Kroontaart
van HEMELSE MODDER Amsterdam
Ingrediënten
Voor 3 personen
BENODIGDHEDEN:2 springvormen van Ø 18 cm
Bessenroomlaag
• 2 g agaragar
• 1 el water
• 3 dl slagroom
• 5 g witte chocolade, geraspt
• 100 g blauwe bessen
Cake
• 210 g bloem
• 225 g kristalsuiker
• 2 g zuiveringszout (= baking soda)
• 4 g bakpoeder
• 175 g ongezouten roomboter
op kamertemperatuur
• 3 eiwitten
• 130 ml zure room
• 1,1 dl volle melk
• 3 tl vanille-extract
• rasp van 1 citroen
Ganache van pure chocolade
• 2 dl slagroom
• 200 g chocolade 53%, geraspt
• snuf zout
Ganache van witte chocolade
• 1 dl slagroom
• 200 g witte chocolade, geraspt
Chocoladedruppels
• 2 g agaragar
• 0,25 dl water
• 0,75 dl slagroom
• 0,6 dl water
• 110 g suiker
• 60 g glucose
• 60 g cacaopoeder
De Kroon
Benodigdheden:
1 bakring van Ø 14 cm en 1 van Ø 16 cm
bakpapier
plakband
paletmes
(boter)mesje
deegroller of wijnfles?
• 300 g witte chocolade, geraspt
• 200 g pure chocolade, geraspt
• 200 g melkchocolade, geraspt
Bereiding
Bereidingstijd: meer dan 90 minuten
BessenroomlaagLos de agaragar op in het water en laat de oplossing minimaal 15 min. staan. Meng de substantie vervolgens door de slagroom en breng het geheel aan de kook. Klop er met een garde de chocolade door tot die gesmolten is. Laat de chocoladeroom afkoelen en vervolgens ca. 3 uur opstijven in de koelkast. Klop kort voor gebruik de room op tot de dikte van een crème. Spatel de blauwe bessen door de room en doe het mengsel over in een spuitzak met een groot, rond spuitmondje. Leg die tot gebruik in de koelkast.
Cake
Verhit de oven tot 170°C. Zeef de bloem, suiker, het zuiveringszout en bakpoeder boven een kom. Meng in een andere kom de zachte boter met de resterende ingrediënten. Spatel vervolgens het droge mengsel door het natte mengsel. Vet de twee springvormen in met boter en bestuif ze licht met bloem. Schep het beslag erin en bak de cakes in ca. 25-30 min. gaar. Laat de cakes volledig afkoelen. Bewaar ze desgewenst in de vriezer.
Ganache van pure chocolade
Verhit de room en klop met een garde de chocolade erdoor tot die gesmolten is. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en voeg een snuf zout toe. Klop de ganache luchtig met een handmixer en spatel de massa in een spuitzak. Leg de spuitzak tot gebruik in de koelkast.
Ganache van witte chocolade
Verhit de room en klop met een garde de chocolade erdoor tot die gesmolten is. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de ganache luchtig met een mixer en spatel de massa in een spuitzak. Leg de spuitzak tot gebruik in de koelkast.
Chocoladedruppels
Los de agaragar op in het water en laat de oplossing minimaal 15 min. staan. Breng de slagroom met de agaragar, glucose en de helft van de suiker aan de kook. Roer de andere helft van de suiker met de cacaopoeder en wat water glad. Roer nu het cacaomengsel door de room
en breng het geheel opnieuw aan de kook. Zeef de chocoladesaus.
