Pompoen uit de oven gevuld met nootachtige cranberryrijst
Dit recept is gebaseerd op een van mijn oude favorieten en is een perfecte combi van vulling en langzaam gegaarde pompoen. De smaken gaan fantastisch samen, de textuur is zalig en het ziet er gewoon meesterlijk uit.
bijgerecht voor ongeveer 10 tot 12 personen.
Variëren met gangen
Dit zalige pompoenrecept is ook heerlijk alsbijgerecht voor ongeveer 10 tot 12 personen.
Ingrediënten
Voor 6 personen
- 1 flespompoen (1,2 kg)
- olijfolie
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 1 bos verse salie (30 g)
- 10 zongedroogde tomaatjes
- 75 g vacuümverpakte kastanjes
- 75 g basmatirijst
- 75 g gedroogde cranberry’s
- 1 snufje gemalen piment
- rode wijn
Bereiding
Bereidingstijd: meer dan 90 minuten
Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4. Was de pompoen, snijd hem voorzichtig in de lengte doormidden, haal er de pitjes uit en houd ze apart. Kerf het vruchtvlees in en hol de pompoenhelften over de hele lengte deels uit om ruimte voor de vulling te maken. Hak het uitgelepelde vruchtvlees en de pitten fijn en zet ze met 2 eetlepels olie in een koekenpan op matig vuur. Pel en hak de ui en knoflook, doe ze erbij en blijf regelmatig roeren, terwijl je de salieblaadjes plukt en ze met de zongedroogde tomaatjes en kastanjes fijnhakt. Roer het mengsel met de rijst, cranberry’s, piment, een snuf zeezout en zwarte peper en een scheutje rode wijn door het pompoenmengsel. Blijf 10 minuten af en toe roeren, of tot alles zacht is. Schep de vulling in de uitgeholde pompoenen en druk de beide helften stevig op elkaar. Wrijf de schil van de pompoen in met olie en een snufje peper en zout en druk er nog wat kruidenblaadjes op als je ze in huis hebt. Leg de pompoen in het midden van een dubbele laag aluminiumfolie, pak hem strak in en leg hem 2 uurin de oven of tot hij zacht en gaar is. Zet de pompoen wanneer hij klaar is op tafel, haal het folie eraf, snijd hem in plakken en serveer met de gebruikelijke garnituur.
Voedingswaarden
Calorieën 300 kcal, Vet 8,9 g, Verzadigd vet 1,3 g, Eiwit 5,1 g, Koolhydraten 51,1 g, Suikers 22,2 g, Zout 1,2 g, Vezels 6,5 gDit is een recept uit van Jamie Oliver's Kerstkookboek
© Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017
© Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017
Kijk ook eens naar
Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit
Word lid en kies voor1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken,
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-)
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.