Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Wat is het verschil tussen een vegetariër en een veganist?

Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel). Veel vegetariërs letten echter minder op vegetarische instinkers zoals gelatine en kaas. Mensen die geen vlees, maar wel vis eten, worden soms pescotariër of semi-vegetariërs genoemd. Mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër. Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn "veganisten".

Met "vegetariër" bedoelt men dus doorgaans "lacto-ovo-vegetariër", wat wil zeggen dat die persoon geen vlees of vis eet, maar wel zuivel en eieren. Een minderheid is lacto-vegetariër (wel melk, geen eieren) of ovo-vegetariër (geen melk, wel eieren). Wil je weten of een product past binnen een vegetarisch voedingspatroon? Volg dan het stappenplan. Of wil je 30 dagen uitproberen of vegetariër wat voor jouw is? Met 30 dagen vegetarisch krijg je 30 dagen Lekker.Vegetarisch lang tips, recepten en achtergrondinformatie.

   Vlees  Vis  Ei  Zuivel
 Veganist  Nee  Nee  Nee  Nee
 (lacto-ovo-)Vegetariër  Nee  Nee  Ja  Ja
 Ovo-vegetarier  Nee  Nee  Ja  Nee
 Lacto-vegetariër  Nee  Nee  Nee  Ja
 Pescotariër  Nee  Ja  Ja  Ja

 

Help ons vegetarisch eten te promoten

Al deze groepen hebben gemeen dat ze ervoor kiezen om minder vlees en meer vegetarisch te eten. Help ons dit te promoten en word donateur. Als dank krijg je dan:
  • Vier keer per jaar ons magazine, boordevol informatie over vegetarische voeding. 
  • Een mooi welkomstgeschenk, zoals een kookboek of een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox.
  • Gratis voedingsscan! De Vegetariërsbond voedingskundige Sytske de Waart geeft, speciaal voor jou een op maat gemaakt voedingsadvies.
  • Korting bij meer dan 50 'Gastvrij voor Vegetariërs' restaurants.
  • Aantrekkelijke kortingen op vegetarische producten, kookcursussen en vakantiebestemmingen