Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Tartaar van venkel met dadel-aïoli

Tartaar van venkel met dadel-aïoliVan dadels, knoflook en olijfolie kun je een zoetpittige aïoli maken. Verslavend lekker om zo weg te eten met een mandje brood, maar ook heel goed te combineren met rauwe, anijzige venkel en knapperig geroosterde hazelnootjes. Een voorgerechtje dat precies doet wat het moet doen: alle zintuigen op scherp zetten voor wat er komen gaat.
De aioli kun je 1 of 2 dagen van tevoren maken. Het snijden van de overige ingrediënten en het roosteren van de hazelnoten kan een uurtje van tevoren.

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 12 Medjoul-dadels, ontpit
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl dijonmosterd
  • olijfolie
  • sap van 1-2 citroenen
  • 2-3 venkelknollen, in piepkleine blokjes (bewaar wat groen!)
  • 75 g hazelnoten, geroosterd, middelgrof gehakt
  • grof zeezout

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Pureer 8 dadels, de knoflook, een snufje grof zeezout, de mosterd en 60 ml water glad in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg in een dun straaltje, al mixend, zoveel olijfolie toe als nodig is voor een mooie saus met de dikte van mayonaise. Proef en maak op smaak met wat citroensap en eventueel extra zout.

Snijd de achtergehouden dadels in heel kleine blokjes. Meng de venkel, hazelnoten en blokjes dadel en maak het mengsel op smaak met citroensap, 2 eetlepels olijfolie, zout en versgemalen peper.

Verdeel de tartaar over 8 kommetjes. Schep er een lepeltje dadelmayonaise op en garneer met venkelgroen.
Dit is een recept uit het boek Altijd feest van Janneke Vreugdenhil
Fotografie: Maarten Fleskens
Uitgeverij Podium, 2017



Kijk ook eens naar

Help mee en ontvang Gratis Kookboek + Tijdschrift boordevol Recepten + Korting!

Ons vernieuwde magazine Lekker.Vegetarisch heeft nu nóg meer recepten, Help Mee en ontvang gratis een prachtig kookboek t.w.v. 22,95, 4 x per jaar Lekker.Vegetarisch, 10 % korting op restaurants, een gratis voedingsscan en nog veel meer!

Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!