Met Hoisinsaus geglaceerde tempé

Recept uit 'Chinese Takeaway Veggie'

Met Hoisinsaus geglaceerde tempé 
Tempé heeft een fantastische textuur: het is veel steviger dan tofu, omdat tempé van de volledige sojaboon wordt gemaakt. Eenmaal gebakken wordt tempé krokant en werkt hij in een saus als een spons. De rijke hoisinsaus is perfect voor dit gerecht: de tempé wordt zoet, hartig en pittig en krijgt een krokant laagje.
En wanneer je er tot slot sesamzaad over hebt gestrooid, nemen de smaakdimensies helemaal een vlucht. 

Ingrediënten

Voor 3 personen

340 g tempé
3 el plantaardige olie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el geraspte verse gemberwortel
75 ml hoisinsaus (vegetarische variant)
1 tl sesamolie
1 el sesamzaad, geroosterd
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes

Bereiding

Bereidingstijd: minder dan 10 minuten

Snijd de tempé in blokjes en dep ze droog met keukenpapier. Verhit 2 eetlepels van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en bak de tempé rondom goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Verhit een wok op middelhoog vuur, voeg de resterende olie samen met de knoflook en de gember toe en bak 20 tot 30 seconden, tot de aroma’s vrijkomen.

Voeg de gebakken tempé en de hoisinsaus toe en roerbak 3 minuten.

Schep in een kom, besprenkel met de sesamolie en bestrooi met het geroosterde sesamzaad en de lente-ui.
 
Het logische vervolg op Chinese Takeaway voor alle liefhebbers van de Chinese keuken, maar die vegetariër zijn óf het gebruik van vlees of vis willen beperken, is er!
Chinezen eten alles (zegt men), dus ook heel veel gerechten zonder vlees of vis. Chef-kok en BBC-presentator Kwoklyn Wan geeft je met Chinese Takeaway Veggie de meest populaire vegetarische Chinese gerechten die in een handomdraai te maken zijn.

In Chinese Takeaway Veggie staan meer dan 70 recepten voor geurige soepen, voor-, hoofd- en bijgerechten, dumplings en sauzen, inclusief een vegan-optie bij een groot deel van de receptuur. Haal meer uit vleesvervangers als tofu en tempeh en maak eens knapperige tofu met bosuitjes en chilibonenpasta. Gebruik vlezige groenten als bloemkool en maak kung po bloemkool.

Inclusief recepten voor sauzen, dips en Chinees tafelzuur tover je de heerlijkste maaltijden – van eenvoudig doordeweeks tot en met feestelijke buffetgerechten en partysnacks op je bord: van veggie wonton soep, chili tofu ramen en paddenstoelencurry tot en met dandan-noedels.

Bestel het boek hier!


Dit recept is ook onderdeel van de VegaFeb Challenge!
Dit recept is door Ekomenu beschikbaar gesteld voor onze VegaFeb-challenge 2023. 
Dit zijn alle recepten uit de VegaFeb challenge 2023
 

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.