Groentebouillon
Vegacademy kooktips
Deze groentenbouillon is een prima basis voor soepen en sauzen. het maken van een echt goede bouillon vergt echter wel wat stappen. Naast de bereiding hier nog een paar kookweetjes:
* Je bouillon wint aan smaak als je ook prei, venkel en knolselderij toevoegt. Ook een paar zwarte peperkorrels, peterseliestengels en kervel zijn goede smaakmakers voor je bouillon.
* Door de groenten in olie zachtjes te smoren, geven ze nog meer smaak af.
* Blus de gesmoorde groenten eventueel af met een borrelglaasje witte wijn; dit verdiept de smaak van je bouillon.
* Het tegen de kook aanhouden, oftewel 'trekken' van de soep is bedoeld om je bouillon helder te houden. Koken betekent dat je soep 'blind' wordt.
* Je bouillon wint aan smaak als je ook prei, venkel en knolselderij toevoegt. Ook een paar zwarte peperkorrels, peterseliestengels en kervel zijn goede smaakmakers voor je bouillon.
* Door de groenten in olie zachtjes te smoren, geven ze nog meer smaak af.
* Blus de gesmoorde groenten eventueel af met een borrelglaasje witte wijn; dit verdiept de smaak van je bouillon.
* Het tegen de kook aanhouden, oftewel 'trekken' van de soep is bedoeld om je bouillon helder te houden. Koken betekent dat je soep 'blind' wordt.
Ingrediënten
Voor 6 personen
- 1 grof gesneden grote ui
- 2 grof gesneden wortels
- 2 grof gesneden stengels bleekselderij
- 250 g grof gesneden witte champignons
- 1 bol knoflook
- 1,5 l water
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes verse tijm
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiding
Bereidingstijd: tot 90 minuten
Stap 1: Was de groenten en snij klein.Stap 2: Doe de groenten in een pan met dikke bodem of braadslede, schep om met de olijfolie en laat zachtjes smoren. Laat de groente echter niet verkleuren.
Stap 3: Voeg het koude water toe en breng de soep langzaam op temperatuur. Let op: breng net tegen de kook aan, de soep moet nu gaan 'trekken'.
Stap 4: Laat de bouillon een uurtje trekken. Als er schuim ontstaat, schep die dan met een schuimspaan weg en herhaal dat.
Stap 5: Zeef de bouillon; dit noem je passeren. Het beste materiaal is een puntzeef, ook wel chinois genoemd. Als je het echt professioneel wilt aanpakken, leg je in de zeef nog een passeerdoek en bolzeef.
Stap 6: Laat bouillon die je niet direct gebruikt buiten de koelkast afkoelen. Bewaar de rest daarna in de koelkast of maak kleine porties en vries die in. Zet op de verpakking een sticker.
Kijk ook eens naar
- Basisbouillon
- Aspergesoep
- Romige pastinaaksoep
- Gribnoy sup
- Nieuw Hollands: de beste hachee
- Dal met knapperige zoete aardappel en snelle kokoschutney
- Zoete paprikasoep met zeekraal
- Paddenstoelenbourguignon
- Ratatouille met kikkererwten over zachte polenta
- Zoete risotto
- Bietensoepje met port, geitenkaas & zadenkrokant
- Pittige, Rode WonTon Soep
- Frisse lentebouillon met Chinese kool
- Romige paprikasoep met venkel
- Eenvoudige spaanse stoofpot
- Bietenrisotto met met gekaramelliseerde walnoten en bietenchips
- Romige preisoep met bonen en hazelnoten
- Risotto met aardpeer, pastinaak en truffel
- Scrambled tofu met shiitakes & bieslook
- Vegan Zuurvlees uit Limburg met groentefriet
- Vegan Stroganoff
- Pilav met lavas, gesmoorde groenten en rodewijnazijn
- Winterse Vegan Rollade
- Taco’s met zwarte bonen met limoen en chipotlepeper
Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit
Word lid en kies voor1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken,
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-)
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.