Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Superfood burger

Lekkere vleesvervangers maak je gemakkelijk zelf.

Superfood burgerLekkere vleesvervangers maak je gemakkelijk zelf. Bonenburgers zijn welbekend, maar deze boordevol superfoods is helemaal van nu.

Foto: In voor een verrukkelijke ei-vrije én glutenvrije burger? Maak dan deze puur plantaardige burger uit kookboek Puur Plantaardig*. Heerlijk met een knoflook-komkommerdip, ook uit Puur Plantaardig.

Ingrediënten

Voor 2 personen

• ca. 3  eetlepel kokosolie om te bakken
• 2  uien
• 1 teen knoflook
• 1/2  cm  gember
• 150 gram gehakte ongebrande cashewnoten
• 50  gram havermout
• 50  gram boekweitgrutten
• 2 theelepel chiazaad
• 2 theelepel hennepzaad
• 4 theelepel (net) gemalen lijnzaad
• 1 theelepel kurkuma
• 1 theelepel komijn
• 2 theelepel zout (Himalaya of Keltisch)
• 2  eieren

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Snipper de ui zeer fijn. Als je te grove stukjes snijdt, vallen de burgers later uiteen.
Verhit 1-2 theelepel kokosolie op zeer laag vuur in een koekenpan. Voeg als de olie gesmolten is de gesnipperde ui toe en bak ze heel rustig op zeer laag vuur totdat de ui een beetje zacht begint te worden. De ui mag in dit stadium beslist niet kleuren, anders heb je later verbrande ui in je burger en dat is niet lekker. Voeg de eveneens zeer klein gesnipperde knoflook en gember toe en bak nog heel even rustig mee.

Zet van het vuur. Meng nu in een ruime kom de gehakte cashewnoten (let op: ook de cashewnoten mogen niet te grof gehakt zijn omdat de burger anders tijdens het bakken uit elkaar valt), boekweitgrutten, havermout, het chiazaad, hennepzaad en net gemalen lijnzaad samen met de kurkuma, komijn en zout.

Breek de eieren en meng samen met de gebakken ui, knoflook, gember tot een gelijkmatige massa. Vorm een bal hiervan en zet een half uur of meer in de koelkast.

Leg nu een royale strook huishoudfolie op je aanrecht. Doe hier het lekker koude, eerder bereide mengsel op en dek af met een andere royale strook folie. Plet het mengsel - tussen de folies - met je handen, een deegroller, koekenpan, fles of drinkglas, tot een gelijkmatige dikte van zo’n 0,5-1 cm dikte. Probeer rafelranden te voorkomen. Rafelranden laten tijdens het bakken los en maken je koekenpan onnodig vies. Bovendien wil je mooi burgers, niet waar?

Zet een glas of kom gevuld met water onder handbereik en pak een ronde uitsteekvorm of b.v. een borrelglas. Maak het vormpje of het glaasje even nat in het water. Dit zorgt ervoor dat het uitsteken heel gemakkelijk gaat. Steek uit het deeg een mooie rondje en zet weg op een bord of snijplank, evt. op een stuk folie. Doop de uitsteekvorm of het borrelglas voor ieder nieuw koekje opnieuw in het water.
Restanten deeg kun je weer tot een bal vormen die je opnieuw plet of uitrolt tot dezelfde dikte als je eerder hebt gedaan. En vervolgens steek je de koekjes weer uit.

Verhit ca. 2 eetlepel kokosolie in een ruime koekenpan en bak de koekjes of burgers rustig op een zeer laag vuur tot ze goud geel zijn, ca. 7 minuten per kant.
* Puur Plantaardig: Foodinspirator Jacinta Bokma en televisie-coryfee Antoinette Hertsenberg storten zich in dit boek op de puur plantaardige keuken om te laten zien dat koken zonder vlees, vis én zuivel (boter, kaas en eieren) garant staat voor zeer smakelijke én makkelijk te maken gerechten.

Kookboek Puur Plantaardig biedt:
- Ca. 100 inspirerende en originele gerechten
- Makkelijk en snel te bereiden gerechten, spannende smaken en evergreens in een nieuw jasje
- Veel tips en variaties bij ieder recept
- Prachtige, sfeervolle fotografie

Kijk ook eens naar

Help mee en ontvang Gratis Kookboek + Tijdschrift boordevol Recepten + Korting!

Ons vernieuwde magazine Lekker.Vegetarisch heeft nu nóg meer recepten, Help Mee en ontvang gratis een prachtig kookboek t.w.v. 22,95, 4 x per jaar Lekker.Vegetarisch, 10 % korting op restaurants, een gratis voedingsscan en nog veel meer!

Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!