Courgettefritters met crispy mais

Uit het kookboek 'Family Eat Plant'

Courgettefritters met crispy mais 
Fritters zijn een soort pannenkoekjes gevuld met groente of fruit. Doordat deze fritters op basis van kikkererwtenmeel zijn gemaakt, kun je ze prima serveren als een soort vegaburgers! Ze zijn ook lekker op een broodje met wat mayo. Of gewoon zo, met wat sla als luxe weekendlunch.

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

* 1 courgette, gewassen
* 1 tl zeezout
* 1 teentje knoflook, fijngehakt
* geraspte schil van ½ biologische citroen
* 100 g kikkererwtenmeel
* 1,5 tl bakpoeder
* 100 g crispy mais uit blik, afgespoeld en uitgelekt 
* 1 el fijngehakte verse tijm, of 1 tl gedroogde tijm 
* versgemalen peper naar smaak
* plantaardige olie om in te bakken
* 2 el vegan mayo *
* 2 el dikke sojakwark ** 
* 100 g rucola

* bijv. van The Mayo Sisters, Hellman's of Remia of Jean Baton 
** bijv. van Alpro of Lidl (huismerk)

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten

Rasp de courgette op de grove zijde van een blokrasp boven een grote kom.

Bestrooi de courgette met het zeezout, zodat het vocht eruit trekt. Laat de courgette ca. 20 minuten staan. Giet het vocht niet af! Voeg de knoflook en geraspte schil van de citroen toe.

Meng het kikkererwtenmeel met het bakpoeder en roer dit door de geraspte courgette. Het beslag moet nu zo dik zijn als yoghurt. Als het te nat is, voeg dan nog een klein beetje kikkererwtenmeel toe. Als het juist te droog is, voeg dan een klein scheutje water toe. Dit kan erg per courgette verschillen.

Voeg de mais toe en breng het beslag op smaak met de tijm en versgemalen peper. 

Verhit een laagje olie in een koekenpan, zoveel dat de hele oppervlakte bedekt is, anders bakken de fritters niet mooi.

Verdeel wat hoopjes beslag in de pan, bak op redelijk laag vuur tot de onderkant helemaal gaar is (dit duurt zeker een paar minuten), en keer de fritters dan  om. Bak ook de andere kant helemaal gaar. Bak op deze manier het hele beslag.

Meng de mayo met de sojakwark. Serveer de fritters met het sausje en de rucola.

* Uiteraard mag je ook een andere plantaardige variant kiezen dan sojakwark, bijvoorbeeld haverkwark/haveryoghurt.
'Family Eat Plant' van vegan-avant-la-lettre-in-Nederland (zoals wij haar vaak beschrijven) en oprichter van o.a. The Dutch Weed Burger, Lisette Kreischer, is een boek vol heerlijke plantaardige recepten voor het gehele gezin. 


 

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.