Surinaams-Creoolse Pindasoep

Uit het boek: Vegan Soulfood

Surinaams-Creoolse Pindasoep"Zowel de Zuid-Amerikaanse, de Afrikaanse als de Indonesische keuken kennen diverse pindasoep variaties. Mijn favoriete versie is de Surinaams-Creoolse. Er gaat bijna een pot pindakaas in: zeer machtig maar heerlijk! Ik maak deze soep vaak voor speciale gelegenheden". ~Jason Tjon Affo

Ingrediënten

Voor 6 personen

* 1 el zonnebloemolie
* 1 rode ui, fijngehakt
* 5 tenen knoflook, fijngehakt
* 1 tl verse gember, fijngeraspt
* 1 madame-jeanette, fijngehakt
* 5 pimentkorrels
* 3 laurierblaadjes
* 2 el tomatenpuree
* 1,6 l water
* 2 groentebouillonblokjes
* 3 el ketjap manis
* 300 g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
* 300 g pindakaas
* 1 bosje selderij, de blaadjes grof gehakt (bewaar een paar blaadjes voor
garnering)
* zout en peper

Lekker met:
- koriander, grof gehakt
- gezouten pinda's, grof gehakt
- rode chilipeper, in plakjes

 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minuten

1) Verwarm de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui 2 minuten, voeg dan de knoflook, gember en madame-jeanette toe en bak omscheppend 1 minuut mee.

2) Voeg de andere ingrediënten behalve de pindakaas toe. Roer goed door en breng aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan.

3) Roer dan de pindakaas zorgvuldig door de soep en breng op smaak met zout en peper.

4) Verwijder de pimentkorrels en de laurierblaadjes.

5 Garneer met wat selderijblad of koriander, pinda's en chilipeper.

Tips:
- Als je de soep liever niet te pittig maakt, voeg dan de madame-jeanette pas tijdens de laatste 15 minuten in zijn geheel toe aan de soep. Verwijder de hele peper voor het serveren. 
- Eet de soep op de traditionele manier en en voeg er een kommetje witte gekookte rijst aan toe. 
Vegan Soul Food


Dit heerlijke recept komt wederom uit het boek Soul Food van Jason Tjon Affo, genomineerd voor onze LekkerVega Kookboekverkiezing 2020. 

Bestel het boek hier!

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.