Crème brûlée

Crème brûléeDeze crème brûlée is een heerlijk plantaardig alternatief voor het klassieke roomdessert. Hij is ontzettend makkelijk om te maken en perfect om voor te bereiden als je een etentje hebt. Zo kun je zonder stress een mooi dessert serveren. 
 

Ingrediënten

Voor 4 personen

Ingrediënten

1 vanillestokje
400 ml haverroom 
200 ml havermelk 
4 el custardpoeder 
2 tl maïzena
snuf zout 
30 gram kristalsuiker
60 gram rietsuiker


 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 60 minuten

Bereiding
Snijd de vanillepeul over de lengte door de helft en schraap het merg eruit. Doe samen met de haverroom in een steelpan voeg ook het stokje zelf toe. Verwarm een minuut of 5 op laag vuur, de room mag heel zachtjes koken.

Doe de custardpoeder met de maïzena in een kom en meng door elkaar. Giet er en scheutje melk bij en meng met een garde tot een samenhangend geheel. Voeg de rest van de melk toe wanneer je geen klontjes meer ziet. 

Neem de vanillepeul uit de pan. 
Voeg de melk, een snuf zout en de suiker toe aan de steelpan. Verwarm al kloppende met een garde op middelhoog vuur. Laat in ongeveer 3 tot 5 minuten indikken tot puddingdikte. 

Schenk de crème brûlée in de schaaltjes, laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast tot ze volledig koud zijn geworden.
 
Serveren
Verdeel de rietsuiker over de schaaltjes en brand af met een gasbrander. Zo vormt de suiker een krokant laagje over de crème. Heb je geen gasbrander? Zet ze dan in de oven op grillstand en laat staan tot de suiker gebrand is.
 
Over Annemiek van Leeuwen:

Als chef heb ik het altijd heerlijk gevonden om te experimenteren én te verrassen met goede ingrediënten en nieuwe gerechten. Het uitproberen van smaken, combinaties en structuren. De laatste jaren voel ik sterk de behoefte om meer rekening te houden met de wereld of, als het kan, deze zelfs een stukje mooier en beter maken. Ik geloof dat je als kok daar ontzettend veel mogelijkheden voor hebt. Door meer in verbinding te staan met de natuur en te koken met lokale groenten uit het seizoen, zonder in te leveren op smaak en kwaliteit. De laatste tijd ben ik helemaal in de ban van de bonen. Ik ontdekte dat er zo ontzettend veel soorten bonen in Nederland te vinden zijn. Allemaal met een unieke smaak. Er worden veel bonen geïmporteerd, maar er zijn gelukkig ook nog een heleboel Nederlandse telers te vinden die oude rassen weer nieuw leven inblazen. Alleen al de namen van deze peulvruchten zijn geweldig: Wat dacht je van de Dik Trom erwt of het Heilig boontje? Ik vond een oud recept in het Wannee kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool uit 1900 wat me inspireerde. Een stoofgerecht met witte bonen en boerenkool. Met een zelfgemaakte chili-olie en wat gezouten citroen is het weer helemaal van nu. Toen ik Jonathan en Ellen leerde kennen, wist ik het: we hebben dezelfde missie. Samen hebben we dit kookboek (Earth's Own Cuisine) gemaakt waarin we willen laten zien dat duurzaam eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn én vooral heel erg lekker is.

Instagram

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.