Covrigi: zoute vlechtbroodjes met maanzaad
Deze Roemeense vlechtbroodjes gemaakt door Georgina Hayden zien er misschien 'intimiderend' uit, maar als je het maken van gewoon brooddeeg eenmaal onder de knie hebt, zijn ze echt vrij eenvoudig (en bevredigend) om te maken. Je mag elke vorm maken die je wilt – de gevlochten versie is haar eigen favoriet. De toevoeging van uienvlokken en sesamzaad is misschien niet traditioneel, maar Georgina vind het wel lekker dat ze daardoor op bagels lijken, ook omdat het deeg net als bagels en pretzels kort wordt gekookt. "De Roemeense culinair schrijfster Irina Georgescu vertelde me dat de pretzelachtige covrigi wordt beïnvloed door moderne Midden-Oosterse en joodse bakkers. Van oudsher laat men het gevlochten deeg rijzen en wordt het als een brood gebakken". Je kunt natuurlijk dat proces volgen, maar de vorm van covrigi leent zich heel goed voor het stevige resultaat dat het koken van het deeg oplevert.
Ingrediënten
Voor 8 personen
Voor 8 stuks:1 el fijne kristalsuiker
1 zakje gedroogde gist à 7 g
500 g wit broodmeel, plus extra om
te bestuiven
1 tl fijn zeezout
3 el olijfolie of zonnebloemolie
2 el zuiveringszout
1 el maanzaad
1 el sesamzaad
¾ tl zeezoutvlokken
1 el uienvlokken
Bereiding
Bereidingstijd: meer dan 90 minuten
Duur bereidingswijze: in totaal plusminus 3 uur.Voeg de fijne kristalsuiker met de gist toe aan een kom, klop er 260 ml warm water door en laat 5 minuten staan. Voeg het broodmeel toe aan een grote mengkom en roer het fijne zeezout erdoor. Maak in het midden een kuiltje, schenk het gistmengsel erin en roer met een vork door. Voeg twee eetlepels van de olie toe en meng tot een samenhangend deeg. Leg het op een licht met meel bestoven werkvlak en kneed 5 tot 10 minuten, tot het deeg glad en soepel is. Leg in een
licht met olie ingevette, schone kom en laat 1 tot 1,5 uur rijzen, tot het deeg in omvang is verdubbeld.
Leg het deeg na het rijzen op een werkvlak, sla de lucht eruit en verdeel in acht even grote porties. Rol voor een traditionele pretzelvorm elke portie deeg uit tot een streng van 50 cm lang. Vouw de uiteinden overlappend naar het midden zodat er een hartvorm ontstaat en knijp de uiteinden samen. Snijd voor vlechtbroodjes een portie deeg doormidden en rol beide helften uit tot een streng van 35 cm lang. Knijp de uiteinden samen, draai de strengen om elkaar en breng de uiteinden naar elkaar toe zodat er een ring ontstaat. Leg de broodjes op twee licht met olie ingevette bakplaten en laat circa 20 minuten rijzen, tot het deeg in omvang is verdubbeld. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Breng een grote pan water aan de kook en voeg het zuiveringszout toe. Meng in een kom het maanzaad met het sesamzaad, de zeezoutvlokken en de uienvlokken.
Dompel de broodjes met behulp van een grote zeef 30 seconden onder in het water, laat uitlekken en leg terug op de bakplaten.
Bestrijk met de rest van de olijfolie of zonnebloemolie, bestrooi royaal met het
maanzaadmengsel en druk zachtjes aan. Bak 18 tot 20 minuten in de oven, tot de broodjes goudbruin maar vanbinnen nog luchtig zijn. Laat afkoelen (als je zo lang kunt wachten).
Dit recept is afkomstig uit het boek 'Nistisima' en is geschreven door Georgina Hayden. In dit boek vind je vegan recepten afkomstig uit de Mediterranée & omstreken.
"Heerlijke recepten en prachtige verhalen- ik wil een plaats aan Georgie's eettafel". ~Jamie Oliver
Benieuwd naar het boek?
