Mexicaanse Zwarte-bonen-burger

Recept uit 'Vegan Vibes'

Mexicaanse Zwarte-bonen-burgerKomen vrienden eten? Maak het mengsel voor de burgers op voorhand, zo hoef je ze enkel nog te bakken.

Foodfoto's © Saskia Lelieveld en styling Alex Styling

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

Dit heb je nodig
2 rode uien
3 teentjes knoflook
½ jalapeño
½ rode paprika
1 blik zwarte bonen à 400 g
3 el maiskorrels uit blik
2 el olie naar keuze
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl paprikapoeder
1 el Mexicaanse kruidenmix
peper en zout naar smaak
3 el volkorenmeel
2 rijpe avocado’s
sap van ½ limoen
4 vegan hamburgerbroodjes
vegan mayonaise
ijsbergsla
4 plakken tomaat
pittige tortillachips

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minuten

1. Snijd de uien, knoflook en jalapeño fijn. Houd een kwart van alle drie apart voor de guacamole. 
2. Snijd de rode paprika in kleine blokjes die bij voorkeur niet groter zijn dan een maiskorrel. Laat de zwarte bonen en de maiskorrels uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. 
3. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en begin met het fruiten van de ui en knoflook. Voeg na enkele minuten de specerijen en kruiden en jalapeño toe en bak 1 minuut mee. Voeg de blokjes paprika, de zwarte bonen en mais toe. Roer alles goed door elkaar en bak enkele minuten. Zet het vuur uit. 
4. Doe het bonenmengsel in een grote kom, voeg zout naar smaak en het volkorenmeel toe en stamp fijn.Verdeel het mengsel in 4 gelijke hoeveelheden en vorm er ronde ballen van. Druk deze plat tot je de vorm van een burger hebt. Voeg als het beslag te vochtig is extra meel toe. 
5. Verhit 1 eetlepel olie in de koekenpan en bak de burgers aan beide kanten krokant. 
6. Haal voor de guacamole het vruchtvlees uit de avocado’s en voeg het limoensap toe. Prak alles fijn. Voeg de apart gehouden knoflook, ui en jalapeño toe en meng. Breng op smaak met peper en zout. 
7. Snijd de hamburgerbroodjes open en bak ze eventueel aan de snijkant in een koekenpan krokant. Besmeer de broodjes met een laagje vegan mayonaise en beleg ze met ijsbergsla, een burger, een plak tomaat, een schep guacamole en pittige tortillachips. Leg de bovenkanten op de broodjes en serveer direct. 
 


Plantaardig eten heeft de toekomst en dit boek maakt daar een feestje van! Wereldwijd is het een snelgroeiende trend: vegan eten. Mensen laten vlees en zuivel niet alleen voor hun eigen gezondheid vaker staan, maar ook voor de gezondheid van de aarde met al haar bewoners. Plantaardig eten is immers een van de effectiefste manieren om bij te dragen aan een betere wereld. Diëtist Lisa Steltenpool laat je op toegankelijke wijze kennismaken met plantaardig eten en geeft je onderbouwde voedingsinformatie, praktische handvatten en een hele lading inspiratie om je eetpatroon op te fleuren. Pas wel op voor de bijwerkingen: het kan je zomaar creatiever en energieker maken! 

Bestel het boek hier!
 

 

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.