Gebakken cheesecake

Uit het boek 'Taart ende Koeck'

Gebakken cheesecake 
"Er zijn allerhande creatieve plantaardige varianten op de klassieke cheesecake te vinden. Vaak bevatten deze versies een berg cashewnoten en kokosolie of moeilijk vindbare vegan cream cheese uit speciaalzaken. Leuk om een keer te maken, maar moeilijk, zwaar verteerbaar, bewerkelijk en duur. 
 
Ik heb ondertussen een prima manier gevonden om een cheesecake te maken. Extra fijn aan dit recept is dat alle ingrediënten gewoon in de supermarkt (of biowinkel) te vinden zijn, het geen ingewikkelde voorbereiding vergt en je geen speciale powerblender nodig hebt". 
 
Veel plezier met het bakken van de cake!

Ingrediënten

Voor 10 of meer personen

Voor 1 cheesecake:

Voor de bodem:
* 200 g havermout 
* 30 g lichtbruine kristalsuiker
* 100 g plantaardige bakboter, gesmolten **
* 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g
* snufje zout
* snufje kaneel

Voor de vulling:
* 750 g dikke sojakwark ***
* 250 g kokosyoghurt ****
* sap en geraspte schil van 1 grote biologische citroen
* 100 g lichtbruine kristalsuiker
* 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g
* 85 g custardpoeder
* 1 tl bakpoeder
* 125 g plantaardige bakboter, gesmolten

** o.a. van BlueBand 
*** o.a. Lidl (Vemondo), Alpro en AH (huismerk)
**** o.a. van AH (huismerk) en Abbot Kinney's 

Voor de garnering:
* roodfruit naar keuze
* poedersuiker
* eetbare bloemen

Benodigdheden:
* ronde taartpan of springvorm van  ca. 22 cm doorsnede
* hakmolentje, blender, keukenmachine of elektrische koffiemaler

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten

Oventijd: 60 minuten

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de rand in met plantaardige boter.

Maal de havermout fijn in een hakmolentje, keukenmachine of koffiemaler. Voeg de suiker, boter, vanillesuiker, het zout en de kaneel en meng tot een deeg.

Druk dit uit op de bodem van de springvorm.

Meng vervolgens in een grote kom de sojakwark, kokosyoghurt, het citroensap en de citroenrasp, de suiker en vanillesuiker.
Voeg het custardpoeder en bakpoeder toe en meng goed tot je geen klontjes meer ziet.

Giet een klein deel van het kwarkmengsel bij de gesmolten boter en meng goed door. Roer het botermengsel vervolgens door de rest van het kwarkmengsel.

Bak de cheesecake 55-60 minuten, tot de taart mooi gerezen is en er goudgeel uitziet.

Schakel de oven uit en laat de taart 5-10 minuten staan voordat je hem uit de oven haalt.

Laat helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast.

Serveer met roodfruit, bestuif met poedersuiker en decoreer met eetbare bloemen.

Eet smakelijk!

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.