Je kunt het boek hier, hier en hier aanschaffen.
Kijk ook eens naar
- 1-minuut wondermayo en aïoli
- Happy Healthy Frambozensmoothie
- Basis tofumarinade
- Regenboogmaki
- Groentebouillon
- Bananenpudding met bosvruchten en kokos
- Basisbouillon
- Raapstelensalade met grapefruit
- Aspergesoep
- Romige pastinaaksoep
- Gribnoy sup
- Kokos-kikkererwten soep
- Posteleinsalade
- Mallorcaanse bloemkoolsoep
- Pinda / Paksoisoep
- 2 x recept Gegrilde Groenten uit de Oven
- Easy Vegan Cheesecake
- Aspergetaartje
- Gebakken brie in bladerdeeg
- Gepocheerde peer met honing en gorgonzola
- Geroosterde Hollandse knolgroente
- Preitaart
- Hartige Sint & Piet buideltjes
- Spinazie en cottage-cheese taartje
- Terrine van Ratatouille
- Gezonde eiwitrijke maaltijdsalade
- Jacinta's salade met watermeloen en feta
- Koude MeloenSoep met Geitenkaas
- Salade van witte kool, wortelen en appel
- Salade van zoete ui, sinaasappel en avocado
- Spinaziesalade met zongedroogde tomaatje
- Super SpruitjesSalade
- Duurzame vegetarische stoofschotel
- Tikka Kebab
- Zomerse salsa van avocado tomaat en mango
- Nieuw Hollands: de beste hachee
- Jacinta's new Dutch boerenkoolstamppot
- Gesmoorde witlof met tomaat en feta
- Crazy Tasty Curry
- Gemarineerde tempeh met rijst en groenten
- Feestelijke BB (Happy Boeuf) Bourguignon
- Gegratineerde volkorenmacaroni met peer
- Groentetajine Marokkaans
- Linzencurry met tofu en cashewnoten
- Maïsbol gevuld met spekreepjes
- Mijn lekkerste spruitjes met quorn
- Notenrijst met tomatensalsa
- Quinoa met venkel en witlof
- Rode kool met kumq…wat?
- Seitanstoverij
- Spaanse aardappelomelet
- Superfood burger
- Tagliatelle van courgette en wortels met notensaus
- Vegetarische saté á la Jacinta
- 3-minuten brownie
- Tomatensalsa a la Langste Vegetarische Tafel
- Raw roomtoetje met pompoen en sinaasappel
- Aziatische No Beef roerbak
- Jacinta's (Not!) guilty pleasure pompoentaart
- Tiramisu
- Anzac Cookies
- Walnoten tapenade
- Wereldburger
- Hongaarse groente stoofpot
- Stroganoff van champignon en seitan
- Vegan Stroganoff
- Bulgursalade met romige dille dressing
- Cékla Saláta (Hongaarse rode bieten salade)
- Chorjátiki Briám
- Gyros
- Aubergine kaviaar
- Quinoa salade
- Groenteschotel
- Pittige wortel met sesamzaadjes en komijn
- Humus
- Bietensalade
- Dal met knapperige zoete aardappel en snelle kokoschutney
- Krokante galette met pistachenoten en pompoen
- Gemakkelijke regenboogpastei
- Salade met chocola en geitenkaas
- Rijstwafeltaartjes
- Pompoen-risotto
- Vegetarische jachtschotel
- Romige courgettesoep
- Snelle smoothies
- Eiwitrijke pannenkoek met bosbiet en dille-gember
- Sushi van quinoa
- Chili à la Langste Vegetarische Tafel
- Pompoen a la Langste Vegetarische Tafel
- Guacamole á la De Langste Vegetarische Tafel
- Licht pittige Nasi
- Pulled Fennel BBQ Bun (uit elkaar getrokken venkel)
- Romige Nasi
- Frisse zomerse pastasalade
- Pasta met romige tomatensaus en snijbiet of spinazie
- Hemelse 3-minuten Modder
- Aubergine kokoscurry met teriyakisaus
- Blauwe bessencake
- Romige pompoensoep
- Pompoen cake
