Gedraaide burger van courgette en zoete aardappel & chipotlemayonaise

Recept:  Martin Nordin, uit 'Groene Burgers'

Gedraaide burger van courgette en zoete aardappel & chipotlemayonaise 
Lekker kokkerellen door zelf een gezonde burger te maken, met chipotlemayonaise als jouw quilty pleasure.

Ingrediënten

Voor 6 personen

Koop zoveel mogelijk biologisch voor minder meuk en meer smaak

500 g zoete aardappelen
500 g courgette (1-2 courgettes)
50 g boter (bijv. Vita d'Or van Lidl, of Becel Roomboter Plantaardig)
koolraap- of arachideolie, om in te bakken

Voor de ovengebakken sjalotjes
6 sjalotjes
1 tl rodewijnazijn
1 el boter

Voor de Chipotlemayonaise* 
3 dl mayonaise (zelfgemaakt of uit een pot, bijv. van Remia, Hellman's, Jean Baton of TheMayoSisters)
4 chipotlepepers in adobosaus (verkrijgbaar bij Mexicaanse winkels of via internet)
3 el crème fraîche (plantaardig > Haver Fraiche van Lidl
versgeperst sap van 1 limoen

Voor erbij
6 (ham)burgerbroodjes (bijv. van Slooow)
boter 
blad van snijbiet

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoete aardappelen. Snijd met een mandoline met raspplaat de courgettes en zoete aardappelen in dunne repen. Leg alle repen in een kom. Smelt de boter op laag vuur. Schenk de boter bij de repen groente in de kom. Doe er zout bij en roer met een lepel alles door elkaar.

Verhit een koekenpan en doe er olie in. Draai met een vork een rolletje van ongeveer een zesde deel van het groentemengsel, plaats het rechtop in de koekenpan en vorm er een burger van. Bak de rolletjes in 5 minuten aan elke kant tot ze verkleuren en er krokant uitzien. Als je wilt kun je een bakring gebruiken om de burger beter bij elkaar te houden. Leg de bakring dan direct in de koekenpan en vul die met het groentemengsel.

Laat de burgers op een stuk keukenpapier uitlekken. Leg de burgers daarna in een ovenschaal en bak ze in de oven nog 5-10 minuten.

Halveer de sjalotjes aan de korte kant (laat de schil zitten). Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en bak de sjalotjes met de platte kant naar beneden, zodat ze verbranden. Leg daarna de sjalotjes in een ovenschaal, met het snijvlak naar beneden, en voeg de azijn en boter toe. Bak de sjalotjes ongeveer 15 minuten in de oven of tot ze door en door zacht zijn. Haal de sjalotjes uit de schaal.

Meng de chipotlepepers, crème fraîche en het limoensap in een keukenmachine of met een staafmixer. Roer het chipotlemengsel door de mayonaise.

Bestrijk de broodjes met een beetje boter en bak ze kort in de koekenpan op de beboterde zijde of gril ze in de oven.

Leg eerst een klein snijbietblad op elk broodje en leg er een burger op. Maak ze af met sjalotjes en een dot chipotlemayonaise.

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.