Vega en vegan recepten voor Chinees Nieuwjaar 2024

2024: Het Jaar van de Draak

Chinees Nieuwjaar, een 15 dagen durend feest dat start op 10 februari 2024. Tijd voor lekkere vegetarische en plantaardige hapjes en gerechten voor dit bijzondere en gezellige Chinese feest.   

 

Wat is Chinees Nieuwjaar?

Binnenkort, op 10 februari is het Chinees Nieuwjaar en tevens de start van het  'Jaar van de Draak'. Het Chinese Nieuwjaar staat ook wel bekend als het Lentefeest of Lentefestival.

Het is de allerbelangrijkste dag van de Chinese feestdagen. Tijdens het Nieuwjaar is het gebruikelijk dat schulden worden afbetaald, nieuwe kleding wordt gekocht en dat het hele huis goed wordt schoon gemaakt. Mensen kopen cadeautjes voor elkaar, die vervolgens worden ingepakt met rood inpakpapier. Er wordt  vuurwerk afgestoken, en ook dit vuurwerk is ingepakt in rode verpakkingen. 
 

Volgens de legende had je vroeger een mensetend prooidier in het Oude China, genaamd Nian. Deze kon ongemerkt huizen binnen dringen. De Chinezen leerden al gauw dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood. Zij verdreven hem met explosies (vuurwerk) en het veelvuldig gebruik van de kleur rood in huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen. Traditioneel gezien wordt het Nieuwjaar gevierd met draken- en leeuwendansen.
 

Wat betekent het 'Jaar van de Draak'?

De Chinese horoscoop heeft een dierenriem, waarin één dierenteken een heel jaar duurt. Je bent in een specifiek jaar geboren, wil je behoren tot het jaar van 'de Draak'. De Chinese dierenriem bestaat uit twaalf dieren die steeds terugkomen, om de 12 jaar. Ook wanneer je geboren bent in onder andere het jaar 1976, 1988, 2000 en 2012 heb je de draak als Chinees sterrenbeeld. Het element dat bij het jaar hoort, is ook van invloed. Ben je een draak geboren in een Waterjaar, dan heeft dat element een andere invloed dan op draken geboren in bijvoorbeeld een Aardejaar. Verder zijn de geboortedag en het tijdstip van invloed. 
 

Waar wordt Chinees Nieuwjaar gevierd?

Het feest wordt naast China ook gevierd in gebieden waar veel etnische Chinezen wonen. In Amsterdam wordt het Nieuwjaar gevierd in Chinatown, onder andere op de Zeedijk. Er wordt een indrukwekkende optocht gehouden met draken en leeuwen. Rondom de Zeedijk wordt vuurwerk afgestoken en zijn er eetkraampjes. Ook kun je naar de Nieuwmarkt gaan voor diverse activiteiten en uiteraard naar de Chinese tempel (Fo Guang Shan He Hua, Zeedijk 106-118). Ook in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Antwerpen wordt het Chinees Nieuwjaar uitgebreid gevierd. 
 

Vega en vegan gerechten, hapjes en lekkernijen om Chinees Nieuwjaar te vieren

Natuurlijk wordt er tijdens de viering van het nieuwe jaar lekker gegeten door de Chinezen. Elk gerecht dat je eet tijdens de viering staat voor ‘iets goeds dat je brengen zal’, van een lang leven tot rijkdom. Er zijn bepaalde hapjes die je standaard eet tijdens het Chinees Nieuwjaar. 

Wat je sowieso op tafel zult zien staan tijdens de viering zijn noedels, en dan om precies te zijn ‘longevity noodles’ of  'yi mein’. Het zijn lange, speciale noedels die symbool staan voor geluk en een lang leven en daarom zie je ook vaak dat ze op verjaardagen gegeten worden. 
 
Ook worden er tijdens de viering veel 'potstickers' (dumplings) gegeten, bij voorkeur gestoomd  of gekookt (wanneer je ze kookt zijn ze minder machtig dan wanneer je ze opbakt). De dumplings, ook wel gyoza genoemd, worden dan veelal gevuld met Chinese kool en of bieslook. Dumplings staan voor rijkdom. Ook het eten van mini loempia’s staat daar voor.
 

