Alles voor de feestdagen: Kerst recepten-inspiratie

'Help! We hebben een vegetariër met kerst aan tafel!' Maar ook andersom kan het lastig zijn, die feestdagen. Want je wilt je goedbedoelende familie het natuurlijk niet nodeloos ingewikkeld maken en stiekum nu eens laten zien hoeveel heerlijks er valt te maken op vegetarisch gebied. Een kleine rondleiding langs de leukste receptensites voor vegetariërs en vleesverlaters.

Elle Eten: Wish you a veggie little christmas

Prachtige foodfotografie en vernieuwende recepten: dat is Elle Eten. Ook hen is de vega-hype niet ontgaan. Mensen zijn nieuwsgierig naar verrukkelijk vegetarisch eten en meer groente op het bord. Wie culinair geïnteresseerd is en niet terugdeinst voor over het algemeen wat bewerkelijker recepten -maar hé, met kerst mag je uitpakken!- zit hier aan het goede adres.

 
Bekijk hier een feestelijk 5 gangen vegamenu met onder meer bietengnocchi met gorgonzolasaus en waterkers en toe nogaparfait met rozenroom, plus nog ruim twintig andere heerlijke vega kerstgerechten.

 

Fotografie: Carlfried Verwaayen - Styling: Marjolein Vonk - Food styling: Claartje Lindhout - Recepten: Tal Maes.

Vega = top

Misschien wel de bekendste Nederlandse receptensite voor vegetariërs is Vegatopia. Deze site heeft een indrukwekkende club culinaire redacteuren en weet altijd verrassend te zijn met kerst. Ieder jaar brengen ze vier compleet nieuwe kerstmenu's die altijd nét even anders zijn dan op gangbare sites met vegetarische receptuur. Veel foto's zul je hier niet vinden, maar als je dat minder belangrijk vindt, zal het redactionele gedeelte met actualiteiten, recensies van producten, kookideeën en recepten je zeker aanspreken. Kerst 2014 pakt Vegatopia uit met onder meer een roaring twenties menu, maar ook een Vietnamees kerstmenu voor de durfallen.

deVegetarier: Meer dan 60 kerstrecepten!Kerst = vrede. Als vegetariër of vleesverlater breng je dat automatisch in de praktijk. deVegetariër.nl startte in 2009 als het grootste recepten discussieforum in zijn soort ter wereld. In dit visuele tijdperk gaat de site nu weer een stap verder met de lekkerste foodplaatjes en dito vegetarische recepten van Nederlandse foodbloggers en vegetariër-vriendelijke hotspots. De sponsor/ambassadeur achter deVegetarier is per 1 januari 2015 Vegapolis, een initiatief van een clubje duurzame ondernemers. De Vegapolis is de eerste collectieve zorgverzekering voor vegetariërs en vleesverlaters. De ziektekostenverzekering waar je wordt beloond voor je gezonde lifestyle. Nieuwe én bestaande donateurs van de Vegetariërsbond krijgen van Vegapolis nu maar liefst 20 euro cadeau. Dat betekent dat je lidmaatschap dan dus nog maar euro 9,50 is voor een heel jaar! En als dank voor je steun zit daar ook nog eens het culinair vegetarische Italiaanse kookboek Vegeterranean bij, t.w.v. 34,95! Let op: vraag specifiek de Turien/Avéro Vegapolis aan.

Wakker Dier: Voor de vergeten dieren

'Het beste middel tegen dierenleed in de vee-industrie is vegetarisch eten.' Iedere week plaatst Wakker Dier, de organisatie die opkomt voor de vergeten dieren in de vee-industrie, een nieuw, makkelijk en smaakvol vegetarisch recept op Facebook, om je te inspireren en uit te dagen. Genoeg diervriendelijke kookinspiratie en je kunt de recepten op deze Facebookpagina allemaal makkelijk terug vinden. Verwacht geen complete menu's, actueel zijn ze wel altijd. Probeer bijvoorbeeld op Eerste Kerstdag de eekhoorntjesstoof uit het deze maand verschenen kookboek De Dronken Vegetariër, en op Tweede kerstdag de vega citroenkip met rozemarijn of pasta met pompoen.

Wat eten we op maandag?

Plantaardig Maandag is de geweldig sympathieke receptensite van Viva Las Vega's, een clubje jonge vegan honden die bekend zijn geworden met hun regelmatige Vegan Challenges en het Viva Las Vega's Foodfestival dat ze iedere zomer organiseren. De recepten zijn speels en vindingrijk. Wat dacht je met kerst van groene kerstsoep in courgettebakjes en toe kerstkoffie met peperkoekjes.

 


Kijk ook op onze aparte kerstpagina, met twee kerstmenu's, nieuwtjes en onze kerstkaart hit om down te loaden.
 afbeelding
Wil je meer inspiratie voor het kerstdiner? Toch iets anders? Kijk dan bij onze lekkere recepten. Meer ecepten ontvangen? Abonneer je dan op onze e-mailnieuwsbrief met iedere maand nieuwe recepten, lekker nieuws en aanbiedingen.

Mis niets en word donateur:  Nog leuker: kies voor ziektekostenverzekering Vegapolis en krijg maar liefst 20 euro cadeau. Dat betekent dat je lidmaatschap dan dus nog maar euro 9,50 per jaar kost! Als dank voor je steun zit daar ook nog eens het culinair vegetarische Italiaanse kookboek Vegeterranean bij, t.w.v. 34,95, 4 x per jaar magazine Leven en korting bij restaurants.