Fried Rice oftewel Gebakken Rijst met extra veel lekkers

Recept uit het kookboek 'Vegetarisch' - enigzins aangepast

Fried Rice oftewel Gebakken Rijst met extra veel lekkers 
Dit recept is onderdeel van de 7-daagse "Budget Challenge"(2024)
Meld je hier aan voor deze gratis challenge, en nodig vleeseters en flexitariërs in je familie, vrienden- en werkkring uit met je mee te doen...

Ingrediënten

Voor 2 personen

Gebruik overgebleven groente of zilvervliesrijst van gister (dag 1 van de 7-daagse Budget Challenge) voor dit recept. 
Voeg eventueel rijst toe tot aan aangegeven hoeveelheid.


120 g zilvervlies-rijst (of anders volkorenrijst) 
1 rode ui* 
2 teentjes knoflook
200 g tuinerwten (diepvries**)
200 g wortel
100 g bosui
2 eieren, gehalveerd OF 200 g tofu/tempeh in blokjes ***
30 g (plantaardige****) roomboter 
15 ml ketjap manis
30 ml sojasaus
15 ml rijstazijn
olijf- of koolzaadolie *****

* meer voedingswaarde dan normale ui

** diepvriesgroenten bevatten veel voedingswaarde doordat ze na de oogst vrijwel direct worden ingevroren; vaak ook zeer betaalbaar

*** wil je wat meer eiwitten binnenkrijgen, verhoog dan de portie per persoon met een ei (dus koop 2 eieren extra) of 200 g tofu/tempeh extra. 

**** bijvoorbeeld de plantaardige roomboter van Becel of van BlueBand


 

***** koolzaadolie is rijk aan ALA omega-3 vetzuren.
Liever olijfolie? Dan graag in een pure vorm en niet gemengd. Dan heb je de voordelen van de polyfenolen, palmitinezuur en het hoge gehalte vitamine-E.




Wil je wel een ei, maar dan plantaardig?
Bak 'n omelet van kikkererwtenmeel met wat kala namak (een donkergrijs zout dat naar ei ruikt, verkrijgbaar in het specerijenvak, vooral bij Ekoplaza en ODIN en andere supermarkten in het natuurvoedingskanaal). 
 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

 
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking en laat volledig afkoelen.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Weeg de tuinerwten af in een kom en schenk er ruim kokend water op. Laat 3 à 4 minuten staan. Laat vervolgens uitlekken in een vergiet.

Maak de wortels schoon en snijd in kleine blokjes.
Snijd de bosui in schuine, dunne ringen. Klop de eieren los met wat peper en zout.

Verhit 5 gram van de boter in een koekenpan. Bak een roerei van het losgeklopte ei. Haal het ei uit de pan, dek af met aluminiumfolie en zet apart.. OF...,
(indien liever plantaardig:) bak de tofu/tempeh in lekker krokante blokjes. 

Verhit 10 gram van de boter in een ruime hapjespan. Bak de ui en wortel in ongeveer 10 minuten op middelmatig vuur zacht. Voeg de knoflook en de tuinerwten toe en bak 2 minuten mee.

Zet het vuur hoger. Voeg de laatste 15 gram van de boter toe en laat volledig smelten.
Voeg de rijst, bosui, ketjap manis, sojasaus en rijstazijn tegelijk toe en roer goed door. Laat de rijst op hoog vuur steeds 20 à 30 seconden (aan)bakken en roer vervolgens door.

Herhaal dit tot de rijst en groenten bruin beginnen te kleuren.
( Het succes van dit recept zit ‘m echt in het bakken van de rijst. Durf de rijst dus steeds even stil te laten liggen in de pan zodat het echt bakt en niet alleen opwarmt.) 

Roer tot slot het roerei (of de tofu-blokjes) door het gerecht.
Proef en maak verder op smaak met extra ketjap manis, sojasaus of peper.



Budget Tips

Restjes over van dit gerecht?
Bewaar het in de koelkast (max. 2 dagen), of vries het in (max. 3 maanden).

Knoflook thuis kweken
Knoflook kan prima thuis gekweekt worden, in de tuin als ook binnen (al is de wijze van kweken/poten dan wel anders).
Dit is een mooie en prima handleiding om dat te doen. 
Over het boek VEGETARISCH 
Het boek is ook ideaal wanneer je niet wilt afvallen maar wel gezond en gevarieerd wilt eten. Het laat zien dat vegetarisch eten een feest kan zijn... Bestel het boek hier.
 






 

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.