Zo maak je dumplings makkelijk zelf

 
Wat tenslotte absoluut niet mag ontbreken tijdens deze dag, is het eten van ‘Tang Yuan’. Dit zijn kleine ronde balletjes gemaakt van kleefrijstmeel, die worden gevuld met een zoete pasta van bijvoorbeeld zwart sesamzaad, rode bonen of pinda. Vaak geserveerd in een zoete vloeistof, en soms op smaak gebracht met bijvoorbeeld gember. Het eten van deze rijstballetjes staat voor ‘familie en samenzijn’

 

Met Hoisinsaus geglaceerde tempé

Dit lekkere recept komt uit het boek Chinese Takeaway Veggie, geschreven door Chef-kok & BBC- presentator Kowlyn Wan.

Tempé wordt gemaakt zoals tahu (tahoe), maar dan gefermenteerd. Zowel tofu als tempeh zitten vol voedingsstoffen en zijn beide goede eiwitbronnen. De gefermenteerde tempeh wint het echter vanwege de hoeveelheid eiwitten, vezels en vitaminen en is daarom iets gezonder dan tofu. Ook is het lichter verteerbaar en lekkerder (al houden veel mensen niet van dat fermentatiesmaakje). Echter, beiden zijn gezonde en voedzame vegan (bij) gerechten en passen erg goed in een volwaardige vega(n) voedingswijze. Veel plezier met het maken van dit gerecht! Vegan en vegetarische recepten voor Chinees Nieuwjaar 2024

 

 

Aziatische No Beef roerbak

Een aantal collega's van ons V-Label keurmerk zijn aan de slag gegaan met dit lekkere vega recept, lees hier wat hun bevindingen zijn. Een recept boordevol met onder andere groenten, tahin én veggie runderreepjes.
 


 

Heerlijke (vegan) Baba Nyonya Noedels

Nina Olsson schrijft in haar boek ‘Bowls of Goodness, groenten en granen':  “Deze noedelbowl is een eerbetoon aan de opwindende smaken van de Peranakan keuken: rode chilipeper, gember, galanga en citroengras in een heerlijke kokosmelksoep. Peranakan gerechten zijn makkelijk aan te passen: de keuken is van oorsprong een mengelmoes van verschillende culturen, dus een eigen draai past perfect in de traditie. De Peranakan Chinezen zijn afstammelingen van Chinees-Maleise colonisten". Veel plezier met het maken van dit bijzondere gerecht!

 

Lekker vegan fusion recept voor Chinees Nieuwjaar: Hotdogs in Aziatische stijl 

Heerlijke vegan hotdogs uit het boek ‘Asian Green‘ door Ching-He Huang. Super leuk om je vrienden te verrassen met dit lekkere 'fusian' recept!

 

Lekker plantaardig recept voor het Lentefeest: Spicy vegan noedelsoep met kikkererwten

"De smaken in deze soep zijn geïnspireerd op de bekende noedelbouillons met rundvlees. Voor deze makkelijke voedzame maaltijd heb ik umami-rijke tomaten, soja en rettich (daikon) gebruikt. Kortom, heerlijk comfortfood voor een koude winteravond!"
 

 

Tips voor Kookboeken met vega Aziatische en dus ook Chinese recepten

Vegetarisch en plantaardig Chinees eten is gelukkig niet moeilijk. De Chinese keuken is zeer breed en bevat veel mogelijkheden om lekker te genieten van eten zonder vlees en of dierlijke ingredienten. Hierbij een aantal tips van ons voor jullie op het gebied van vegetarische Chinese en Aziatische kookboeken.

1. Het eerste boek welke wij aanbevelen is het boek 'Azie' geschreven door Meera Sodha. Voor dit boek liet zij zich inspireren door de Aziatische keukens; van India tot Indonesie, van Thailand tot Vietnam en van Singapore tot China. Dit boek bevat gerechten met curry's, rijst, noedels, salades en overheerlijke ovengerechten. Meera schreef eerder al de bestsellers 'Made in India' en 'Puur India'. 
 

