Een lichte misosoep vol met groenten
Recept uit 'Plantaardig'
Misosoep is een van m’n handelsmerken. Een van m’n cliënten die me vaak inhuurt als privé chef-kok zegt altijd nogal lacherig dat hij me alleen wil zien als ik misosoep voor hem maak. Ik heb ondertussen wel duizenden keren misosoep gemaakt en waarschijnlijk is het ook het gerecht dat ik met stip het meest heb gegeten in m’n leven. Miso is een pasta gemaakt van sojabonen, zout en kojirijst (Japanse geschimmelde rijst). De kojirijst fermenteert de bonen en versterkt de umamismaak die daar al in zit.
Umami is de vijfde smaak (naast het bekende zoet, zuur, bitter en zout) waar veel Westerse mensen niet zo bekend mee zijn, maar die in de Japanse cultuur centraal staat.
Je vindt umami in tomaten, vlees, Parmezaanse kaas… en miso. De kwaliteit van de miso die je gebruikt bepaalt hoe goed je soep wordt. In mijn vorige boek Energy vind je een stapsgewijze uitleg van hoe je zelf miso maakt. Het is niet zo moeilijk, maar duurt wel zo’n acht maanden voordat het goed gefermenteerd is. Als je van gekke gefermenteerde dingen houdt (en heerlijk eten) kan ik je echt aanraden je eigen miso te maken. Ik beloof je dat er niks in de wereld lekkerder is dan je eigen misopasta. En anders verwijs ik je naar de adresjes achterin, die redelijk goede miso verkopen.
Dit is een lente-misosoep, eventueel een zomerse. Hij pept je op. Je kunt hem echter ook het hele jaar door maken, en op elk moment van de dag: voor een dagelijks maaltijd of voor een feestelijke maaltijd voor vrienden. Misosoep is een echte klassieker. Iedereen vindt het lekker en voelt zich er meteen beter door. Waar je ook bent, wie je ook bent: eet misosoep. N.B. als de lente-ui te dik is, kun je de helft gebruiken en elke lente-ui overdwars doorsnijden.
Umami is de vijfde smaak (naast het bekende zoet, zuur, bitter en zout) waar veel Westerse mensen niet zo bekend mee zijn, maar die in de Japanse cultuur centraal staat.
Je vindt umami in tomaten, vlees, Parmezaanse kaas… en miso. De kwaliteit van de miso die je gebruikt bepaalt hoe goed je soep wordt. In mijn vorige boek Energy vind je een stapsgewijze uitleg van hoe je zelf miso maakt. Het is niet zo moeilijk, maar duurt wel zo’n acht maanden voordat het goed gefermenteerd is. Als je van gekke gefermenteerde dingen houdt (en heerlijk eten) kan ik je echt aanraden je eigen miso te maken. Ik beloof je dat er niks in de wereld lekkerder is dan je eigen misopasta. En anders verwijs ik je naar de adresjes achterin, die redelijk goede miso verkopen.
Dit is een lente-misosoep, eventueel een zomerse. Hij pept je op. Je kunt hem echter ook het hele jaar door maken, en op elk moment van de dag: voor een dagelijks maaltijd of voor een feestelijke maaltijd voor vrienden. Misosoep is een echte klassieker. Iedereen vindt het lekker en voelt zich er meteen beter door. Waar je ook bent, wie je ook bent: eet misosoep. N.B. als de lente-ui te dik is, kun je de helft gebruiken en elke lente-ui overdwars doorsnijden.
