat deze variant van het vogelgriepvirus in Spanje overgesprongen is van nerts op nerts, wat aanduidt dat het virus zich ook van mens op mens zou kunnen overbrengen [1][2].
 

Voorbereiding op uitbraak virus onvoldoende

Virologen waarschuwen dat we niet voldoende voorbereidt zijn op een mogelijke uitbraak. De overheid wacht met het vaccineren van kippen tot onderzoek naar het vaccin is afgerond. Terwijl de vaccinatie van kippen hoog nodig is om de vermeerdering van het virus af te remmen en de kans te verkleinen dat het virus overspringt op de mens. Daarmee zouden ook minder kippen preventief afgemaakt hoeven worden. Ook nertsen en varkens zijn gevoelig voor het vogelgriepvirus en nauwkeurige monitoring is van hoogste prioriteit.
Viroloog Marion Koopmans roept op om een scenario oefening voor te bereiden voor het geval dat de vogelgriep van mens op mens kan overspringen. Dat zou een nieuwe epidemie of zelfs pandemie kunnen betekenen. Daarop kunnen we deze keer het beste zo goed mogelijk voorbereidt zijn.
 

Aantal veedieren verlagen

Wij benadrukken dat het aantal dieren wat voor consumptie gehouden wordt in Nederland onhoudbaar is voor meerdere reden, waar het risico op zoönose er één van is. In ons uitgebreide expert-artikel ‘Zoönose gevaar voor volksgezondheid en de oplossing volgens de Vegetariërsbond’ beschreven we aan de hand van onderzoek wat wij hebben laten uitvoeren dat een lagere dichtheid van pluimveebedrijven hoog nodig is om het risico te verkleinen. Naast de nationale maatregelen die we hierboven beschreven: minder dieren, vaccinatie en een scenario oefening, roepen we iedereen op om te stoppen met het eten van kip en gezien ook eieren afkomstig zijn van het pluimvee: beter niet dan minder.
 

Belang werkelijke vleesprijs

Externe kosten als het vaccineren van pluimvee worden nu door de hele samenleving betaald. In ons plan voor een werkelijke vleesprijs, wat we hebben opgesteld met de TAPP-coalitie, pleiten we ervoor om deze externe kosten in de prijs van het betreffende product op te nemen. Door de hogere prijs voor in dit geval kip zal de consumptie afnemen en het risico op zoönose verlagen.
In het plan van de TAPP-coalitie pleiten we daarnaast dat de inkomens van deze hogere prijs verdeeld worden over het afschaffen van btw op groente en fruit, koopkrachtcompensatie voor de laagste 40% inkomens en het versnellen van extensiveren van de intensieve veehouderij. Lees meer erover op onze website over de werkelijke prijs van vlees en zuivel.

 

Bronnen

[1] https://nos.nl/artikel/2459618-zorgen-over-menselijke-besmetting-met-vogelgriep-risico-op-epidemie
[2] https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2462436-voorbereiding-uitbraak-vogelgriep-bij-mensen-schiet-tekort-zeggen-virologen

 

Zoönose- en gezondheid gerelateerd, verder lezen

Meer 'Vega & Gezondheid' artikelen
Voedingsvragen en antwoorden uit ons LekkerVega tijdschrift
Consumptiecijfers aantallen dieren (Pdf)
'Gezond Vegetarisch' (Pdf)


Meld je aan voor de Nieuwsbrief van de Vegetariërsbond en mis niets..