Toscaanse kikkererwtenstoofschotel

Recept uit 'Veganista' - enigzins aangepast

Toscaanse kikkererwtenstoofschotel 
Dit recept is onderdeel van de 7-daagse "Budget Challenge"
(2024)
Meld je hier aan voor deze gratis challenge, en nodig vleeseters en flexitariërs in je familie, vrienden- en werkkring uit met je mee te doen... 

Ingrediënten

Voor 3 personen

2 el olijf- of andere plantaardige bakolie* 
2 grote knoflooktenen, gesnipperd
1 ui, in plakjes
1/2 groentebouillonblokje
1 laurierblad
1 takje rozemarijn 
1 tl chilivlokken of chilipoeder
1/4 tl nootmuskaat
1 grote bleekselderijstengel, fijngehakt
1 el balsamicoazijn
70 g snijbiet, fijngehakt
800 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
en afgespoeld
675 g tomatensaus (pot, blik of zelf maken)
1 el tomatenpuree
60 ml plantaardige room of crème fraiche**
2 el edelgistvlokken (of snippers van kaas met vegetarisch stremsel) ***
zout, naar smaak
zwarte peper, naar smaak
verse peterselie
150 g zilvervliesrijst (50 g p.p.) **** 

Koolzaadolie is rijk aan ALA omega-3 vetzuren.
Liever olijfolie? Dan graag in een pure vorm en niet gemengd. Dan heb je de voordelen van de polyfenolen, palmitinezuur en het hoge gehalte vitamine-E.

** Plantaardige room van Alpro en BlueBand is verkrijgbaar in de supermarkt.
Gebruik je liever een vegan creme fraiche, dan is de Haver Fraiche van Vemondo (Lidl) een goede keuze hoewel veel minder vloeibaar.

 

*** Gebruik je snippers kaas, zorg er dan voor dat het kaas is met vegetarisch of microbieel stremsel. Dat staat op het etiket.
Kijk in de supermarkt naar de zakjes van Parrano.   
Edelgistvlokken zijn wat prijziger maar wel plantaardig, goed voor die hartige smaak en bevat ook eiwitten. 
Gebruik je liever snippers vegan kaas, dan mis je de eiwitten. En over smaak valt niet te twisten (maar gebeurt wel vaak). 


**** een goede bron van koolhydraten

 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Verhit de olijfolie in een diepe pan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Voeg de knoflook, ui, het halve groentebouillonblokje, laurierblad, de rozemarijn, chilivlokken en nootmuskaat toe, als de olie heet is.
Roerbak dit alles totdat het zacht is en geur afgeeft.

Doe dan de bleekselderij erbij en laat deze 2 min meebakken. Blus af met de balsamicoazijn.

Voeg de snijbiet, kikkererwten, tomatensaus en -puree toe. Roer goed door, zet het vuur lager en laat het geheel
15-20 min. sudderen of totdat de groenten gaar zijn.
Voeg wat water toe, als de stoofschotel te droog wordt.

Voeg de room en edelgistvlokken / kaassnippers toe, en breng op smaak met zout en zwarte peper.

Garneer met verse peterselie.
Serveer met de zilvervliesrijst. 



Budget Tips

Restjes over?
Bewaar het in de koelkast (max. 2 dagen) of vries het in (max.3 maanden)

Peterselie
De lekkerste en meest kwalitatieve peterselie kun je meestal vinden in Turkse/Marokkaanse winkels of biowinkels. In een Turkse/Marokkaanse winkel heb je vaak een grote bos voor relatief weinig geld.
Peterselie kun je thuis ook zelf kweken; in de tuin of op je balkon (of eventueel op de vensterbank in huis).
In sommige supermarkten kun je kruidenplantjes kopen in een pot en dan meteen gebruiken in de keuken. 
 

Plantaardig Italiaans eten? Dit boek bevat 60 recepten voor overheerlijke vegan gerechten, sommige modern, andere klassiek. Van tagliatelle met champignons en truffel tot witte bonensoep met rozemarijn, van risotto met asperges tot tiramisu: Luna Trapani verwent met overheerlijk Italiaans vegan food.

De Italiaans-Vlaamse chef, met haar eigen bar en restaurant in het historisch centrum van Antwerpen, ontwikkelt voortdurend nieuwe recepten met plantaardige ingrediënten. Zij laat in dit eerste boek aan de hand van door haar zelf gemaakte foto's zien dat Italiaanse veganista gerechten veel eenvoudiger te maken zijn dan de meesten denken. Want, zegt Luna, 'de Italiaanse keuken is sowieso al grotendeels gebaseerd op groenten'.

Bestel het boek hier.







  

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.