Ingrediënten
Voor 4 personen
3 eetl geroosterde sesamolie1 ui, in dunne plakjes
1 knoflookteentje, geraspt
2 cm gember, geschild,
fijngeraspt
1 zakje veganistische dashi (10 gr)
2 eetl shiro miso
2 eetl donkere miso
½ broccoli (ongeveer 250 gr),
in roosjes
10 dunne lente-uitjes, in drieën
1/3 Chinese kool (ongeveer 350 gr),
in grove stukken
zeezout
3 eetl mirin
¼ theel nanami togarashi
1 eetl shoyu
4 cm gember, geschild,fijngeraspt
een paar citroenschijfjes
Bereiding
Bereidingstijd: tot 20 minuten
Verhit 1 eetlepel geroosterde sesamolie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en gember toe als de olie heet is en blijf roeren. Fruit het geheel 2 — 3 minuten tot de ui iets buigzamer is en licht goudbruin begint te worden. Voeg 1 eetlepel water toe als de pan te droog wordt. Doe 1 liter water in de pan, voeg de dashi toe en breng zachtjes aan de kook. Laat 10 minuten afgedekt koken.Er zijn twee manieren om miso aan de soep toe te voegen. De eerste manier is een vergiet in de soeppan te zetten, de miso pasta in het vergiet te doen en met een deel van het water langzaam te laten
verdunnen door het te roeren met een lepel of garde. Een andere manier is om de miso pasta met een klein deel van het water in een apart kommetje te mengen tot er een glad mengsel ontstaat dat je
bij de soep kunt gieten. De eerste manier heeft mijn voorkeur.
Het toevoegen van miso aan een soep moet altijd aan het eind van het kookproces gebeuren op laag vuur, waarbij het water van de soep niet meer kookt. Na het toevoegen van de miso laat je de soep nog 1 — 2 minuten op laag vuur staan, zonder dat de soep weer aan de kook komt. Dit zal ervoor zorgen dat de enzymen in de miso actief worden zonder dat ze kapot gaan. Na 1 — 2 minuten zie je hoe er wolken tevoorschijn komen in de soep.
Nu is het tijd om het vuur uit te draaien. Belangrijk: zorg ervoor dat de soep echt niet meer aan de kook komt als je de
miso aan de soep hebt toegevoegd.
Verhit 2 eetlepels geroosterde sesamolie in een koekenpan of wok op hoog vuur. Voegde broccoli en het witte onderste deel van de lente-ui toe. Bak al omroerend 3 — 4 minuten op hoog vuur, totdat de randen van de broccoli bruin beginnen te worden. Voeg de Chinese kool, een snufje zeezout en de rest van de lente-ui toe en bak nog 2 — 3 minuten totdat de kool en ui iets buigzamer zijn en hun vaste structuur verliezen. Voeg 1 eetlepel water toe als de pan te droog wordt. Doe de mirin, nanami togarashi en shoyu ook in de pan en bak nog 1 — 2 minuten.
Doe de misobouillon in een kom, voeg de groenten toe en garneer met wat geraspte gember en schijfjes citroen. Dien op en geniet.
PLANTAARDIG is een unieke culinaire gids voor een rijk, smakelijk en volwaardig plantaardig eetpatroon. Ontdek hoe je heerlijk en eenvoudig kunt koken op basis van granen, bonen, wortelgroenten, groene groenten, zeegroenten en leer hoe je zelf groenten kunt fermenteren. Alexander Gershberg laat je kennismaken met de veelzijdigheid van de plantaardige keuken, versterkt door bijzondere Japanse en Israëlische smaaksensaties en kooktechnieken.
Bestel het boek hier!
