Lasagne Verdure - vega(n)

Uit het kookboek van The Mayo Sisters

Lasagne Verdure - vega(n) 
Helen: 
“Deze lasagne is echt een hit in onze familie. Onder meer vanwege mijn zelfgemaakte basissaus. Deze sugo gebruik ik niet alleen voor de lasagne, maar ook voor mijn pasta puttanesca en hij is ideaal als saus op een pizza. Ik heb hem leren maken in een kookschool in Sorrento. Daar draaide ik een week mee in de keuken waarbij we kookten voor zo’n dertig andere gasten. De chef daar heeft me ontzettend veel geleerd. In die keuken leerde ik de liefste vrouw uit Napels kennen, met haar maakte ik voor het eerst deze saus.

Maak hem in de zomer ook eens met witte wijn. En zorg dat je meteen een heleboel saus maakt om in te vriezen, want hij komt altijd van pas.” 

Ingrediënten

Voor 6 personen

* olie om in te bakken
* 3 courgettes in plakken van 0,5 cm dik
* 3 aubergines in plakken van 0,5 cm dik
* 1 liter sugo di pomodoro (tomatensaus)*
* 8 bollen mozzarella** à 125 g, in plakken van 0,5 cm dik
* 300 g parmezaan**
* 2 el gedroogde oregano
* 5 takjes basilicum (alleen de blaadjes)
* 400 g lasagnevellen (all’uovo)
* evt. aluminiumfolie

* bijvoorbeeld de vegan tomatensaus van Bertolli

** koop de variant die geschikt is voor vegetariërs en/of vegans. (de merken met de originele en beschermde recepten voor parmezaan en mozzarella zijn altijd met dierlijk stremsel gemaakt; zie hier waarom)  

Voor de sugo (ca. 2 liter)
* olijfolie
* 5 teentjes knoflook fijngehakt
* 2 el tomatenpuree
* 1 rode peper fijngehakt
* 2 takjes oregano (alleen de blaadjes)
* 5 blikken gepelde tomaten à 400 g
* 2 geroosterde rode paprika’s (pot, uitgelekt en fijngehakt)
* ½ el zout en versgemalen zwarte peper
* 100 ml rode wijn (geschikt voor vegans; zie hier waarom

Bereiding

Bereidingstijd: meer dan 90 minuten

ca. 4 uur totaal

1) Verhit voor de sugo een scheut olijfolie in een grote pan en fruit er de knoflook, de tomatenpuree, de rode peper en de oregano op laag vuur ca. 5 minuten in.
Voeg de tomaten, de paprika en het zout toe en roer goed door. Giet de wijn erbij, breng aan de kook en laat de saus minstens 30 minuten zachtjes inkoken.
Pureer het geheel met een staafmixer glad en laat nog eens ca. 2 uur inkoken, zonder deksel, op een zeer laag vuur tot de saus
lekker is ingedikt. Let op, de saus moet alleen heel zachtjes pruttelen!
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel meer zout. Voor dit recept heb je ongeveer de helft van de saus nodig. Vries de overige saus in diepvriesbakjes in, dat is handig voor later. 

2) Verhit wat olie in een koekenpan en bak er de courgette en de aubergine in porties in tot ze bruin beginnen te worden maar nog een beetje stevig zijn.
Laat de gebakken groenten uitlekken
op keukenpapier en afkoelen. 

3) Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C  / hetelucht: 180°C). Pak een flinke ovenschaal. Vet de ovenschaal in met olijfolie en bedek de bodem met
een laagje lasagnevellen. Schenk met een soeplepel een laagje sugo over de pastavellen en verdeel deze over de bodem. Bedek de saus met een laagje gebakken groenten en een laagje mozzarella. Strooi er flink wat parmezaan, wat blaadjes basilicum en wat gedroogde oregano over.

Herhaal alle lagen nog 2-3 keer tot de ovenschaal bijna helemaal gevuld s en de ingrediënten op zijn. Eindig met een laag
mozzarella, geraspte parmezaan, basilicum en gedroogde oregano.

4) Doe de schaal, onafgedekt, in de oven en bak het geheel in ca. 30 minuten af. Let tussentijds op dat de bovenkant niet verbrandt en dek de schaal eventueel
af met aluminiumfolie.

Eet smakelijk!
Dit recept is afkomstig uit het familierecepten-kookboek van The Mayo Sisters. De twee stoere zussen achter ‘The Mayo Sisters’, Helen en Martine Hissink geven je een kijkje in hun eigen keuken.  Je kunt het boek bestellen via hun website. 
 
The Mayo Sisters Familie Kookboek


The Mayo Sisters is dat eigenwijze merk dat de schappen verovert met hun vegan en suikervrije mayo (V-Label gecertificeerd). Romig, friszuur, vegan en in diverse varianten verkrijgbaar. 'Good food can be vegan' 
 

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.