Easy feest pastei
met pruimen, kastanje en noten
Foodinspirator en auteur Jacinta Bokma: "Ik bedacht deze feestpastei voor kerst, een topper en inmiddels een traditie. Ieder jaar verandert 'ie een beetje. Dit keer ga ik verse dragon als kruid gebruiken."
Vegacademy info
Het simpele pasteideeg naar Frans recept is zó kinderlijk simpel dat je het sneller hebt gemaakt dan dat je de bladerdeegplakjes uit de diepvries van elkaar hebt getrokken. Het deeg hoeft ook niet gekneed te worden: gewoon met een vork doorroeren en je hebt in 10 seconden een samenhangende bal.Ingrediënten
Voor 6 personen
125 g roomboter150 ml water
2 takjes rozemarijn
325 g zelfrijzend bakmeel (Jacinta gebruikt volkoren speltmeel)
snuf zout
1 ui
3 bosuitjes
2 el olijfolie en 2 el boter
7 takjes verse tijm
2 teentjes knoflook
250 g gemengde paddenstoelen (of kastanjechampignons)
200 g voorgekookte, vacuüm verpakte kastanjes
8-10 ontpitte gedroogde en gewelde pruimen
150 g gemengde noten (geen pinda’s)
2 eieren
100 ml slagroom, zout, peper en nog paar takjes tijm
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minuten
Verwarm de oven voor op 200 ºC.Smelt in een steelpannetje de boter, knip de rozemarijn erbij, voeg het water toe en giet de massa bij het meel met zout. Roer met een vork even snel door; er vormt zich direct een mooie bal. Zet het deeg in de vriezer.
Pel en snipper de ui en fruit in de wok of hapjespan. Snijd de bosui in ringen en voeg deze ook toe, samen met de tijm (rits de blaadjes) en knoflook uit de knijper: laat lekker fruiten.
Snijd de paddenstoelen in niet te dunne plakken en fruit ze al omscheppend op wat hoger vuur een paar minuten mee. Knijp de gekookte kastanjes tussen je handen doormidden en roer ze samen met de pruimen en noten bij het paddenstoelenmengsel. Bak ze nog even mee. Zet de pan even weg, haal het deeg uit de vriezer en rol het tot een rechte lap. Klop de eieren los met nog wat verse tijmblaadjes, knoflook uit de knijper en breng op smaak met zout en peper. Roer door het noten-paddenstoelenmengsel. Leg eenpersoons ovenvaste schaaltjes of ramequins op het deeg en snijd met een mes ruim uit zodat je het deeg straks over de rand kunt plakken. Schep in elk schaaltje een opscheplepel van de vulling en dek af met een lap deeg. Bak de pasteitjes gaar en goudbruin in 30 minuten.
Foodstyling & fotografie: Melanie Wagner
www.icaramelworld.tumblr.com
Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram
www.icaramelworld.tumblr.com
Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram
Kijk ook eens naar
Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit
Word lid en kies voor1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken,
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-)
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.