Kijk ook eens naar
- 1-minuut wondermayo en aïoli
- Happy Healthy Frambozensmoothie
- Basis tofumarinade
- Regenboogmaki
- Groentebouillon
- Bananenpudding met bosvruchten en kokos
- Basisbouillon
- Raapstelensalade met grapefruit
- Aspergesoep
- Romige pastinaaksoep
- Gribnoy sup
- Kokos-kikkererwten soep
- Posteleinsalade
- Mallorcaanse bloemkoolsoep
- Pinda / Paksoisoep
- 2 x recept Gegrilde Groenten uit de Oven
- Easy Vegan Cheesecake
- Aspergetaartje
- Gebakken brie in bladerdeeg
- Gepocheerde peer met honing en gorgonzola
- Geroosterde Hollandse knolgroente
- Preitaart
- Hartige Sint & Piet buideltjes
- Spinazie en cottage-cheese taartje
- Terrine van Ratatouille
- Gezonde eiwitrijke maaltijdsalade
- Jacinta's salade met watermeloen en feta
- Koude MeloenSoep met Geitenkaas
- Salade van witte kool, wortelen en appel
- Salade van zoete ui, sinaasappel en avocado
- Spinaziesalade met zongedroogde tomaatje
- Super SpruitjesSalade
- Duurzame vegetarische stoofschotel
- Tikka Kebab
- Zomerse salsa van avocado tomaat en mango
- Nieuw Hollands: de beste hachee
- Jacinta's new Dutch boerenkoolstamppot
- Gesmoorde witlof met tomaat en feta
- Crazy Tasty Curry
- Gemarineerde tempeh met rijst en groenten
- Feestelijke BB (Happy Boeuf) Bourguignon
- Gegratineerde volkorenmacaroni met peer
- Groentetajine Marokkaans
- Linzencurry met tofu en cashewnoten
- Maïsbol gevuld met spekreepjes
- Mijn lekkerste spruitjes met quorn
- Notenrijst met tomatensalsa
- Quinoa met venkel en witlof
- Rode kool met kumq…wat?
- Seitanstoverij
- Spaanse aardappelomelet
- Superfood burger
- Tagliatelle van courgette en wortels met notensaus
- Vegetarische saté á la Jacinta
- 3-minuten brownie
- Tomatensalsa a la Langste Vegetarische Tafel
- Raw roomtoetje met pompoen en sinaasappel
- Aziatische No Beef roerbak
- Jacinta's (Not!) guilty pleasure pompoentaart
- Tiramisu
- Anzac Cookies
- Walnoten tapenade
- Wereldburger
- Hongaarse groente stoofpot
- Stroganoff van champignon en seitan
- Vegan Stroganoff
- Bulgursalade met romige dille dressing
- Cékla Saláta (Hongaarse rode bieten salade)
- Chorjátiki Briám
- Gyros
- Aubergine kaviaar
- Quinoa salade
- Groenteschotel
- Pittige wortel met sesamzaadjes en komijn
- Humus
- Bietensalade
- Dal met knapperige zoete aardappel en snelle kokoschutney
- Krokante galette met pistachenoten en pompoen
- Gemakkelijke regenboogpastei
- Salade met chocola en geitenkaas
- Rijstwafeltaartjes
- Pompoen-risotto
- Vegetarische jachtschotel
- Romige courgettesoep
- Snelle smoothies
- Eiwitrijke pannenkoek met bosbiet en dille-gember
- Sushi van quinoa
- Chili à la Langste Vegetarische Tafel
- Pompoen a la Langste Vegetarische Tafel
- Guacamole á la De Langste Vegetarische Tafel
- Licht pittige Nasi
- Pulled Fennel BBQ Bun (uit elkaar getrokken venkel)
- Romige Nasi
- Frisse zomerse pastasalade
- Pasta met romige tomatensaus en snijbiet of spinazie
- Hemelse 3-minuten Modder
- Aubergine kokoscurry met teriyakisaus
- Blauwe bessencake
- Romige pompoensoep
- Pompoen cake
- Supersnelle Party Pizza
