Risotto met aardpeer, pastinaak en truffel

Recept uit 'Vegetalia'

Risotto met aardpeer, pastinaak en truffelServeertip:Bewaar de schillen van de pastinaak en snijd een aardpeer in flinterdunne schijfjes. Zet ook wat extra salieblaadjes klaar. Haal de pastinaakschillen, aardpeerschijfjes en salieblaadjes door wat bloem en frituur ze kort in wat plantaardige olie in een diepe pan. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout. Garneer de risotto hiermee voor een krokant element.

Ingrediënten

Voor 4 personen

2 el olijfolie 
50 g plantaardige boter 
1 grote sjalot, gesnipperd 
1 knoflookteentje, gesnipperd 
300 g carnaroli rijst 
150 ml vegan witte wijn 
1-1½ liter groentebouillon 
200 g pastinaak, geschild en in blokjes van 1 cm 150 g aardpeer, geschild en in blokjes van 1 cm 
2-3 verse salieblaadjes + wat extra, om te garneren zout en zwarte peper, naar smaak 
60 g gondino-parmezaan, geraspt 
50 ml truffelolie 
1 aardpeer, geschild en in schijfjes, om te garneren
 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten



Verwarm in een grote, diepe pan de olie en de helft van de boter. Bak de sjalot en knoflook op matig-laag vuur in ca. 5 min. glazig. Voeg de rijst toe en laat al roerend 3-5 min. meebakken totdat alle korrels met olie en boter bedekt zijn. 

Blus af met de wijn en laat die 2-3 min. verdampen. Giet ca. 500 ml bouillon bij de rijst en roer snel door. Blijf regelmatig door de rijst roeren. Voeg dan de blokjes pastinaak, aardpeer en verse salie toe. Voeg pas een schep bouillon toe, als de rijst al het vocht heeft opgenomen en je de bodem van de pan kunt zien als je een lepel door de risotto trekt. Herhaal deze handeling totdat de risotto gaar is. Dit zou ca. 20-30 min. moeten duren. 

Breng op smaak met zout en peper en haal de pan van het vuur. Het is beter om de risotto nog wat vloeibaarder te laten, aangezien de rijst het vocht de komende paar minuten toch nog verder absorbeert. Roer de rest van de boter en de parmezaan door de risotto. Serveer de risotto met de truffelolie. Zie verder de serveertip.



Na het succes van haar eerste kookboek Veganista laat de Italiaans-Vlaamse chef Luna Trapani ook in Vegetalia zien dat vegan koken heel goed aansluit op de Italiaanse keuken. In dit boek serveert ze honderd nieuwe recepten die allemaal makkelijk te maken zijn.

Bestel het boek hier!

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.