Taart opbouwen
Bouw de taart als volgt op. Snijd de minst perfecte cake met een taartzaag of een lang, scherp mes horizontaal doormidden. Spuit de ganache van pure chocolade op de onderste schijf. Leg de bovenste cakeschijf erop. Spuit daarop de ganache van witte chocola. Halveer vervolgens
de mooiste cake horizontaal en leg de onderste schijf op de taart. Spuit hierop de bessenroom. Leg tot slot de resterende helft op de taart en druk hem voorzichtig aan. Als er in de rand van de laag bessenroom wat blauwe
bessen `storend’ zichtbaar zijn, druk ze dan voorzichtig een beetje naar binnen en strijk de bessenroomrand glad met een even in heet water gedompelde lepel. Giet de chocoladesaus over de bovenste cakelaag zodat een deel van de saus langs de taart druipt.
BEREIDING
Leg de bakring van 14 cm in die van 16 cm op een vel bakpapier. Tape de bakringen vast aan het bakpapier zodat ze niet gaan schuiven. Smelt 2/3 van de witte chocolade au bain-marie. Haal de kom van de warmtebron als de chocolade gesmolten is en een temperatuur van 45°C heeft. Voeg, al roerend, beetje bij beetje de rest van de
witte chocolade toe en blijf roeren tot alle chocolade gesmolten is en een temperatuur heeft van 27°C. Giet de helft van de witte chocolade tussen de bakringen zodat er een ringvormige laag van ca. 1 cm ontstaat. Laat deze constructie een kwartiertje staan; wanneer de chocolade volledig is afgekoeld en uitgehard, kunnen de ringen gemakkelijk verwijderd worden. Snijd een strook van 10 cm bakpapier en strijk daarop 2 eetlepels witte chocolade dun uit met een paletmes. Snijd met een (boter) mesje 6 tot 8 lange, smalle driehoeken in de chocolade. Leg het bakpapier in de lengte over een stabiel liggende wijnfles of deegroller en laat de chocoladekrullen in ca. 5 min. hard worden. Bewaar een beetje chocolade om de kroon te monteren. Smelt ook de geraspte melk- en pure chocolade op de hierboven beschreven manier en maak ook daar driehoeken van. Zet, wanneer alle chocolade goed is uitgehard, de kroon in elkaar. Neem met een theelepel steeds een druppel van de overgebleven
gesmolten witte chocolade, en plak hiermee, een voor een, de chocoladedriehoeken op de witte chocoladering. Het is een delicaat werkje, maar er zijn wat reservedriehoeken!
Restaurant Hemelse Modder bestaat 35 jaar! Ter ere van dit jubileum in 2019 is er een nieuw kookboek uitgebracht, bomvol recepten van de jonge en ambitieuze keukenbrigade en verhalen uit de buurt. De recepten zijn een eigentijdse interpretatie van klassieke gerechten en dragen zo bij aan de huidige eetcultuur in Amsterdam. Een cultuur die zich verdiept in wat we eten en openstaat voor invloeden van ver weg en dicht bij huis.
Samen aan tafel is een kookboek dat uitnodigt om thuis zelf aan de slag te gaan en te genieten van de heerlijke gerechten van restaurant Hemelse Modder. Een toegankelijk kookboek dat veel volwaardige recepten bevat voor de vegetarische keuken. Het hoofdstuk met nagerechten is een zoete toegift van een restaurant dat zijn naam dankt aan het populaire chocoladedessert.
Verkoopprijs € 27,50. Uitgegeven door restaurant Hemelse Modder i.s.m. Uitgeverij De Kookboekhandel, ISBN: 9789082543735. Verkrijgbaar via de boekhandel, Bol.com of hemelsemodder.nl.
