Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Superfood burger

Lekkere vleesvervangers maak je gemakkelijk zelf.

Superfood burgerLekkere vleesvervangers maak je gemakkelijk zelf. Bonenburgers zijn welbekend, maar deze boordevol superfoods is helemaal van nu.

Ingrediënten

Voor 2 personen

• 2  uien
• ca. 3  eetlepel kokosolie om te bakken
• 1 teen knoflook
• 1/2  cm  gember
• 150 gram gehakte ongebrande cashewnoten
• 50  gram boekweitgrutten
• 50  gram havermout
• 2 theelepel chiazaad
• 2 theelepel hennepzaad
• 4 theelepel (net) gemalen lijnzaad
• 1 theelepel kurkuma
• 1 theelepel komijn
• 2 theelepel zout (Himalaya of Keltisch)
• 2  eieren

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Snipper de ui zeer fijn. Als je te grove stukjes snijdt, vallen de burgers later uiteen.
Verhit 1-2 theelepel kokosolie op zeer laag vuur in een koekenpan. Voeg, als de olie gesmolten is, de gesnipperde ui toe en bak ze heel rustig op zeer laag vuur totdat de ui een beetje zacht begint te worden. De ui mag in dit stadium beslist niet kleuren, anders heb je later verbrande ui in je burger en dat is niet lekker. Voeg de eveneens zeer klein gesnipperde knoflook en gember toe en bak ze heel even rustig mee.

Haal de pan van het vuur. Meng nu in een ruime kom de gehakte cashewnoten (let op: ook de cashewnoten mogen niet te grof gehakt zijn, omdat de burger anders tijdens het bakken uit elkaar valt), boekweitgrutten, havermout, het chiazaad, hennepzaad en net gemalen lijnzaad samen met de kurkuma, komijn en zout.

Breek de eieren boven de kom en meng het geheel samen met de gebakken ui, knoflook en gember tot een gelijkmatige massa. Vorm hier een bal van en zet het minimaal een half uur in de koelkast.

Leg nu een royale strook huishoudfolie op je aanrecht. Leg hier het lekker koude, eerder bereide mengsel op en dek het af met een andere royale strook folie. Plet het mengsel - tussen de folies - met je handen, een deegroller, koekenpan, fles of drinkglas, tot een gelijkmatige dikte van zo’n 0,5-1 cm. Probeer rafelranden te voorkomen. Rafelranden laten tijdens het bakken los en maken je koekenpan onnodig vies. Bovendien wil je mooie burgers, toch?

Zet een glas of kom gevuld met water binnen handbereik en pak een ronde uitsteekvorm of bijvoorbeeld een borrelglas. Maak het vormpje of het glaasje even nat in het water. Dit zorgt ervoor dat het uitsteken heel gemakkelijk gaat. Steek uit het deeg een mooie rondje en zet weg op een bord of snijplank, evt. op een stuk folie. Doop de uitsteekvorm of het borrelglas voor ieder nieuw koekje opnieuw in het water.
De restanten kan je weer tot een bal vormen die je opnieuw plet tot dezelfde dikte als je eerder hebt gedaan. Vervolgens kan je hier weer koekjes uit steken.

Verhit ca. 2 eetlepel kokosolie in een ruime koekenpan en bak de koekjes of burgers rustig op een zeer laag vuur tot ze goud geel zijn, ca. 7 minuten per kant.
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg.  http://www.kok-aan-huis.com/

Fotografie: Melanie Wagner
http://icaramelworld.tumblr.com

Kijk ook eens naar

Help mee en ontvang Gratis Kookboek + Tijdschrift boordevol Recepten + Korting!

Ons vernieuwde magazine Lekker.Vegetarisch heeft nu nóg meer recepten, Help Mee en ontvang gratis een prachtig kookboek t.w.v. 22,95, 4 x per jaar Lekker.Vegetarisch, 10 % korting op restaurants, een gratis voedingsscan en nog veel meer!

Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!