Boerenkool met driekleuren quinoa , tofu en gekarameliseerde walnoten

Boerenkool met driekleuren quinoa , tofu en gekarameliseerde walnoten

Ingrediënten

Voor 4 personen

Ingrediënten: 

1 grote zak boerenkool (500 gram) 
1 zakje 3 kleuren quinoa (te koop bij AH) 
1 (of twee, het is toch spotgoedkoop) pakje tofu 
 
Marinade voor de tofu:
sojasaus
knoflook(poeder)
kerrie(poeder)
agave- of ahornsiroop (of honing), paprikapoeder
zout en peper 
walnoten 
ketjap 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten

Bereidingswijze: 

Kook de boerenkool en quinoa volgens de verpakking. Voeg een scheutje ketjap toe aan de kokende boerenkool.  

Klein lesje tofu: 

Haal zoveel mogelijk vocht ui de tofu! Dit kun je doen door het in een theedoek te wikkelen en er dan iets zwaars op te leggen. Zelf heb ik hier een handig bakje voor (tofuture). Doe dit een paar uur van tevoren!  
 
Snijd de uitgelekte tofu in plakken en leg deze in een marinade. Gebruik geen olie of vette bestanddelen in de marinade! Met de marinade kun je natuurlijk eindeloos variëren. (Gebruik eens rijstazijn, citroensap, gyroskruiden, Indiase kruiden enz.)
Het is leuk de tofu in een grilpan te bakken, maar dat hoeft niet perse. 

Bak de tofu eerst op middelhoog vuur, met een spatel kun je er nog wat vocht uitdrukken. En op het laatst nog even op wat hoger vuur. 

Walnoten karameliseren: kan in de oven op 200 graden, maar het meest ideaal is de grilstand. Leg de noten op een bakpapier en druppel er wat agavesiroop overheen. Meng dit even goed door elkaar. Blijf erbij, want het gaat heel snel op grilstand! Rooster de noten, zodra het heerlijk ruikt, weet je dat ze klaar zijn. 
 
Meng de boerenkool en quinoa door elkaar. Voeg eventueel nog wat ketjap toe. Leg de tofu erop en strooi de walnoten erover.
​Quinoa is een gezond pseudo graan; het lijkt op een graan, maar is dat niet. Het bevat alle essentiele aminozuren, onmisbare bouwstoffen voor je lichaam die je alleen uit voeding kunt halen. En boerenkool bevat veel calcium. Een gezond en volledig plantaardig gerecht! 

Dit recept is ook onderdeel van de VegaFeb Challenge!
Dit zijn alle recepten uit de VegaFeb challenge 2023

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.