Mijn beroemde vegan lasagne - Gaz Oakley

Uit het kookboek Plants Only Kitchen

Mijn beroemde vegan lasagne - Gaz Oakley"Welkom in de plantaardige keuken"!

Dit recept is afkomstig uit het boek "Plants Only Kitchen" van Gaz Oakley. 

"Mijn passie voor koken is nog altijd even groot als op de dag dat ik als vijftienjarige voor het eerst een professionele keuken binnenliep. Ik leer voortdurend nieuwe dingen bij en ik experimenteer graag met nieuwe ingredienten en technieken". ~ Gaz Oakley 

Ingrediënten

Voor 6 personen

Voor de bechamelsaus: 
* 900 ml soja- of havermelk (bijv. van Alpro)
* 1 ui, gepeld
* 1 laurierblaadje
* een snufje nootmuskaat
* 1 tl zeezout
* 1 tl witte peper
* 115 g veganistische margarine
* 70 g (glutenvrije) bloem
* 100 g geraspte vegan kaas en/of 2 el edelgistvlokken (o.a. biologische supermarkt; optioneel, maar geeft wel die hartige kaas-smaak)

Voor de bolognesesaus:
* 2 el olijfolie
* 1 rode ui, in dunne ringen
* 3 teentjes knoflook, geperst
* 4 stengels bleekselderij, in dunne
  boogjes
* 3 el tomatenpuree
* 1 courgette, in blokjes
* 1 aubergine, in blokjes
* 1 el gedroogde gemengde kruiden
* 650 g veganistisch gehakt* 
* 2 el balsamicoazijn
* 2 blikken à 400 g tomatenblokjes
* een snufje zeezout
* 1 pak lasagnevellen
* vers basilicum, ter garnering

* koop met V-Label keurmerk voor betrouwbaarheid en transparantie; o.a. Vivera en GardenGourmet (rul, minced).

Bereiding

Bereidingstijd: tot 90 minuten

1) Schenk om te beginnen de soja
­of havermelk voor de bechamelsaus in een middelgrote pan en voeg de ui, het laurierblaadje, de nootmuskaat, het
zeezout en de witte peper toe. Zet de pan op laag vuur en laat af en toe roerend de smaken 15 minuten op elkaar inwerken.

2) Zet voor de bolognesesaus een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe, gevolgd door de rode ui, de knoflook, de bleekselderij, de
tomatenpuree en een snufje zout en fruit 3 tot 4 minuten.

3) Voeg de courgette, de aubergine en de gemengde kruiden toe. Zet het vuur
laag en laat 3 tot 4 minuten met een deksel op de pan garen. Voeg het
veganistische gehakt toe en bak in 2 tot 3 minuten rul.

4) Blus de pan af met de balsamicoazijn en de tomatenblokjes en laat 10 tot
15 minuten met een deksel op de pan op laag vuur zachtjes pruttelen.

5) Laat voor de bechamelsaus de veganistische margarine in een grote pan op laag vuur smelten. Voeg de bloem toe en roer met een spatel goed door. Blijf
een paar minuten roeren zodat de bloem kan garen.

6) Giet de melk door een vergiet in een schenkkan. Klop beetje bij beetje de
melk door het bloemmengsel. Wanneer alle melk is toegevoegd, moet de
bechamelsaus romig zijn. Als je de bechamelsaus kazig wilt maken, klop dan de veganistische kaas en/of de edelgistvlokken erdoor.

7) Verwarm intussen de oven voor tot 180 °C.

8) Bouw je lasagne in een ovenschaal laagje voor laagje op. Ik begin graag met
een laagje bolognesesaus, dan een laagje bechamelsaus en dan een paar
lasagnevellen. Herhaal tot de ovenschaal gevuld is en eindig met een laagje
bechamelsaus.

Bak de lasagne 45 minuten in de oven, garneer met wat vers basilicum en serveer.
Tip
Wil je het vegan gehakt vervangen, dan kan dit prima met 650 gram linzen of gehakte paddestoelen.

 

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.