Roti met aardappel, tempé, kousenband en ei

Recept uit 'De Vega Atlas'

Roti met aardappel, tempé, kousenband en eiEen Surinaamse klassieker: een rotiplaat met aardappel, tempé, kousenband en ei.

We maken de specerijenmix zelf en marineren hier niet alleen de tempé mee, maar ook de rest van de ingrediënten worden in dit kruidige mengsel van komijnzaad, gember, kerrie en paprikapoeder gebakken. Een smaakexplosie die je lekker met je handen kunt eten!

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de roti 
250 g tempé, gehalveerd en in lange plakken gesneden 
3 el zonnebloemolie 
½ maggi bouillonblokje, verkruimeld 
2 tl sambal* 
2 gele uien, gesnipperd 
3 teentjes knoflook, geperst 
500 g aardappels, geschild en in blokjes gesneden 500 g kousenband, in grove stukken 
250 ml water 
4 eieren** 
2 el ketjap manis 
15 g selderij, fijngesneden 
4 rotiplaten (zie p. 48 of kant-en-klaar) zonnebloemolie zout en peper 
Voor de specerijenmix 
2 el (Surinaamse) kerriepoeder 
3 tl knoflookpoeder 
3 tl uienpoeder 
2 tl komijnpoeder 
1 tl gemberpoeder 
1 tl paprikapoeder 
1 tl gemalen zwarte peper 
* Houd je niet zo van pittig? Voeg dan geen of minder sambal toe. 
** Wil je dit gerecht plantaardig maken? Vervang de eieren door extra groente
 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

1. Meng de specerijen voor de specerijenmix.. 

2. Meng ⅓ van de specerijenmix met de tempé en een scheutje zonnebloemolie in een kom. Laat het geheel 30 minuten afgedekt in de koelkast marineren. 

3. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een braadpan op middelhoge temperatuur en voeg de rest van de specerijenmix en het bouillonblokje toe. Roer alles goed door elkaar en voeg, wanneer het een geheel is geworden, de sambal toe. Voeg de uien toe en fruit deze 5-6 minuten totdat deze glazig beginnen te worden. Voeg ook de knoflook toe en bak dit 1-2 minuten totdat die begint te geuren.

4. Voeg de aardappels en de kousenband toe en bak het geheel 10 minuten. Voeg het water toe, roer alles goed door elkaar en breng aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat nog 20 minuten sudderen met de deksel op de pan terwijl je af en toe roert.

5. Kook de eieren 7-8 minuten in ruim kokend water, giet af en laat schrikken. Pel de eieren en zet opzij.

6. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur. Bak de tempé 4-5 minuten per kant totdat deze goudbruin kleurt en knapperig is geworden. Blus af met ketjap en haal na 1 minuut van de warmtebron. Zet opzij.

7. Voeg de selderij en de gekookte eieren toe aan de braadpan en roer alles goed door elkaar. Laat het geheel 1-2 minuten opwarmen en haal van de warmtebron.

8. Verwarm de rotiplaten volgens het recept op p. 48 of volgens de instructies op de verpakking.

9. Verdeel de stoof en de tempé over de borden en serveer met de rotiplaat
 


In De vega atlas laat Isabel Boerdam je in meer dan 160 toegankelijke recepten zien hoe divers de vega(n) keuken is, waar dan ook ter wereld. Laat je verrassen door onbekende ingrediënten, kruiden en specerijen. Proef wat alle wereldkeukens te bieden hebben en sta versteld van de mogelijkheden!

Waar de Nederlandse keuken van oudsher bekend staat om de drie-eenheid aardappelen, groenten en vlees, zie je dat de vegetarische keuken in andere landen juist geworteld is in de cultuur. Daar kennen ze het begrip 'vleesvervanger' niet, wordt 'vegan' niet beschouwd als modern verschijnsel en is het de normaalste zaak van de wereld om een maaltijd op tafel te toveren met alles wat de natuur te bieden heeft. Die keukens krijgen in De vega atlas de volle aandacht.

Bestel het boek hier

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.