- Smokey Chili sin carne
- Hartige muffins
- Veggielover 3-minuten burger
- Gedraaide burger van courgette en zoete aardappel & chipotlemayonaise
- Chili Sin Carne uit VEGETARISCH
- De perfecte dip: Hummus
- Bulgur Tabouleh
- Citroen Meringuetaart
- Easy feest pastei
- Zoete paprikasoep met zeekraal
- Spelt of andere granensalade
- Kikkererwtenburger
- Quiche met bieten, aardpeer en kappertjes
- Chili Con Seitan
- Griekse halloumiburger met spinazie en munt
- Dahlballetjes met yoghurt en koriander
- Americain van wortel en paprika
- Pasta Pesto
- Oranje salade
- Zomerse groenteschotel gemixt met fijngehakt
- Falafel & Friends
- Bietensalade met dille
- Worteltaarthavermoutje
- Hartig havermoutje met avocado
- Healthy havermoutsnickers
- GO WITH THE FLOW; Mangopudding met gember, sinaasappel en citroengras
- LINZENTORENTJES MET KOMKOMMER-SALADE
- REGENBOOGSALADE MET PAARSE HUMMUS
- Wafel van pompoen en amandel
- Farfalle met eigen gemaakte vegan kaas
- Salade met quinoa, amandel en munt
- Paddenstoelenbourguignon
- Freekehsalade
- Tartelettes met zeekraal en geitenkaas
- Pittige tomatensoep
- Oosterse paddenstoelschotel met mihoen
- Wortelmuffins
- Quiche met tomaat, tijm en geitenkaas
- Courgette pizzaatjes
- Groentebundeltjes
- Hartige pannenkoekjes
- Vegetarische kipmarinade
- Rode of witte wijn marinade
- Worstrolletjes gevuld met zuurkool
- Bananencake
- Membrillo Quiche
- Ratatouille met kikkererwten over zachte polenta
- Marokkaanse marinade
- Chinese Wok met Gebakken Tofu
- Dadel Walnoot Koek
- Vegakids hummus
- Je Eigen Sushi Fabriek
- Mamapapapannenkoek (hartige pannenkoek)
- Warme pap met banaan en pompoenpitten
- Zingende Zoutjes
- Zacht blazen (pompoen-linzensoep)
- Meergranenwrap met falafel
- Heerlijke salade met warme gemengde bonen
- Chocolade-frambozentaart
- Carrot Cake
- Italiaanse windhondjes spaghetti
- Wakame-Salade met Komkommer
- Vegetarische paté
- Spinazie bloem quiche
- Oma’s pastinaaksoep
- Zoete risotto
- Quiche l’orange
- Hartige kruidenkoekjes
- Kokospudding met hazelnootsaus
- Bietensoepje met port, geitenkaas & zadenkrokant
- Tartaar van venkel met dadel-aïoli
- Pompoen uit de oven gevuld met nootachtige cranberryrijst
- Blondies met kardemom & macadamia’s
- Appeltaart met frangipane
- Quiche met Witlof, peren (of mango) en brie
- Salade van zeewierspaghetti met sesam-tahindressing
- Tahoe in nori met misosaus
- Tarte serpentine
- Colour the World Rainbow
- Unicorn Bowl
- Bietensalade met sinaasappel
- Bospeen met Tahindressing en BospeenloofSalsa voor de BBQ
- Ananas met Steranijs en Chilipeper op de BBQ
- Meringues
- Pistache-Schuimtaart
- ZELFGEMAAKTE PITA’S MET FALAFEL, RODE BIET HOEMOES EN KLEURRIJKE TOPPINGS
- Courgettemuffins met rode paprika
- Ontbijttaart met bramen en bessen
- Chewy Chocolate Chip Cookies
- Plantaardige Carpaccio van gegrilde Paprika
- VEGAN EI- EN KIPSALADE, EN GEBAKKEN TOFU-EI MET VEGAN BACON
- Kroontaart
- Pide met gepofte aubergine, feta en spinazie
- Menemen
- Chocolade ijsjes
- 'Jerk'-knolselderij met sambal en limoenaioli
- Gegrilde Watermeloen
