Gemarineerde Gegrilde Halloumi Met Geroosterde Groente

Recept van Foodies Magazine ism. Vegetariërsbond

Gemarineerde Gegrilde Halloumi Met Geroosterde Groente  
Dit recept is onderdeel van de 7-daagse "Budget Challenge"(2024)
Meld je hier aan voor deze gratis challenge, en nodig vleeseters en flexitariërs in je familie, vrienden- en werkkring uit met je mee te doen... 
 

Ingrediënten

Voor 2 personen

 
1 blok halloumi * à 225 g, in 2 dikke plakken
1 courgette in 2 plakken van 1 cm
1 gele paprika in stukken van 4 cm
1 rode paprika in stukken van 4 cm
1 rode ui in partjes
2 teentjes knoflook in dunne plakjes
2 el koolzaad- of olijfolie ** 
zout en peper
2 takjes munt, alleen de blaadjes, grof gehakt
100 g zilvervliest-rijst (of volkoren pasta) ***

Voor de marinade

2 takjes oregano, alleen de blaadjes
2 takjes tijm, alleen de blaadjes
1 takje rozemarijn, alleen de naaldjes
1 teentje knoflook, geperst
5 el olijfolie
2 el limoensap
zout en (versgemalen) peper

* Halloumi is een kaas dat gemaakt wordt van een mengsel van geiten, koeien- en schapenmelk. Het heeft een zoutige smaak en is zeer geschikt om te grillen omdat halloumi een harde korst krijgt terwijl de binnenkant lekker zacht blijft.
Halloumi is een melkproduct dat wordt gestremd met een plantaardig zuur, en dus geschikt voor vegetariërs (maar niet voor veganisten). 

** Koolzaadolie is rijk aan ALA omega-3 vetzuren. Liever olijfolie? Dan graag in een pure vorm en niet gemengd. Dan heb je de voordelen van de polyfenolen, palmitinezuur en het hoge gehalte vitamine-E.

*** Heb je nog Libanees (volkoren) brood over van het recept van gisteren, dan kan dat erbij of (deels) te vervanging.  

 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

 
1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Hak voor de marinade de kruiden fijn, meng ze in een kommetje met de knoflook en roer de olie en het limoensap erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Schenk de marinade over de plakken halloumi en laat minstens 5 minuten marineren.

2. Doe de courgette, de paprika’s en de rode ui samen met de knoflook in een ovenschaal. Voeg 2 el olie toe, bestrooi met zout en peper en hussel goed door elkaar. Rooster de groenten ca. 25 minuten tot ze zacht zijn.

3. Verhit een grillpan op hoog vuur en gril er de gemarineerde halloumi aan beide kanten ca. 2 minuten in tot er mooie grillstrepen ontstaan.
Schep de gebakken groenten op een bord en leg de gegrilde halloumi erbij. Garneer met verse munt en serveer er de rijst (of pasta) bij.


Budget Tips 

Halloumi over?
Bewaar het maximaal 1 week in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer bij een temperatuur van –18 (volgens het Voedingscentrum). 

Kruiden kweken
De lekkerste en meest kwalitatieve munt kun je meestal vinden in Turkse / Marokkaanse winkels en biowinkels als Odin en Ekoplaza. In een Turkse / Marokkaanse winkel heb je vaak een grote bos voor relatief weinig geld.

Kruiden als munt, oregano, tijm en rozemarijn kan je ook zelf kweken; in de tuin of op je balkon (of eventueel op de vensterbank in huis). In de biowinkels kan je biologissche kruidenplantjes in een pot kopen, en dan meteen gebruiken in de keuken. Kijk hier 's voor meer info

Knoflook thuis kweken
Knoflook kan prima thuis gekweekt worden, in de tuin als ook binnen (al is de wijze van kweken/poten dan wel anders).
En zo doe je dat
 
 
Voedingswaarde

Per portie: ca. 901 kcal
39 g eiwit | 51 g vet | 67 g koolhydraten






 

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.