Veggie Lasagne

Een recept uit het kookboek Lots Of Vega van Lotte Vermeer

Veggie Lasagne 
De combinatie van laagjes geroosterde groenten met tomatensaus en een (vega/n) creamy kaassaus of gesmolten kaas on top is zalig!

Ingrediënten

Voor 4 personen

2 aubergines
2 courgettes
2 venkels
2 rode paprika’s
250 gr champignons
100 gr spinazie / snijbiet
1 el tijm (blaadjes)
250 gr (beluga*)linzen

* volgens velen de meest smakelijke linzen

Voor de tomatensaus
1 l passata (saus van gezeefde tomaten) **
1 kleine rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 el tijm (blaadjes)
sap van 2 sinaasappels + zest (geraspte schil)

** bijv. de vegan (V-Label gecertificeerde) tomatensaus van Bertolli 

Voor de (vegan) kaassaus
450 ml plantaardige melk (soja-, haver-, etc.)
1 tl zout en peper
75 gr polenta
2 el edelgistvlokken***
2 el olijfolie extra vierge

*** kaasvervanger; voor de hartige smaak

Bereiding

Bereidingstijd: tot 60 minuten

Verwarm grill of oven voor tot 220ºC.
Snijd de aubergines, courgettes en venkels in de lengte in plakken van 0,5 cm.
Snijd de paprika’s in kwarten en de champignons in plakjes.
Doe de groenten (behalve de spinazie/snijbiet) in een kom en hussel met olijfolie, zout, peper en tijm.
Spreid deze uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 20 tot 30 minuten in de oven.

Kook ondertussen de belugalinzen volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Meng voor de tomatensaus de passata met de ui, knoflook, tijm, zest en sinaasappelsap.
Roer de linzen erdoor.

Neem een ovenschaal en maak om en om laagjes groenten en tomatensaus. Dus bijv. een laagje aubergines, laagje tomatensaus, laagje spinazie/snijbiet, laagje tomatensaus, enzovoort. Zorg dat het laatste (bovenste) laagje uit tomatensaus bestaat.

Breng voor de kaassaus de plantaardige melk met zout en peper aan de kook.
Voeg er, op laag vuur, al roerend de polenta door, gevolgd door de edelgistvlokken en olijfolie.
Verwarm nog 5 minuten.

Verdeel de kaassaus over de ovenschotel.
Bak de veggielasagne 20 tot 30 minuten in de oven op 180ºC.

Lekker met verse bascilicum-blaadjes en knapperig brood of gierst.
Tips & Variaties
De cashewcrème waarvan Lotte Vermeer (bedenker van bovenstaand recept en auteur van Lots Of Vega) in dit kookboek het recept deelt, past ook goed bij deze ovenschotel. Vervang de ‘kaassaus’ met deze cashewcrème voordat je de schotel in de oven plaatst.

Vervang in herfst of winter de groenten voor pompoen, knolselderij, prei en palmkool.

Over 'Lots of Vega' en Lotte Vermeer
Lees hier in Vers LeesVoer meer over kookboek en auteur.

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.