- Broodje met gegrilde Tempehsateh met Roedjak
- Pittige, Rode WonTon Soep
- PIZZA MET VEGAN KIPSATÉ
- Maftoul-Salade
- Frisse lentebouillon met Chinese kool
- Gyros van geroosterde groente met kokosyoghurt-tzatziki
- Bun cha met voorjaarsgroenten
- GUA BAO met in hoisinsaus gewokte jackfruit
- Romige paprikasoep met venkel
- Vegan Frittata
- Californische wraps met ahornsiroop en pinda’s
- Ezekiels geroosterde aubergine met babaganoush
- Snelle Kikkererwten Salade
- Taco's met Jackfruit en avocadosalsa
- Bloemkoolrijstevlaai
- Met Hoisinsaus geglaceerde tempé
- Tom Yum
- Tajine met Kikkererwten, Aubergine en Dadels
- Uien uit de oven met sherry, pijnboompitten en bloemen
- Erwtenpuree op gegrild brood met geitenkaas, basilicum en bloemen
- Tofu met Zwarte Peper
- Gepofte zoete aardappel met tofu spekjes
- Ananas Chocolade Lolly
- Koreaanse japchae met shiitake
- Vegan gestoomde broodjes
- Zuurgoed (tafelzuur)
- Mexicaanse Zwarte-bonen-burger
- Drie-noten-pralines
- Glutenvrije 'appeltaart'-pap
- Flammkuchen met paddenstoelen en gekaramelliseerde uitjes - een hartige delicatesse
- Eenvoudige Chinese curry
- Poké Bowl
- Eenvoudige spaanse stoofpot
- Bietenrisotto met met gekaramelliseerde walnoten en bietenchips
- Quiche met amandelbodem, spinazie, tomaat en paprika
- Toscaanse kikkererwtenstoofschotel
- Spaanse tortilla met spinazie
- Semla
- Tempehtortilla's
- Shakshuka
- Arancini met romige spinazie
- Azteekse Bowl
- Romige preisoep met bonen en hazelnoten
- Geroosterde, ingelegde knolselderij met een zoete chilidressing
- Tropische FruitSalade
- Sabich met Gegrilde Aubergine. Ei en Spicy Mango Hoemoes
- Kombucha-fruitgranita
- Hemels pepermuntijs met crunch
- Gegrilde roodlof met spelt en granaatappel
- Kimchidog
- Sesam-koffieshake
- Roerbakgroenten & krokante tofu met pindanoedels
- Gebakken avocado, trostomaat, pinda, shiso en gembervinaigrette
- Bieten-chocoladetaart
- Risotto met aardpeer, pastinaak en truffel
- Vegan cookie dough
- Scrambled tofu met shiitakes & bieslook
- Gratin van pompoengnocchi met roquefort
- Roggelach - Joodse croissantjes
- Boerenkool met driekleuren quinoa , tofu en gekarameliseerde walnoten
- Indiaase Shepherd's Pie
- Koolcurry Zonder Zorgen
- Pikant Broodje Sticky Tempé
- Surinaams-Creoolse Pindasoep
- Zoete Aardappel Kokoscurry
- Pom
- Pompoenmasala
- Thaise salade van papaja en wortel
- Latkes met Appelmoes
- Bara
- Taco's met tempeh
- Bloemkooltortilla uit de oven
- Nozarella voor tosti's en pizza's
- Wortel aardappel bosuiburgers Xi´an stijl
- Verse tomatensoep met orzo
- Roti met aardappel, tempé, kousenband en ei
- Thai Green Curry
- Vegan Cashewkaas
- Popcornbloemkool
- Knolselderij-'ceviche' met popcorn
- Heerlijke quinoa-salade met eetbare wilde planten-en-bloemen
- Covrigi: zoute vlechtbroodjes met maanzaad
- Snelle pasta met roze bietenhummus en baby spinazie
- Vegan cheesy popcorn à la Cameron Diaz
- Vegan kapsalon met pulled jackfruit
- Dal bhat (linzencurry) met spinazie, basmatirijst en appelchutney
- Oosterse hutspot met een munt-sausje en falafelballetjes
