Meringues

uit

MeringuesDeze luchtige torentjes kun je maken met allerlei smaken en kleuren. Ik geef hier recepten voor vanille-, saffraan-, espresso- en frambozen- of aardbeienmeringues. Ik maakte kleine schuimpjes, maar je kunt natuurlijk ook grotere, meer indrukwekkende meringues bakken. Dan hebben ze wel wat langer nodig in de oven. Ik plakte de meringues aan elkaar met een crème, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ze zijn zo ook lekker!

Ingrediënten

Voor 10 of meer personen

voor ± 20 kleine schuimpjes

½ theel. citroensap + extra om te ontvetten
30 ml aquafaba (kookwater van kikkererwten)
50 g fijne kristalsuiker
zaadjes van ½ vanillestokje (of ½ theel. vanillepoeder)
± 2 eetl. jam naar keuze
50 g vegan boter op kamertemperatuur (zelf maken of neem lekkere kant-en-klare en voeg een paar druppels sesamolie toe) óf kokosolie met wat sesamolie
50 g poedersuiker

Ook nodig: 
spuitzak met een mondje van ± 1 cm ø,
bakplaat

Bereiding

Bereidingstijd: meer dan 90 minuten

Verhit de oven tot 140 °C. Maak de kom en de kloppers vetvrij met wat citroensap. Druppel hiervoor wat sap in de kom, verdeel met een stukje keukenpapier en wrijf droog. Wrijf met dit papier ook de kloppers vetvrij.

Klop de aquafaba ± 5 minuten met het citroensap tot een stevig schuim. Voeg er dan al kloppend lepel voor lepel de suiker bij. Wacht telkens 30 seconden voor je de volgende lepel toevoegt en klop tot een mooi glanzend stijf schuim waar je de suikerkorrels niet meer in kunt voelen. Klop er de vanille door. Plak het bakpapier eerst op de bakplaat met wat van het schuim zodat het goed blijft

liggen tijdens het spuiten. Schep het schuim in de spuitzak en spuit schuimpjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Zet ze in de oven en draai de temperatuur naar 100 °C. Laat in ± 2 uur drogen in de oven. Zet de oven uit en laat op een kiertje nog ± 1 uur afkoelen in de oven. Plak steeds twee schuimpjes aan elkaar met wat jam of klop de boter met de poedersuiker romig en roer er de jam door en plak ze daarmee aan elkaar.

Saffraanmeringues

Week ± 12 draadjes fijngestampte saffraan ± 10 minuten in de aquafaba en werk dan verder volgens het recept. Plak ze eventueel aan elkaar met wat gezeefde abrikozenjam of een crème van 50 gram zachte vegan boter losgeklopt met 20 gram poedersuiker en gemengd met 40 gram abrikozenjam.

Frambozen- of aardbeienmeringues

Maal ± 2 gram gevriesdroogde frambozen of aardbeien heel fijn en gebruik het gezeefde vruchtenpoeder in plaats van de vanille. Plak ze eventueel aan elkaar met wat gezeefde frambozen- of aardbeienjam of een crème van 50 gram zachte vegan boter losgeklopt met 20 gram poedersuiker en gemengd met 40 gram frambozen- of aardbeienjam. Bestrooi met wat extra poeder.

Espressomeringues

Klop de aquafaba ± 5 minuten met ½ theelepel instant espressopoeder en het citroensap tot een stevig schuim. Klop er dan de suiker door. Plak de meringues aan elkaar met ± 50 gram vegan chocoladepasta luchtig geklopt met 50 gram boter op kamertemperatuur. Bestrooi met wat extra espressopoeder.
Dosia bakt VeganDit recept komt uit "Dosia Bakt Vegan" van Dosia Brewer.
In dit vegan bakboek vind je cakes, koekjes, taarten en allerlei soorten gebak - zowel zoet als  hartig. Met veel recepten, technieken, tips en trucs laat Dosia zien dat vegan bakken helemaal niet moeilijk is!
Bestel hier!

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.