Fotografie: Hotze Eisma
Kijk ook eens naar
- 1-minuut wondermayo en aïoli
- Happy Healthy Frambozensmoothie
- Basis tofumarinade
- Regenboogmaki
- Groentebouillon
- Bananenpudding met bosvruchten en kokos
- Basisbouillon
- Raapstelensalade met grapefruit
- Aspergesoep
- Romige pastinaaksoep
- Gribnoy sup
- Kokos-kikkererwten soep
- Posteleinsalade
- Mallorcaanse bloemkoolsoep
- Pinda / Paksoisoep
- 2 x recept Gegrilde Groenten uit de Oven
- Easy Vegan Cheesecake
- Aspergetaartje
- Gebakken brie in bladerdeeg
- Gepocheerde peer met honing en gorgonzola
- Geroosterde Hollandse knolgroente
- Preitaart
- Hartige Sint & Piet buideltjes
- Spinazie en cottage-cheese taartje
- Terrine van Ratatouille
- Gezonde eiwitrijke maaltijdsalade
- Jacinta's salade met watermeloen en feta
- Koude MeloenSoep met Geitenkaas
- Salade van witte kool, wortelen en appel
- Salade van zoete ui, sinaasappel en avocado
- Spinaziesalade met zongedroogde tomaatje
- Super SpruitjesSalade
- Duurzame vegetarische stoofschotel
- Tikka Kebab
- Zomerse salsa van avocado tomaat en mango
- Nieuw Hollands: de beste hachee
- Jacinta's new Dutch boerenkoolstamppot
- Gesmoorde witlof met tomaat en feta
- Crazy Tasty Curry
- Gemarineerde tempeh met rijst en groenten
- Feestelijke BB (Happy Boeuf) Bourguignon
- Gegratineerde volkorenmacaroni met peer
- Groentetajine Marokkaans
- Linzencurry met tofu en cashewnoten
- Maïsbol gevuld met spekreepjes
- Mijn lekkerste spruitjes met quorn
- Notenrijst met tomatensalsa
- Quinoa met venkel en witlof
- Rode kool met kumq…wat?
- Seitanstoverij
- Spaanse aardappelomelet
- Superfood burger
- Tagliatelle van courgette en wortels met notensaus
- Vegetarische saté á la Jacinta
- 3-minuten brownie
- Tomatensalsa a la Langste Vegetarische Tafel
- Raw roomtoetje met pompoen en sinaasappel
- Aziatische No Beef roerbak
- Jacinta's (Not!) guilty pleasure pompoentaart
- Tiramisu
- Anzac Cookies
- Walnoten tapenade
- Wereldburger
- Hongaarse groente stoofpot
- Stroganoff van champignon en seitan
- Vegan Stroganoff
- Bulgursalade met romige dille dressing
- Cékla Saláta (Hongaarse rode bieten salade)
- Chorjátiki Briám
- Gyros
- Aubergine kaviaar
- Quinoa salade
- Groenteschotel
- Pittige wortel met sesamzaadjes en komijn
- Humus
- Bietensalade
- Dal met knapperige zoete aardappel en snelle kokoschutney
- Krokante galette met pistachenoten en pompoen
- Gemakkelijke regenboogpastei
- Salade met chocola en geitenkaas
- Rijstwafeltaartjes
- Pompoen-risotto
- Vegetarische jachtschotel
- Romige courgettesoep
- Snelle smoothies
- Eiwitrijke pannenkoek met bosbiet en dille-gember
- Sushi van quinoa
- Chili à la Langste Vegetarische Tafel
- Pompoen a la Langste Vegetarische Tafel
- Guacamole á la De Langste Vegetarische Tafel
- Licht pittige Nasi
- Pulled Fennel BBQ Bun (uit elkaar getrokken venkel)
- Romige Nasi
- Frisse zomerse pastasalade
- Pasta met romige tomatensaus en snijbiet of spinazie
- Hemelse 3-minuten Modder
- Aubergine kokoscurry met teriyakisaus
- Blauwe bessencake
- Romige pompoensoep
- Pompoen cake
- Supersnelle Party Pizza
