Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Dal met knapperige zoete aardappel en snelle kokoschutney

Dal met knapperige zoete aardappel en snelle kokoschutney

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de zoete aardappels

  • 2 zoete aardappels, in de schil, gewassen, in blokjes van 1ó cm gehakt
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 theel. komijnzaad
  • ó theel. venkelzaad
  • olijfolie

Voor de dal

  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • een duimgroot stuk gemberwortel,
  • geschild en grofgehakt
  • 1 groene chilipeper, fijngehakt
  • 1 rode ui, gepeld en grofgesneden
  • 1 theel. komijnzaad
  • 1 theel. korianderzaad
  • 1 theel. gemalen geelwortel
  • 1 theel. kaneel
  • 200 g rode linzen
  • 1 blik van 400 g kokosmelk
  • 4 dl groentebouillon
  • 2 handenvol spinazie
  • een bos koriander, met steeltjes fijngesneden
  • sap van 1 citroen

Voor de kokoschutney

  • 50 g geraspt kokos
  • 1 theel. zwart mosterdzaad
  • 10 kerrieblaadjes
  • een beetje plantaardige of kokosolie
  • 20 g gemberwortel, geraspt
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt

Bereiding

Bereidingstijd: meer dan 90 minuten

Dit is een van mijn lievelingsrecepten voor dal. Het is een fantastische dal, en de geroosterde zoete aardappels en roze gekleurde kokoschutney maken hem nog veel lekkerder. Iedereen die ik het recept heb gegeven, vertelt dat het een gerecht is dat veel complimenten oplevert – iedereen is er dol op. En dat alles van eenvoudige linzen.
Voor de chutney is versgeraspt kokos het lekkerste, maar ik heb niet altijd de tijd om een kokosnoot open te breken voor een maaltijd en gebruik daarom in deze versie geraspt gedroogd kokos. Als u wel tijd hebt om vers kokos te raspen, dan wordt hij heel bijzonder. Als u niet genoeg tijd hebt om de chutney te maken, kunt
u in plaats daarvan een flinke lepel mangochutney toevoegen.
Ik heb altijd een zak kerrieblaadjes in de vriezer. Zij brengen kleurrijke herinneringen aan zuid-India en er is geen vervanging voor hun volle maar verfijnde smaak. Gebruik gedroogd of diepvrieskerrieblad als u geen vers kunt vinden.

Verhit de oven tot 220 °C. Giet 1ó dl kokend water over het kokos en laat het zwellen.
Doe de zoete aardappels in een braadslee met een flinke snuf zout en peper, het komijn- en venkelzaad en sprenkel er olie over. Rooster de aardappels 20-25 minuten in de oven tot ze gaar en zacht in het midden en krokant van buiten zijn.
Smoor voor de dal in een grote pan knoflook, gember, chilipeper en rode ui een minuut of tien in de olie tot de uien zacht en glazig zijn.
Wrijf komijn- en korianderzaad in een vijzel met een stamper fijn en doe ze in de pan met ui met de overige specerijen en bak alles een paar minuten tot ze flink geuren. Roer de linzen, kokosmelk en bouillon door het ui-specerijenmengsel en breng het tegen de kook, draai het vuur laag en laat de linzen 25-30 minuten zachtjes pruttelen.
Dit recept komt uit ‘Een nieuwe kijk op eten’ van Anna Jones. Dit boek is te koop in onze webshop.

Kijk ook eens naar

Help mee en ontvang Gratis Kookboek + Tijdschrift boordevol Recepten + Korting!

Ons vernieuwde magazine Lekker.Vegetarisch heeft nu nóg meer recepten, Help Mee en ontvang gratis een prachtig kookboek t.w.v. 22,95, 4 x per jaar Lekker.Vegetarisch, 10 % korting op restaurants, een gratis voedingsscan en nog veel meer!

Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!