Yoghurtbowl met harissakikkererwten + kakisalade

Recept uit kookboek Quick+Slow

Yoghurtbowl met harissakikkererwten + kakisalade 
"In ons huis is ‘yoghurtbowl’ het antwoord op vele vragen. Ontbijt? Yoghurtbowl. Lunch? Yoghurtbowl. Soms is het zelfs dessert. Voor een lunchbowl roeren we kruiden door de yoghurt, warmen we kikkererwten met harissa op en geven we er een knapperige salade bij met seizoensfruit als zoet accentje. Romig en krokant, warm en koud, pittig en fris – altijd lekker. En bovendien supersnel."

Ingrediënten

Voor 2 personen

* 2 el olijfolie
* 1 el rozenharissa (eventueel meer of minder, naar smaak; verkrijgbaar bij de supermarkt)
* 1 teen knoflook, geperst
* 1 tl gemalen komijn (-zaad, -poeder)
* blikje kikkererwten, limabonen of cannellinibonen van 400 g, afgespoeld en uitgelekt
* 2 el sesamzaad
* 1 stengel bleekselderij, in dunne boogjes
* ½ komkommer, in halve maantjes
* 4 blaadjes romainesla, in grove stukken
* 1 kaki-/sharon-fruit, in partjes (zie hieronder voor meer fruitsuggesties)
* handvol dille, fijngesneden
* handvol munt, fijngesneden
* sap van 1 citroen
* 250 ml yoghurt
* zeezout en versgemalen zwarte peper

Seizoenssuggesties:
Voeg een zoet accent toe met gedroogde abrikozen, verse cantaloupemeloen of druiven in plaats van kaki/sharon.

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten

Klaar in 15 minuten

Verhit de olijfolie, harissa, knoflook, komijn en kikkererwten in een pan op matig-laag vuur en laat ze een paar minuten sissen. Voeg het sesamzaad toe en breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur helemaal laag terwijl je de rest van de lunch klaarmaakt.

Meng in een grote kom de bleekselderij, komkommer, sla, kaki en de helft van de
kruiden. Knijp de citroen erboven uit, bestrooi met een snufje zout en schep door elkaar.

Verdeel de rest van de kruiden over 2 kommen. Schep de yoghurt erbij en roer door elkaar, waarbij de yoghurt ook de zijkanten van de kom bedekt. Leg de salade erop en maak af met de pittige kikkererwten. Besprenkel met de
harissaolie uit de pan. Geef er een lepel bij en val aan. 

Geen harissa?
Je kunt de kikkererwten ook een andere smaak geven: probeer sesamolie en sojasaus, of komijn en paprikapoeder.
 

Dit recept is afkomstig uit het boek 'Quick + Slow' en is geschreven door David Frenkiel en Luise Vindahl.

In dit boek uitgegeven door Uitgeverij Becht, vind je 100% vegetarische recepten geschikt voor drukke momenten (quick) en geschikt voor de momenten wanneer je wat meer tijd hebt (slow). Dit boek is een waardige toevoeging aan de 'Green Kitchen - reeks'. 

Benieuwd naar het boek?
Je kunt het boek hier, hier of hier aanschaffen.

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.