- Smokey Chili sin carne
- Hartige muffins
- Veggielover 3-minuten burger
- Gedraaide burger van courgette en zoete aardappel & chipotlemayonaise
- Chili Sin Carne uit VEGETARISCH
- De perfecte dip: Hummus
- Bulgur Tabouleh
- Citroen Meringuetaart
- Easy feest pastei
- Zoete paprikasoep met zeekraal
- Spelt of andere granensalade
- Kikkererwtenburger
- Quiche met bieten, aardpeer en kappertjes
- Chili Con Seitan
- Griekse halloumiburger met spinazie en munt
- Dahlballetjes met yoghurt en koriander
- Americain van wortel en paprika
- Pasta Pesto
- Oranje salade
- Zomerse groenteschotel gemixt met fijngehakt
- Falafel & Friends
- Bietensalade met dille
- Worteltaarthavermoutje
- Hartig havermoutje met avocado
- Healthy havermoutsnickers
- GO WITH THE FLOW; Mangopudding met gember, sinaasappel en citroengras
- LINZENTORENTJES MET KOMKOMMER-SALADE
- REGENBOOGSALADE MET PAARSE HUMMUS
- Wafel van pompoen en amandel
- Farfalle met eigen gemaakte vegan kaas
- Salade met quinoa, amandel en munt
- Paddenstoelenbourguignon
- Freekehsalade
- Tartelettes met zeekraal en geitenkaas
- Pittige tomatensoep
- Oosterse paddenstoelschotel met mihoen
- Wortelmuffins
- Quiche met tomaat, tijm en geitenkaas
- Courgette pizzaatjes
- Groentebundeltjes
- Hartige pannenkoekjes
- Vegetarische kipmarinade
- Rode of witte wijn marinade
- Worstrolletjes gevuld met zuurkool
- Bananencake
- Membrillo Quiche
- Ratatouille met kikkererwten over zachte polenta
- Marokkaanse marinade
- Chinese Wok met Gebakken Tofu
- Dadel Walnoot Koek
- Vegakids hummus
- Je Eigen Sushi Fabriek
- Mamapapapannenkoek (hartige pannenkoek)
- Warme pap met banaan en pompoenpitten
- Zingende Zoutjes
- Zacht blazen (pompoen-linzensoep)
- Meergranenwrap met falafel
- Heerlijke salade met warme gemengde bonen
- Chocolade-frambozentaart
- Carrot Cake
- Italiaanse windhondjes spaghetti
- Wakame-Salade met Komkommer
- Vegetarische paté
- Spinazie bloem quiche
- Oma’s pastinaaksoep
- Zoete risotto
- Quiche l’orange
- Hartige kruidenkoekjes
- Kokospudding met hazelnootsaus
- Bietensoepje met port, geitenkaas & zadenkrokant
- Tartaar van venkel met dadel-aïoli
- Pompoen uit de oven gevuld met nootachtige cranberryrijst
- Blondies met kardemom & macadamia’s
- Appeltaart met frangipane
- Quiche met Witlof, peren (of mango) en brie
- Salade van zeewierspaghetti met sesam-tahindressing
- Tahoe in nori met misosaus
- Tarte serpentine
- Colour the World Rainbow
- Unicorn Bowl
- Bietensalade met sinaasappel
- Bospeen met Tahindressing en BospeenloofSalsa voor de BBQ
- Ananas met Steranijs en Chilipeper op de BBQ
- Meringues
- Pistache-Schuimtaart
- ZELFGEMAAKTE PITA’S MET FALAFEL, RODE BIET HOEMOES EN KLEURRIJKE TOPPINGS
- Courgettemuffins met rode paprika
- Ontbijttaart met bramen en bessen
- Chewy Chocolate Chip Cookies
- Plantaardige Carpaccio van gegrilde Paprika
- VEGAN EI- EN KIPSALADE, EN GEBAKKEN TOFU-EI MET VEGAN BACON
- Pide met gepofte aubergine, feta en spinazie
- Menemen
- Chocolade ijsjes
- 'Jerk'-knolselderij met sambal en limoenaioli
- Gegrilde Watermeloen
