Bloemkooltortilla uit de oven

Recept uit 'Bloemkoolboost'

Bloemkooltortilla uit de oven

Ingrediënten

Voor 6 personen

1 middelgrote bloemkool, in roosjes
10 grote eieren
5 el olijfolie
1/2 bosje dille, alleen het loof, plus extra ter garnering
1/2 bosje koriander, alleen de blaadjes, plus extra ter garnering
150 g bloem
21/2 tl bakpoeder
1/2 tl gemalen kurkuma
11/2 el zwart sesamzaad, plus extra ter garnering
200 g fijn geraspte Parmezaanse kaas of een vegetarisch alternatief
100 g geroosterde rode paprika, in stukken (uit pot is prima)
1 grote rode ui, in parten
50 g granaatappelpitten
zout en versgemalen zwarte peper
 
springvorm met een doorsnee van
22 cm, de bodem bekleed met bakpapier en de zijkant goed met boter ingesmeerd

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minuten

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de bloemkoolroosjes in een pan, voeg een theelepel zout toe en giet er zoveel water over dat ze  onderstaan. Breng het geheel aan de kook en laat de bloemkoolroosjes 15-20 minuten koken tot ze zacht zijn. Doe ze in een vergiet en laat ze een paar minuten uitlekken en een beetje afkoelen.

Klop de eieren en olijfolie in een kom door elkaar. Meng in een andere kom de kruiden, bloem, het bakpoeder, de kurkuma, het sesamzaad en de Parmezaanse kaas door elkaar en voeg het geheel, beetje bij beetje en al kloppend, aan het eiermengsel toe. Voeg voorzichtig roerend eerst de bloemkoolroosjes en daarna de paprika toe. Breng het mengsel op smaak met zwarte peper.

Giet het bloemkoolbeslag in de beklede en ingevette springvorm en schik de partjes ui erbovenop. Bak de tortilla 45 minuten midden in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gestold is.
Laat de tortilla een beetje afkoelen, haal hem uit de springvorm en strooi er granaatappelpitten, dille, koriander en zwart sesamzaad over. Serveer de tortilla.




De ooit zo alledaagse bloemkool is steeds meer een groente geworden die serieuze aandacht verdient. Hoe je bloemkool ook bereidt, of je hem roostert, frituurt, kookt, stampt of inmaakt, elke nieuwe methode belicht weer een ander smaakaspect, en de 60 recepten in het vegetarische, en deels veganistische kookboek Bloemkool boost spelen daar fantastisch op in.

Bestel het boek hier!

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.