- Supersnelle Party Pizza
- Smokey Chili sin carne
- Hartige muffins
- Veggielover 3-minuten burger
- Gedraaide burger van courgette en zoete aardappel & chipotlemayonaise
- Chili Sin Carne uit VEGETARISCH
- De perfecte dip: Hummus
- Bulgur Tabouleh
- Citroen Meringuetaart
- Easy feest pastei
- Zoete paprikasoep met zeekraal
- Spelt of andere granensalade
- Kikkererwtenburger
- Quiche met bieten, aardpeer en kappertjes
- Chili Con Seitan
- Griekse halloumiburger met spinazie en munt
- Dahlballetjes met yoghurt en koriander
- Americain van wortel en paprika
- Pasta Pesto
- Oranje salade
- Zomerse groenteschotel gemixt met fijngehakt
- Falafel & Friends
- Bietensalade met dille
- Worteltaarthavermoutje
- Hartig havermoutje met avocado
- Healthy havermoutsnickers
- GO WITH THE FLOW; Mangopudding met gember, sinaasappel en citroengras
- LINZENTORENTJES MET KOMKOMMER-SALADE
- REGENBOOGSALADE MET PAARSE HUMMUS
- Wafel van pompoen en amandel
- Farfalle met eigen gemaakte vegan kaas
- Salade met quinoa, amandel en munt
- Paddenstoelenbourguignon
- Freekehsalade
- Tartelettes met zeekraal en geitenkaas
- Pittige tomatensoep
- Oosterse paddenstoelschotel met mihoen
- Wortelmuffins
- Quiche met tomaat, tijm en geitenkaas
- Courgette pizzaatjes
- Groentebundeltjes
- Hartige pannenkoekjes
- Vegetarische kipmarinade
- Rode of witte wijn marinade
- Worstrolletjes gevuld met zuurkool
- Bananencake
- Membrillo Quiche
- Ratatouille met kikkererwten over zachte polenta
- Marokkaanse marinade
- Chinese Wok met Gebakken Tofu
- Dadel Walnoot Koek
- Vegakids hummus
- Je Eigen Sushi Fabriek
- Mamapapapannenkoek (hartige pannenkoek)
- Warme pap met banaan en pompoenpitten
- Zingende Zoutjes
- Zacht blazen (pompoen-linzensoep)
- Meergranenwrap met falafel
- Heerlijke salade met warme gemengde bonen
- Chocolade-frambozentaart
- Carrot Cake
- Italiaanse windhondjes spaghetti
- Wakame-Salade met Komkommer
- Vegetarische paté
- Spinazie bloem quiche
- Oma’s pastinaaksoep
- Zoete risotto
- Quiche l’orange
- Hartige kruidenkoekjes
- Kokospudding met hazelnootsaus
- Bietensoepje met port, geitenkaas & zadenkrokant
- Tartaar van venkel met dadel-aïoli
- Pompoen uit de oven gevuld met nootachtige cranberryrijst
- Blondies met kardemom & macadamia’s
- Appeltaart met frangipane
- Quiche met Witlof, peren (of mango) en brie
- Salade van zeewierspaghetti met sesam-tahindressing
- Tahoe in nori met misosaus
- Tarte serpentine
- Colour the World Rainbow
- Unicorn Bowl
- Bietensalade met sinaasappel
- Bospeen met Tahindressing en BospeenloofSalsa voor de BBQ
- Ananas met Steranijs en Chilipeper op de BBQ
- Meringues
- Pistache-Schuimtaart
- ZELFGEMAAKTE PITA’S MET FALAFEL, RODE BIET HOEMOES EN KLEURRIJKE TOPPINGS
- Courgettemuffins met rode paprika
- Ontbijttaart met bramen en bessen
- Chewy Chocolate Chip Cookies
- Plantaardige Carpaccio van gegrilde Paprika
- VEGAN EI- EN KIPSALADE, EN GEBAKKEN TOFU-EI MET VEGAN BACON
- Kroontaart
- Pide met gepofte aubergine, feta en spinazie
- Menemen
- Chocolade ijsjes
- 'Jerk'-knolselderij met sambal en limoenaioli
