Broodje met gegrilde Tempehsateh met Roedjak

Recept uit 'Groen op Kolen'

Broodje met gegrilde Tempehsateh met Roedjak

Ingrediënten

Voor 4 personen

+ 250 g tempeh
+ 4 lupinebroodjes (zie blz. 107)
Voor de marinade
+ 2 teentjes knoflook
+ 2 eetl. ketjap manis
+ 1 eetl. gemberpoeder
+ 1 eetl. gembersiroop
+ 1 eetl. tamarindepasta
+ 2 eetl. sesamolie
+ 1 eetl. limoensap
+ 1 theel. zeezout
Voor de roedjak
+ 1 sinaasappel
+ 1 appel, jonagold
+ ¼ komkommer
+ 1 cm gemberwortel
+ sap van ¼ sinaasappel
+ sap van ¼ citroen
+ ¼ eetl. ketjap manis
+ 1 eetl. rietsuiker
+ 1 theel. sambal
+ standaard grillrooster
+ satehstokjes
+ hibachi, kettle of kamado
+ hete grill: ca. 220 °C
 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten

1 Snijd de tempeh in blokjes van 1,5 centimeter. Pel voor de marinade de knoflook en hak deze fijn. Meng alle ingrediënten voor de marinade, meng de tempehblokjes erdoor en laat minstens 2 uur marineren.
 
2 Pel intussen voor de roedjak de sinaasappels. Snijd de partjes in blokjes van 0,5 centimeter. Was de appel en de komkommer. Steek het klokhuis uit de appel en snijd het vruchtvlees in blokjes van 0,5 centimeter. Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaadlijsten eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes van 0,5 centimeter. Meng deze ingrediënten in een kom.
 
3 Schil en rasp de gemberwortel. Meng deze met het sinaasappel- en het citroensap, de ketjap manis, de rietsuiker en de sambal in een pannetje en breng aan de kook. Schenk het kokende mengsel over het fruitmengsel en laat afkoelen.
 
4 Steek de houtskool in de barbecue aan en stook deze naar 230 °C volgens de driehoekmethode (je maakt dan een heet gedeelte
van het rooster en een minder heet gedeelte).
 
5 Rijg intussen de gemarineerde tempehblokjes aan 4 satehstokjes.
 
6 Leg de sateh op het rooster. Let op dat je niet het heetste gedeelte van het rooster gebruikt, tempeh heeft de neiging om te verbranden als je het te heet grilt. Gril de sateh 2 minuten, keer een kwartslag en gril weer 2 minuten. Herhaal tot je alle vier de kanten 2 minuten hebt gegrild. De kerntemperatuur moet boven 63 °C zijn.
 
7 Snijd de lupinebroodjes open, schep er wat roedjak in en leg in elk broodje een satehstokje

Auteur: Jeroen Hazebroek Leonard Elenbaas
Uitgever: Fontaine UitgeversNederlands
Hardcover
9789059569249
Druk: 1
juni 2019
192 pagina's

Bestel hier!

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.