- Broodje met gegrilde Tempehsateh met Roedjak
- Pittige, Rode WonTon Soep
- PIZZA MET VEGAN KIPSATÉ
- Maftoul-Salade
- Frisse lentebouillon met Chinese kool
- Gyros van geroosterde groente met kokosyoghurt-tzatziki
- Bun cha met voorjaarsgroenten
- GUA BAO met in hoisinsaus gewokte jackfruit
- Romige paprikasoep met venkel
- Vegan Frittata
- Californische wraps met ahornsiroop en pinda’s
- Ezekiels geroosterde aubergine met babaganoush
- Snelle Kikkererwten Salade
- Taco's met Jackfruit en avocadosalsa
- Bloemkoolrijstevlaai
- Met Hoisinsaus geglaceerde tempé
- Tom Yum
- Tajine met Kikkererwten, Aubergine en Dadels
- Uien uit de oven met sherry, pijnboompitten en bloemen
- Erwtenpuree op gegrild brood met geitenkaas, basilicum en bloemen
- Tofu met Zwarte Peper
- Gepofte zoete aardappel met tofu spekjes
- Ananas Chocolade Lolly
- Koreaanse japchae met shiitake
- Vegan gestoomde broodjes
- Zuurgoed (tafelzuur)
- Mexicaanse Zwarte-bonen-burger
- Drie-noten-pralines
- Glutenvrije 'appeltaart'-pap
- Flammkuchen met paddenstoelen en gekaramelliseerde uitjes - een hartige delicatesse
- Eenvoudige Chinese curry
- Poké Bowl
- Eenvoudige spaanse stoofpot
- Bietenrisotto met met gekaramelliseerde walnoten en bietenchips
- Quiche met amandelbodem, spinazie, tomaat en paprika
- Toscaanse kikkererwtenstoofschotel
- Spaanse tortilla met spinazie
- Semla
- Tempehtortilla's
- Shakshuka
- Arancini met romige spinazie
- Azteekse Bowl
- Romige preisoep met bonen en hazelnoten
- Geroosterde, ingelegde knolselderij met een zoete chilidressing
- Tropische FruitSalade
- Sabich met Gegrilde Aubergine. Ei en Spicy Mango Hoemoes
- Kombucha-fruitgranita
- Hemels pepermuntijs met crunch
- Gegrilde roodlof met spelt en granaatappel
- Kimchidog
- Sesam-koffieshake
- Roerbakgroenten & krokante tofu met pindanoedels
- Gebakken avocado, trostomaat, pinda, shiso en gembervinaigrette
- Bieten-chocoladetaart
- Risotto met aardpeer, pastinaak en truffel
- Vegan cookie dough
- Scrambled tofu met shiitakes & bieslook
- Gratin van pompoengnocchi met roquefort
- Roggelach - Joodse croissantjes
- Boerenkool met driekleuren quinoa , tofu en gekarameliseerde walnoten
- Indiaase Shepherd's Pie
- Koolcurry Zonder Zorgen
- Pikant Broodje Sticky Tempé
- Surinaams-Creoolse Pindasoep
- Zoete Aardappel Kokoscurry
- Pom
- Pompoenmasala
- Thaise salade van papaja en wortel
- Latkes met Appelmoes
- Bara
- Taco's met tempeh
- Bloemkooltortilla uit de oven
- Nozarella voor tosti's en pizza's
- Wortel aardappel bosuiburgers Xi´an stijl
- Verse tomatensoep met orzo
- Een lichte misosoep vol met groenten
- Roti met aardappel, tempé, kousenband en ei
- Thai Green Curry
- Vegan Cashewkaas
- Popcornbloemkool
- Knolselderij-'ceviche' met popcorn
- Heerlijke quinoa-salade met eetbare wilde planten-en-bloemen
- Covrigi: zoute vlechtbroodjes met maanzaad
- Snelle pasta met roze bietenhummus en baby spinazie
- Vegan cheesy popcorn à la Cameron Diaz
- Vegan kapsalon met pulled jackfruit
- Dal bhat (linzencurry) met spinazie, basmatirijst en appelchutney
- Oosterse hutspot met een munt-sausje en falafelballetjes