- Burrito bowl met guacamole, quinoa en tortillachips
- Vegan Kip Parmezaan Pasta
- Romige orzo met vegetarische kip en rode pesto
- Eddy Terstall’s Thuiskomen-bij-Moeders-gerecht
- Oesterzwam-Shoarma
- Gebakken Zoete Aardappelen & cashew-kaas
- Cowboy Beans
- Kuku sabzi door Chef Toub
- Yoghurtbowl met harissakikkererwten + kakisalade
- Gemarineerde Gegrilde Halloumi Met Geroosterde Groente
- Steak van gele biet met saus van groene curry, dukkah en crème van gegrilde venkel
- Gouden cappuccino met specerijen
- Ontbijtsmoothie
- Spaghetti met avocado en citroenrasp
- Fried Rice oftewel Gebakken Rijst met extra veel lekkers
- Maleisische Curry Laksa
- Vegan Zuurvlees uit Limburg met groentefriet
- LenteBurger
- Miso-aardappels met kikkererwten en bosui
- Mini-tarte tatin van spruitjes
- Pilav met lavas, gesmoorde groenten en rodewijnazijn
- Orecchiette cime di rapa met broccoli en rode peper
- Noedels met boerenkool, mosterd en seitan
- Ravioli met ricottavulling, courgette en beurre noisette met olijven
- Taco's met chipotle-jackfruit
- Puike plaattaart met zoete aardappel, tomaat & geitenkaas
- Linzen-boerenkoolburger & zoete aardappelfriet
- Goedgevulde, Makkelijke Minestrone Soep
- Fantastic Falafel met Groentefriet & KorianderYoghurt
- Goed Gevulde Wraps
- Groente Tajine met volkoren couscous
- Goed Gevulde Groente Frittata
- Simpele Spinazie Kokos Curry
- Het AVG'tje
- Uiensoep met tijmdeegdakje
- Makkelijke Ovenmaaltijd
- Super Simpele Noedelsoep
- Prak-Die-Prei-Stamppot met oude kaas
- Pasta-di-Pasta met Wortelloof-Pesto
- Prachtige Poké-Bowl & Pandan-rijst
- Kleurrijke Tortilla Spiesjes
- Jackfruit Gorditas
- Azteekse Bowl met tempé
- Chocolade & Matcha Cream cake
- Telo met Pulled Jackfruit
- Mijn beroemde vegan lasagne - Gaz Oakley
- Gevulde aardappelkoekjes als perfecte party snack
- Lasagne Verdure - vega(n)
- Lasagne met linzenragout
- Epische Rauwe Lasagne
- Veggie Lasagne
- Curry Laksa
- Aardappels met chaat masala, yoghurt en tamarinde
- Courgettefritters met crispy mais
- Gebakken cheesecake
- Spoon Away The Hurt Chocolate Mousse
- Raw, vegan Tiramisu
- Quinoa-Venkel Burger
- Groentenacho's
- Ontbijtquesadilla's met geitenkaas en bramen
- Taco’s met zwarte bonen met limoen en chipotlepeper
- Zoete-aardappelstamppot met zuurkool, noten en gebakken appel
- Hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit
- Mexicaanse stamppot met bonen, cheddar en tortillachips
- Aziatische stamppot met paksoi, tempeh en kokosmelk
- Blintzes
- Jeruzalem Boreka's
- Surinaamse Maizenakoekjes
- Winterse Vegan Rollade
- Azteekse bowl van Copper branch
- Aardappel-truffel soep
- Boontjes met boerenkool en chili olie
- Crème brûlée
- Sticky Mushrooms
- Lucky Spring Rolls
- BietenRavioli met Appel-Walnotenvulling
- Krokante tofu met romige tahin en spelt
Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit
Word lid en kies voor1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken,
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-)
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.