Lasagne met linzenragout

Uit het kookboek Veganista van Luna Trappani

Lasagne met linzenragout 
Oftewel, Lasagne al ragú di lenticchie... Een recept uit het kookboek Veganista dat ons plantaardige versies van Italiaanse klassiekers voorschotelt..., en dat enkele jaren geleden meedeed aan de LekkerVega Kookboekverkiezing. 

Ingrediënten

Voor 5 personen

Linzenragout:
* 2 el olijfolie 
* 4 grote knoflooktenen, gesnipperd
* 1 grote ui, gesnipperd
* 3 kleine wortels, fijngesneden
* 1 grote bleekselderijstengel, 
fijngesneden
* 80 ml rode wijn (geschikt voor vegans*)
* 100 g bruine linzen
* 200 g champignons, fijngehakt
* 100 g eekhoorntjesbrood, fijngehakt
* 2 takjes rozemarijn
* 4 takjes tijm
* 2 laurierblaadjes
* 1 tl gedroogde oregano
* 1/2 tl nootmuskaat
* 1 el miso
* 1 paddenstoelenbouillonblokje
* 250 g passata **
* 2 el edelgistvlokken ***

* wijn wordt vaak geklaard (gezuiverd) met behulp van slachtafval. Dus zoek in de supermarkt naar wijn geschikt voor vegans, vaak te zien aan het V-Label keurmerk op het etiket. Hier meer over wijn als vega(n) instinker
** bijv. de vegan pastasaus van Bertolli
*** voor die hartige kaas-smaak

Bechamel: 
* 225 ml plantaardige room (bijv van Alpro)
* 1 el maizena
* 2 el edelgistvlokken
* 1 portie tomatensaus 
* 1 pak lasagnebladen 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 60 minuten

1) Verhit de olijfolie in een diepe braadpan op hoog vuur. Bak daarin de knoflook, ui, wortel en bleekselderij totdat ze 
glazig en een beetje gekarameliseerd zijn, als de olie heet is. Blus af met de rode wijn.

2) Voeg vervolgens de linzen, 
champignons, het eekhoorntjesbrood, de rozemarijn, tijm, laurierblaadjes, oregano, nootmuskaat, miso, het 
paddenstoelenbouillonblokje, de passata en edelgistvlokken toe. 
Roer alles goed door elkaar. Draai het vuur lager en laat het geheel 25 min. sudderen of totdat de linzen net gaar zijn.

3) Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.

4) Meng de room, maizena en edelgistvlokken in een kommetje. 

5) Als de ragout klaar is, is het tijd om de lasagne te bereiden.

6) Begin met wat tomatensaus over de bodem van een ovenschaal te verdelen. Schep daarop een dun laagje ragout, en bedek dat met lasagnevellen. Schep daarop weer wat tomatensaus en zorg dat de pastavellen daarmee goed bedekt zijn. Voeg een volgend laagje ragout toe en schep daarop een paar lepels bechamel.
Herhaal deze handelingen totdat de ovenschaal bijna gevuld is. Eindig met een laagje ragout, tomatensaus en bechamel.

7) Zet de ovenschaal ca. 30-40 min. in de oven. Prik met een saté prikker in de lasagne om te controleren of de lasagne 
gaar is.

Eet smakelijk!
TIP:
Schep voor een krokante topping wat geroosterd broodkruim op de lasagne.

Dit recept komt uit het boek "Veganista" van Luna Trapani. 



 

 

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.