- Burrito bowl met guacamole, quinoa en tortillachips
- Vegan Kip Parmezaan Pasta
- Romige orzo met vegetarische kip en rode pesto
- Eddy Terstall’s Thuiskomen-bij-Moeders-gerecht
- Oesterzwam-Shoarma
- Gebakken Zoete Aardappelen & cashew-kaas
- Cowboy Beans
- Kuku sabzi door Chef Toub
- Yoghurtbowl met harissakikkererwten + kakisalade
- Gemarineerde Gegrilde Halloumi Met Geroosterde Groente
- Steak van gele biet met saus van groene curry, dukkah en crème van gegrilde venkel
- Gouden cappuccino met specerijen
- Ontbijtsmoothie
- Spaghetti met avocado en citroenrasp
- Fried Rice oftewel Gebakken Rijst met extra veel lekkers
- Maleisische Curry Laksa
- Vegan Zuurvlees uit Limburg met groentefriet
- LenteBurger
- Miso-aardappels met kikkererwten en bosui
- Mini-tarte tatin van spruitjes
- Pilav met lavas, gesmoorde groenten en rodewijnazijn
- Orecchiette cime di rapa met broccoli en rode peper
- Noedels met boerenkool, mosterd en seitan
- Ravioli met ricottavulling, courgette en beurre noisette met olijven
- Taco's met chipotle-jackfruit
- Puike plaattaart met zoete aardappel, tomaat & geitenkaas
- Linzen-boerenkoolburger & zoete aardappelfriet
- Goedgevulde, Makkelijke Minestrone Soep
- Fantastic Falafel met Groentefriet & KorianderYoghurt
- Goed Gevulde Wraps
- Groente Tajine met volkoren couscous
- Goed Gevulde Groente Frittata
- Simpele Spinazie Kokos Curry
- Het AVG'tje
- Uiensoep met tijmdeegdakje
- Makkelijke Ovenmaaltijd
- Super Simpele Noedelsoep
- Prak-Die-Prei-Stamppot met oude kaas
- Pasta-di-Pasta met Wortelloof-Pesto
- Prachtige Poké-Bowl & Pandan-rijst
- Kleurrijke Tortilla Spiesjes
- Jackfruit Gorditas
- Azteekse Bowl met tempé
- Chocolade & Matcha Cream cake
- Telo met Pulled Jackfruit
- Mijn beroemde vegan lasagne - Gaz Oakley
- Gevulde aardappelkoekjes als perfecte party snack
- Lasagne Verdure - vega(n)
- Lasagne met linzenragout
- Epische Rauwe Lasagne
- Veggie Lasagne
- Curry Laksa
- Aardappels met chaat masala, yoghurt en tamarinde
- Courgettefritters met crispy mais
- Gebakken cheesecake
- Spoon Away The Hurt Chocolate Mousse
- Raw, vegan Tiramisu
- Quinoa-Venkel Burger
- Groentenacho's
- Ontbijtquesadilla's met geitenkaas en bramen
- Taco’s met zwarte bonen met limoen en chipotlepeper
- Zoete-aardappelstamppot met zuurkool, noten en gebakken appel
- Hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit
- Mexicaanse stamppot met bonen, cheddar en tortillachips
- Aziatische stamppot met paksoi, tempeh en kokosmelk
- Blintzes
- Jeruzalem Boreka's
- Surinaamse Maizenakoekjes
- Winterse Vegan Rollade
- Azteekse bowl van Copper branch
- Aardappel-truffel soep
- Boontjes met boerenkool en chili olie
- Crème brûlée
- Sticky Mushrooms
- Lucky Spring Rolls
- BietenRavioli met Appel-Walnotenvulling
- Krokante tofu met romige tahin en spelt
Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit
Word lid en kies voor1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken,
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-)
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.