Thai Green Curry

Recept uit 'Veggie Aziatisch Koken'

Thai Green CurryTIPS:

1. Maak je eigen currypasta. Of verbreed in elk geval je horizon met de kleine potjes met groene of rode pasta op de afdeling de oosterse producten in de supermarkt. Dit levert uiteindelijk een heel gewone doorsnee curry op. Probeer je eigen currypasta te maken of neem een kant-en-klare variant uit de toko. Daar zijn pareltjes te vinden, volledig vrij van vis en andere dierlijke ingrediënten. Vergeet ook niet de currypasta in de koekenpan te bakken, want daardoor komen de smaken vrij. 

2. Varieer de groenten naar smaak en seizoen. Probeer balans en variatie te creëren in zowel textuur als smaak door groenten toe te voegen die elkaar aanvullen. 

3. Gebruik royale hoeveelheden verse kruiden en vergeet de limoen niet. Er is veel frisheid nodig om balans te krijgen in een Thaise curry. Verse koriander en limoen zijn een perfecte combinatie. 

4. Dit is geen must, maar gebruik kaffirlimoenblaadjes als het maar even kan. Leg deze laurierblad-lookalikes de eerstvolgende keer dat je bij de toko bent in je mandje en gooi er een paar in je Thaise stoofpot. De bladeren hebben een friszure smaak, wat het gerecht heerlijk maakt.
 

Ingrediënten

Voor 4 personen

1 broccoli (ca. 250 g)
1 portie groene currypasta (of 4-5 el currypasta uit blik)
ca. 150 g sperziebonen 
8 dl groentebouillon 1 blik kokosmelk (400 ml) 
1 el ruwe rietsuiker 
6 kaffirlimoenblaadjes
250 g rijstnoedels 
100 g verse spinazieblaadjes 
2 jalapeñopepers, fijngehakt 
1 bosje Thais basilicum, gehakt 
zout (optioneel) 
zonnebloemolie, voor het bakken 

groene currypasta 
5 groene pepers 
2 sjalotten 
2 stengels citroengras, alleen het witte deel, heel fijn gesneden 
1 stukje galangawortel, in plakjes (optioneel) 
5 teentjes knoflook 
2 el limoenschil 
1 tl witte peper 
1 tl gemalen koriander 
1 tl gemalen komijn 
1 tl gemalen kurkuma 
1 tl zout 
1 bosje koriander 

voor erbij 
ca. 100 g taugé 
100 g gezouten pinda’s, gehakt 
3 limoenen, in partjes
 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minuten

Mix alle ingrediënten voor de currypasta in een kleine blender. Schraap tussentijds de wand van de blender schoon. Voeg zo nodig water toe, tot er een dikke, gelijkmatige currypasta ontstaat; meestal heb je ca. 3 eetlepels water nodig.

Verdeel de broccoli in roosjes en hak ze fijn. Verhit wat olie in een grote pan en bak de currypasta een paar minuten, tot hij lekker begint te ruiken. Voeg de broccoli toe en bak hem een paar minuten mee. Voeg de bonen toe en bak nog een paar minuten.

Doe de bouillon, kokosmelk, suiker en kaffirlimoenblaadjes erbij en laat zachtjes koken tot de broccoli zacht is, ca. 10 minuten. Breng eventueel op smaak met zout. Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voeg de spinazie, jalapeñopeper en het grootste deel van het Thais basilicum toe aan de stoofpot. Verdeel de noedels en curry over 4 kommen. Garneer met taugé, pinda’s en het resterende Thais basilicum. Knijp bij het serveren de partjes limoen erboven uit.


In Veggie Aziatisch koken neemt Rain Lundström je mee op reis door het verre oosten en geeft de 50 beste en lekkerste recepten uit Japan, China, Vietnam, India, Korea, Thailand, Sri Lanka, Maleisië en Indonesië. Van Japanse ramen, het vouwen van dumplings, vegan kimchi tot bibimbap uit Korea en mangosalade met mint uit Maleisië. In dit boek vind je gemakkelijke en geliefde recepten met ingrediënten uit de supermarkt tot nieuwe en spannende smaakcombinaties!

Bestel het boek hier!

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.