Gratin van pompoengnocchi met roquefort

Recept uit 'Comfort food met groente'

Gratin van pompoengnocchi met roquefortDeze pastagratin heeft voor mij geen bijgerecht nodig. Er zit natuurlijk al groente in de gnocchi en het gerecht is echt vullend genoeg. Als je je toch geroepen voelt om een salade te maken, raad ik een lichte (kruiden-)salade aan. Als je geen spuitzak hebt kun je ook een ziplockzakje gebruiken. Knip daar dan een hoekje vanaf als je de gnocchi gaat koken.
 

Ingrediënten

Voor 4 personen

500 gram pompoen, geschild
500 gram aardappels, geschild
1 ei
250 gram bloem
2 eetl. boter
75 gram geroosterde pecannoten, grof gehakt
150 gram roquefort (Let op: niet alle roquefort of andere blauwe kaas is vegetarisch gestremd. Kies een vega merk zoals Bastiaans)

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten

Kook de pompoen en aardappel gaar in ruim water. Pureer de groente met een aardappel­pers of stamper zodat er helemaal geen klontjes meer in zitten. Laat ietsjes afkoelen. Meng met het ei en de bloem tot een deeg. Schep het deeg in een spuitzak en laat 30 minu­ten rusten in de ijskast.

Verhit de oven tot 200 °C.

Vet een ovenschaal in met de boter. Breng een grote pan met ruim gezouten water aan de kook. Knip een punt van de spuitzak af en duw het deeg er langzaam uit. Knip direct boven het water steeds stukjes van 2 centimeter deeg af. Kook de gnocchi tot ze boven komen drijven, ongeveer 2 minuten. Ik vind het het makkelijkst om dit in drie etappes te doen.

Haal de gnocchi met een schuim­spaan uit de pan en leg ze direct in de oven­schaal. Hussel voorzichtig met een lepel zodat de boter de gnocchi bedekt.
Bestrooi met de pecannoten en verkruimel de roquefort erover.

Bak 10 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is en een korstje vormt. Serveer direct.
 

Als donkere wolken voor de zon schuiven en de ‘r’ de maanden binnen rolt, is het tijd voor comfort food. Wat ons nu vrolijk stemt is een warme cassoulet, een bord pompoenravioli met bruine boter en een bananentatin met nootmuskaatijs. Klassiekers genoeg, maar Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam geven in Comfort food met groente op geheel eigen wijze een groene draai aan winterkost. Het resultaat is een boek met talloze najaarsgerechten met groenten, desserts om je vingers bij af te likken en drankjes om bij op te warmen.

Bestel het boek hier!

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.