Citroen Meringuetaart

met 1 minuut Zoet venkel-wonderdeeg bodem

Citroen MeringuetaartDeze taart is heerlijk bij de kerstkoffie en een prachtige afsluiter van het kerstdiner!

De combinatie van het frisse citroen met het zoete amandel-wonderdeeg van Jacinta is verrukkelijk!

 

Vegacademy kooktips:

- Amandelmeel geeft de bodem een nét even rijkere smaak dan een gewone deegbodem.
- Jacinta heeft in dit recept als extra smaakmaker venkel toegevoegd. De smaak is heel specifiek. Vooral in de Siciliaanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van venkelzaadjes.
- Het bindmiddel in deze meringue is agar-agar, gemaakt van verschillende roodwieren. Een geur- en kleurloze, plantaardige variant van gelatine.

Ingrediënten

Voor 6 personen

Bodem Zoet venkel-wonderdeeg in 1 minuut
150 gr amandelmeel
25 gr bloem
100 gr suiker
1 dessertl venkelpoeder (of vers gevijzeld venkelzaad)
geraspte schil van 1 kleine citroen
2 eieren
50 gr roomboter op kamertemperatuur


Vulling
175 ml slagroom
170 gram palmsuiker of 12 el ahornsiroop
6 grote onbespoten citroenen (gebruik de schil van 4 citroenen en 220 ml sap)
7 eieren
1/2 el maïzena
75 ml water

Meringue
2 eiwitten, op kamertemperatuur
100 g fijne tafelsuiker

 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minuten

Bodem Zoet venkel-wonderdeeg:

Dit simpele deeg naar Frans recept is even simpel als snel gemaakt. Als je de boter smelt is het een kwestie van gewoon met een vork doorroeren en je hebt in 10 seconden een samenhangende bal!

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vorm van alle ingrediënten voor de bodem snel een samenhangende bal.

Vulling:

Rasp de citroenen en pers ze uit.
Meng wat water met de maïzena tot een glad papje.
Doe de rest van het water samen met de citroenrasp, citroensap en de suiker in een pan en breng aan de kook.
Roer van het vuur af het maïzena-papje er goed door, zet op het vuur terug en kook nog een minuutje.

Klop in een kom de dooiers los met een garde en roer de slagroom erdoor.
Schenk een klein beetje van de hete vloeistof bij de dooiers en blijf flink kloppen. Ga zo door tot alle warme vloeistof is opgenomen.
Laat de curd afkoelen en schenk op de taartbodem.

Bak de taart in 25 minuten af op 170 graden en laat afkoelen.

Meringue:

Klop de eiwitten met de mixer in een paar minuten stevig en luchtig. Als het eiwit gaat glanzen kun je beetje bij beetje de suiker toevoegen. Klop nog een halve minuut door en strijk de massa uit over de hele taart of vorm één grote dot. Als je de massa over de hele taart uitstrijkt is het leuk overal piekjes te vormen met de bolle kant van een lepel.
Nu alleen nog het mooie goudbruine, gekarameliseerde kleurtje: schuif je taart ongeveer 10 minuten in de oven op 180 graden, tot de massa begint te kleuren. Als je een steviger meringue wilt, laat de taart dan wat langer in de oven op een lagere temperatuur. Houd dit in de gaten.

Geniet en laat het resultaat aan ons zien op Facebook of Instagram!


 
Receptuur: Jacinta Bokma
Styling & fotografie: 
Melanie Wagner http://icaramelworld.tumblr.com
  •  
Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan, beide Gourmand World Cookbook Award winnaars.


Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.