- Gegrilde Watermeloen
- Broodje met gegrilde Tempehsateh met Roedjak
- Pittige, Rode WonTon Soep
- PIZZA MET VEGAN KIPSATÉ
- Maftoul-Salade
- Frisse lentebouillon met Chinese kool
- Gyros van geroosterde groente met kokosyoghurt-tzatziki
- Bun cha met voorjaarsgroenten
- GUA BAO met in hoisinsaus gewokte jackfruit
- Romige paprikasoep met venkel
- Vegan Frittata
- Californische wraps met ahornsiroop en pinda’s
- Ezekiels geroosterde aubergine met babaganoush
- Snelle Kikkererwten Salade
- Taco's met Jackfruit en avocadosalsa
- Bloemkoolrijstevlaai
- Met Hoisinsaus geglaceerde tempé
- Tom Yum
- Tajine met Kikkererwten, Aubergine en Dadels
- Uien uit de oven met sherry, pijnboompitten en bloemen
- Erwtenpuree op gegrild brood met geitenkaas, basilicum en bloemen
- Tofu met Zwarte Peper
- Gepofte zoete aardappel met tofu spekjes
- Ananas Chocolade Lolly
- Koreaanse japchae met shiitake
- Vegan gestoomde broodjes
- Zuurgoed (tafelzuur)
- Mexicaanse Zwarte-bonen-burger
- Drie-noten-pralines
- Glutenvrije 'appeltaart'-pap
- Flammkuchen met paddenstoelen en gekaramelliseerde uitjes - een hartige delicatesse
- Eenvoudige Chinese curry
- Poké Bowl
- Eenvoudige spaanse stoofpot
- Bietenrisotto met met gekaramelliseerde walnoten en bietenchips
- Quiche met amandelbodem, spinazie, tomaat en paprika
- Toscaanse kikkererwtenstoofschotel
- Spaanse tortilla met spinazie
- Semla
- Tempehtortilla's
- Shakshuka
- Arancini met romige spinazie
- Azteekse Bowl
- Romige preisoep met bonen en hazelnoten
- Geroosterde, ingelegde knolselderij met een zoete chilidressing
- Tropische FruitSalade
- Sabich met Gegrilde Aubergine. Ei en Spicy Mango Hoemoes
- Kombucha-fruitgranita
- Hemels pepermuntijs met crunch
- Gegrilde roodlof met spelt en granaatappel
- Kimchidog
- Sesam-koffieshake
- Roerbakgroenten & krokante tofu met pindanoedels
- Gebakken avocado, trostomaat, pinda, shiso en gembervinaigrette
- Bieten-chocoladetaart
- Risotto met aardpeer, pastinaak en truffel
- Vegan cookie dough
- Scrambled tofu met shiitakes & bieslook
- Gratin van pompoengnocchi met roquefort
- Roggelach - Joodse croissantjes
- Boerenkool met driekleuren quinoa , tofu en gekarameliseerde walnoten
- Indiaase Shepherd's Pie
- Koolcurry Zonder Zorgen
- Pikant Broodje Sticky Tempé
- Surinaams-Creoolse Pindasoep
- Zoete Aardappel Kokoscurry
- Pom
- Pompoenmasala
- Thaise salade van papaja en wortel
- Latkes met Appelmoes
- Bara
- Taco's met tempeh
- Bloemkooltortilla uit de oven
- Nozarella voor tosti's en pizza's
- Wortel aardappel bosuiburgers Xi´an stijl
- Verse tomatensoep met orzo
- Een lichte misosoep vol met groenten
- Roti met aardappel, tempé, kousenband en ei
- Thai Green Curry
- Vegan Cashewkaas
- Popcornbloemkool
- Knolselderij-'ceviche' met popcorn
- Heerlijke quinoa-salade met eetbare wilde planten-en-bloemen
- Snelle pasta met roze bietenhummus en baby spinazie
- Vegan cheesy popcorn à la Cameron Diaz
- Vegan kapsalon met pulled jackfruit
- Dal bhat (linzencurry) met spinazie, basmatirijst en appelchutney
- Oosterse hutspot met een munt-sausje en falafelballetjes
