Paddenstoelenbourguignon

PaddenstoelenbourguignonDeze bourguignon is een vegetarische variatie op het welbekende Franse gerecht. Het is een feestelijke maaltijd voor in het najaar of in de winter. Serveer je gasten dezelfde wijn als die door het gerecht zit.

Vegatopia – Het kookboek markeert het twintigjarig bestaan van de succesvolle website Vegatopia.com en staat boordevol inspirerende recepten zonder vlees en vis.

Het kookboek is ook te koop in onze webshop!

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 8 kleine sjalotten (ca. 100 g)
  • 4 el zonnebloemolie
  • 2 tl balsamico-azijn
  • 40 g bleekselderij
  • 75 g wortel
  • 1½ middelgrote witte ui (ca. 100 g)
  • 2 tenen knoflook
  • 400 g gemengde paddenstoelen (champignons, shiitake, cantharel, eekhoorntjesbrood – geen oesterzwammen, want die worden taai van lang koken)
  • 7 g verse tijm (ca. 10 takjes)
  • 3 blaadjes gedroogde laurier
  • 3 blaadjes verse salie
  • 10 g verse peterselie
  • 275 ml stevige rode wijn (bourgogne of kruidige merlot)
  • 250 ml groentebouillon
  • 2 tl maïzena
  • peper
  • zout

Bereiding

Bereidingstijd: tot 60 minuten

Halveer de iets grotere sjalotten in de lengte.

Verhit 1 eetlepel olie op hoog vuur in een braadpan, doe de sjalotten erbij, draai het vuur laag en laat ze rondom gelijkmatig bruin worden.

Voeg de balsamico-azijn toe en laat 15 minuten op zacht vuur garen. Controleer regelmatig of de sjalotten niet verbranden – draai, als dat het geval is, het vuur uit. Zet de sjalotten apart.

Maak bleekselderij, wortel en uien schoon en snijd alles in kleine blokjes. Hak of pers de knoflook.

Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan, voeg bleekselderij, wortel, ui en knoflook toe en bak op laag vuur tot de ui glazig is.

Maak de paddenstoelen schoon en snijd grote exemplaren in grove stukken. Verhit in een grote pan op hoog vuur 2 eetlepels olie, doe hier de paddenstoelen bij. Houd het vuur hoog en laat de paddenstoelen al roerend bruin bakken.
Draai het vuur laag, doe het groente-ui-mengsel bij de paddenstoelen en roer alles goed door elkaar.

Vouw tijm, laurier en salie in een kruidenbuiltje, een thee-ei of een stukje keukenpapier, bind het bij elkaar met de peterselie.

Doe wijn en bouillon bij de paddenstoelen, samen met het kruidenbuiltje en de sjalotten. Laat alles nog 30 minuten op zacht vuur pruttelen en haal daarna het kruidenbuiltje eruit.

Maak van de maïzena een papje met 4 theelepels koud water en roer dit door de bourguignon. Laat nog ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken, .
Voeg naar smaak peper en zout toe.


Eet dit gerecht met aardappels, aardappelpuree of rijst, en een groentesoort die stevig blijft, zoals bloemkool, broccoli, wortel of sperziebonen.

Tips!
In plaats van sjalotten kun je ook verse zilveruitjes gebruiken. Zilveruitjes zorgen voor een fris accent in de donkere bourguignon.
Vegatopia – Het kookboek markeert het twintigjarig bestaan van de succesvolle website Vegatopia.com en staat boordevol inspirerende recepten zonder vlees en vis.

Naast originele gerechten, zoals pastinaak tarte tatin, bietenburger en wilde tiramisu, ook die je snelle en makkelijke gerechten zoals risotto met lentegroenten, zoete-aardappelcurry en avocado-komkommersoep met pecannoten en favoriete Vegatopiaklassiekers, zoals Indische maiskoekjes en een frambozentaart met lemoncurd en maanzaad.

Daarnaast bevat dit boek handige tips voor een vegetarische barbecue, afwisselende lunches, of een bezoek aan de toko. Van makkelijke maandag, vrijdag snackdag tot feestelijke zaterdag en zoete zondag: voor elke dag is er een Vegatopia-recept!

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.