Azie

120 vega(n) recepten van Bangalore tot Beijing 
Meera Sodha
304 pagina's
Fontaine Uitgevers 
 

2. Emma's amazing Asia staat bij ons met stip op nummer twee. Chinees restaurant Sea Palace vertelt over dit boek: "Inspirerende en hedendaagse recepten voor gerechten met zowel behoud van de authentieke smaken en kooktechnieken als een geheel eigen creatieve uitvoering ervan. Heerlijk om te zien en er trek van te krijgen". 

De schrijfster van dit boek is Emma de Thouars; zij is culinair schrijver en receptontwikkelaar. Zij heeft een grote voorliefde voor de Aziatische (en dan met name de Chinese) keuken. In dit boek geeft zij meer dan honderd toegankelijke recepten waarin geen vlees of vis aan te pas komt.  
 

Emma's amazing Asia

Emma de Thouars
304 pagina's
Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
 

​​3. Het derde boek dat wij aanbevelen, is 'Asian Green' geschreven door Ching-He Huang. In dit boek heeft de auteur de lekkerste plantaardige recepten verzameld van over het hele Aziatische continent. De recepten zitten vol eiwitrijke ingrediënten zoals peulvruchten, tofu en granen. De recepten zijn super snel te maken en geschikt voor elke dag.

Dit boek van Ching-He is het winnende kookboek van de 9de editie van de LekkerVega Kookboekverkiezing 2021. 
 

Asian Green

Ching-He Huang
208 pagina's
Uitgeverij Becht  
 
bestel Asian Green met vega recepten voor Chinees Nieuwjaar 2024


4. Het kookboek "Veggie Aziatisch Koken" was ook voor onze kookboekverkiezing genomineerd (kookboeken met 100% vega(n) recepten uitgekomen in 2022). Erwin (Communicatie Strateeg bij de Vegetariersbond) vertelt:"Vast staat, dat ik dit boek zelf ook heb, en de reden laat zich raden". Het is een indrukwekkende reis waarin auteur en 'foodcreator' Rain Lundström je meeneemt door het verre oosten. De 50 beste en lekkerste recepten uit Azië en dus ook China. In dit boek vind je gemakkelijke recepten met ingrediënten uit de supermarkt. De auteur laat je ook zien hoe je alles wat je nodig hebt ook kunt vinden in een Aziatische supermarkt'.
 

Veggie Aziatisch koken

De oosterse keuken met veel groente
Rain Lundström
152 pagina's
Forte Culinair
 

5. Op de redactie zijn wij helemaal fan van het boek 'Chinese Takeaway Veggie' van Kwoklyn Wan. Kwoklyn is chefkok én BBC-presentator en geeft ons met zijn vega boek de meest populaire vegetarische gerechten die in een handomdraai te maken zijn. In zijn boek staan ruim 70 heerlijke recepten, inclusief een aantal vegan opties.
 

Chinese Veggie Takeaway

Kwoklyn Wan
160 pagina's
Uitgeverij Good Cook
 
 
6. Een ander Aziatisch georiënteerd (vegan) kookboek die wij hier helemaal geweldig vinden is 'Vegan East' geschreven door Milou van der Will. Milou heeft Oosters leren koken door haar Indische vader en opa. In haar kookboek staan echter niet alleen maar Indische en Indonesische recepten, maar bijvoorbeeld ook Chinees en Koreaans. Vegan East biedt 80 Oosterse vegan gerechten, bomvol smaak; die bovendien ook nog eens razendsnel op tafel staan. Een echte aanrader!
 

Vegan East

Milou van der Will
192 pagina's
Uitgeverij Good Cook
 

Meer lezen over (recepten voor) het Chinees Nieuwjaar

1. Chinees Nieuwjaar vieren in Amsterdam 
2. Chinees Nieuwjaar vieren in Rotterdam
3. Het nieuwe jaar vieren in Antwerpen
4. De viering van het Nieuw Jaar in Den Haag 
5. Aziatische recepten op Vegetariers.nl
6. Wikipedia over de geschiedenis van de Peranakan Chinezen
 


Tekst:
Dorothé, redactie Vegetariërsbond, december 2023