Pistache-Schuimtaart

uit

Pistache-SchuimtaartDe vulling van deze knapperige pistache-notenschuimtaart is gemaakt op basis van botercrème. Vind je dat te machtig, dan kun je op het laatst nog wat extra met suiker opgeklopte aquafaba door de crème spatelen voor wat extra luchtigheid.

Serveer je de taart meteen? Dan kun je ook stijfgeklopte gezoete vegan room gebruiken en daar gehakte pistachenoten door mengen. De taart wordt niet zo hoog, maar het scheelt een hoop werk! Niet alle vegans eten vijgen, omdat sommige soorten door een wespje bestoven worden dat in de vrucht blijft zitten. De meeste soorten in Europa zijn zo geweekt dat ze geen bestuiving meer nodig hebben.

Ingrediënten

Voor 8 personen

180 ml aquafaba (zie pag. 15)
1 theel. citroensap + extra om te ontvetten
30 g amandelmeel
140 g poedersuiker
15 g maizena
100 g fijne kristalsuiker
sap en rasp van 2 (biologische) limoenen
30 ml aquafaba extra, opgeklopt met 50 g suiker en ½ theel. citroensap (evt.)
420 g pistachenoten
± 3 vijgen, in partjes, en gedroogde rozenblaadjes om te versieren (evt.)

Botercréme
125 g zachte vegan boter op kamertemperatuur (maak zelf of gebruik kant-en-klare vegan boter en voeg een paar druppels geroosterde sesamolie toe)
500 g poedersuiker
sap en rasp van 2 (biologische) limoenen

ook nodig:
spuitzak met brede mond (evt.)

Bereiding

Bereidingstijd: meer dan 90 minuten

Teken op bakpapier drie cirkels van ± 16 cm doorsnede. Leg het bakpapier op een of twee bakplaten. Verhit de oven tot 140 °C. Kook de aquafaba in tot 120 ml. Laat helemaal afkoelen en koud worden in de koelkast. Overgiet voor mooie groene nootjes eventueel de pistachenoten met wat kokend water, laat ze even weken en knijp ze uit de donkere velletjes. Dep ze droog en doe ze een paar minuten op heel laag vuur in een koekenpan. Maal in de kleine kom van de keukenmachine 200 gram van de pistachenoten terwijl ze nog warm zijn tot een zo fijn mogelijke pasta. Laat de rest

afkoelen en maal 100 gram noten met het amandelmeel, de poedersuiker en de maizena fijn.

Ontvet de kom en de kloppers van de mixer met wat citroensap. Klop de aquafaba met het citroensap tot stevige pieken. Doe er dan al kloppend lepel voor lepel de suiker bij. Wacht telkens ± 30 seconden voor de volgende lepel erbij gaat. Klop tot een mooi glanzend schuim waar je geen korreltjes suiker meer in voelt. Spatel er voorzichtig de helft van het pistachepoedersuikermengsel
door. Spatel vervolgens de andere helft door het schuim. Doe het mengsel in de spuitzak en spuit in een mooie laag binnen de drie cirkels (of verdeel het met een lepel). Zet in de oven en draai de temperatuur terug tot 110 °C. Bak de schuimbodems ± 2 uur. Doe dan de oven uit en laat ze met de deur op een kier ± 5 uur helemaal afkoelen en verder drogen.

Maak intussen de pistache-botercrème. Mix van de botercrème in de kleine kom van de keukenmachine samen met de pistachenotenpasta. Spatel het mengsel door de rest van de botercrème samen met het limoensap en de -rasp. Spatel er eventueel nog wat extra opgeklopte
aquafaba door als je een lichtere crème wilt.

Besmeer het midden van een schuimbodem met de crème, zet de tweede erbovenop en besmeer weer het midden met de crème. Zet de derde cirkel erop en besmeer het midden met de rest van de crème. Maal de overgebleven pistaches grof. Druk de gemalen pistaches tegen de zijkanten en strooi over de taart. Versier ook met wat hele noten en eventueel de vijgen en de rozenblaadjes.
 
Dosia bakt Vegan
Dit recept komt uit "Dosia Bakt Vegan" van Dosia Brewer.
In dit vegan bakboek vind je cakes, koekjes, taarten en allerlei soorten gebak - zowel zoet als  hartig. Met veel recepten, technieken, tips en trucs laat Dosia zien dat vegan bakken helemaal niet moeilijk is!
Bestel hier!

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.