Wortel aardappel bosuiburgers Xi´an stijl

Wortel aardappel bosuiburgers Xi´an stijlDeze burgers van wortel, aardappel en bosui zijn geïnspireerd op de pittige keuken van Xi’an, de hoofdstad van de provincie Shaanxi in China. De komijn, venkel, chilivlokken en het zeezout zorgen voor de bijzondere smaak. Bestrijk de pitabroodjes voor het roosteren met een heerlijke kruidenolie voor nog meer spice.

Ingrediënten

Voor 2 personen

Zonnebloemolie, voor het frituren
4 pitabroodjes, open gesneden
 
Voor de wortel aardappel bosuiburgers:
 
2 el chiazaadjes
2 wortels, fijn geraspt
2 grote aardappels, geschild en fijn geraspt
2 bosuien, schoongemaakt en fijngehakt
 ¼ tl zeezout
1 tl (elk) komijnzaad en venkelzaad
snuf chilivlokken ½ tl gemalen kurkuma
1 el maizena
 
Voor de kruidenolie:
 
1 el geroosterde-sesamolie
1 tl (elk) geroosterde zwarte en geroosterde witte sesamzaadjes
½ tl groentebouillonpoeder
snuf (elk) zeezout, komijnzaad, venkelzaad en chilivlokken
1 el maizena
 
Voor het serveren:
 
4 el vegan mayonaise
2 el sriracha
4 blaadjes ijsbergsla, in dunne reepjes
 
 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Begin met het maken van een chia-ei. Meng de chiazaadjes met 4 eetlepels water in een kommetje. Laat 5 minuten staan om steviger te worden
 
Doe het chia-ei dan in een grote kom en voeg alle andere ingrediënten voor de burgers toe. Meng alles goed. Maak je handen nat met een beetje water en vorm dan vier even grote, ronde, platte burgers van het groentemengsel. Zet opzij.
 
Verhit een wok op middelhoog vuur en schenk er een laagje zonnebloemolie in van circa 5 millimeter. Verhit de olie tot 150 °C (gebruik een keukenthermometer). Voeg dan de burgers toe en bak ze 1½ minuut aan beide kanten. Haal ze uit de wok en leg ze op een met keukenpapier bekleed bord om uit te lekken. Giet de gebruikte olie in een hittebestendige bak. Laat afkoelen en gooi de olie dan weg. Veeg de wok schoon met een stuk keukenpapier.
 
Meng de ingrediënten voor de kruidenolie met 2 eetlepels heet water in een kan. Verhit de wok weer op middelhoog vuur.
 
Neem het eerste pitabroodje. Doop een kwastje in de kruidenolie en bestrijk één kant van het broodje met de olie. Leg het broodje in de wok met de geoliede kant naar beneden en bestrijk ook de andere kant met de olie. Draai het broodje na 30 seconden om en rooster de andere kant ook 30 seconden. Herhaal dit met de andere drie broodjes. Roer in een kommetje de vegan mayonaise en sriracha door elkaar. Voor het serveren: vul elk pitabroodje met een burger en wat ijsbergsla. Druppel de sriracha-mayonaise erover en serveer meteen.

-----------------------------------------------

Kcal 797
Koolhydraten 116,4 g
Eiwitten 18,0 gram
Vet 32,2 gram

 
Vegan recepten Asian Green Chinees Nieuwjaar Jaar van de Tijger

Smaken deze burgers naar meer? Wanneer je op de afbeelding klikt wordt je doorgeleid naar een verkooppunt. Op naar nóg meer heerlijke plantaardige recepten!



 

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.