- Burrito bowl met guacamole, quinoa en tortillachips
- Vegan Kip Parmezaan Pasta
- Romige orzo met vegetarische kip en rode pesto
- Eddy Terstall’s Thuiskomen-bij-Moeders-gerecht
- Oesterzwam-Shoarma
- Gebakken Zoete Aardappelen & cashew-kaas
- Cowboy Beans
- Kuku sabzi door Chef Toub
- Yoghurtbowl met harissakikkererwten + kakisalade
- Gemarineerde Gegrilde Halloumi Met Geroosterde Groente
- Steak van gele biet met saus van groene curry, dukkah en crème van gegrilde venkel
- Gouden cappuccino met specerijen
- Ontbijtsmoothie
- Spaghetti met avocado en citroenrasp
- Fried Rice oftewel Gebakken Rijst met extra veel lekkers
- Maleisische Curry Laksa
- Vegan Zuurvlees uit Limburg met groentefriet
- LenteBurger
- Miso-aardappels met kikkererwten en bosui
- Mini-tarte tatin van spruitjes
- Pilav met lavas, gesmoorde groenten en rodewijnazijn
- Orecchiette cime di rapa met broccoli en rode peper
- Noedels met boerenkool, mosterd en seitan
- Ravioli met ricottavulling, courgette en beurre noisette met olijven
- Taco's met chipotle-jackfruit
- Puike plaattaart met zoete aardappel, tomaat & geitenkaas
- Linzen-boerenkoolburger & zoete aardappelfriet
- Goedgevulde, Makkelijke Minestrone Soep
- Fantastic Falafel met Groentefriet & KorianderYoghurt
- Goed Gevulde Wraps
- Groente Tajine met volkoren couscous
- Goed Gevulde Groente Frittata
- Simpele Spinazie Kokos Curry
- Het AVG'tje
- Uiensoep met tijmdeegdakje
- Makkelijke Ovenmaaltijd
- Super Simpele Noedelsoep
- Prak-Die-Prei-Stamppot met oude kaas
- Pasta-di-Pasta met Wortelloof-Pesto
- Prachtige Poké-Bowl & Pandan-rijst
- Kleurrijke Tortilla Spiesjes
- Jackfruit Gorditas
- Azteekse Bowl met tempé
- Chocolade & Matcha Cream cake
- Telo met Pulled Jackfruit
- Mijn beroemde vegan lasagne - Gaz Oakley
- Gevulde aardappelkoekjes als perfecte party snack
- Lasagne Verdure - vega(n)
- Lasagne met linzenragout
- Epische Rauwe Lasagne
- Veggie Lasagne
- Curry Laksa
- Aardappels met chaat masala, yoghurt en tamarinde
- Courgettefritters met crispy mais
- Gebakken cheesecake
- Spoon Away The Hurt Chocolate Mousse
- Raw, vegan Tiramisu
- Quinoa-Venkel Burger
- Groentenacho's
- Ontbijtquesadilla's met geitenkaas en bramen
- Taco’s met zwarte bonen met limoen en chipotlepeper
- Zoete-aardappelstamppot met zuurkool, noten en gebakken appel
- Hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit
- Mexicaanse stamppot met bonen, cheddar en tortillachips
- Aziatische stamppot met paksoi, tempeh en kokosmelk
- Blintzes
- Jeruzalem Boreka's
- Surinaamse Maizenakoekjes
- Winterse Vegan Rollade
- Azteekse bowl van Copper branch
- Aardappel-truffel soep
- Boontjes met boerenkool en chili olie
- Crème brûlée
- Sticky Mushrooms
- Lucky Spring Rolls
- BietenRavioli met Appel-Walnotenvulling
- Krokante tofu met romige tahin en spelt
Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit
Word lid en kies voor1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken,
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-)
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.