Nieuwsbrief

Kooktip: Soep!

Het is nu echt soepweer. Toevallig is soep ook de uitvinding van de eeuw als je kinderen hebt die lastig groenten eten. Op de één of andere manier accepteren kinderen de smaken in soepvorm veel gemakkelijker. Je stopt er allerlei soorten groenten in, even met de staafmixer erdoorheen en weg zijn ze. Een groot knapperig stuk boerenlandbrood erbij om mee te dopen en klaar ben je. Soep is werkelijk het makkelijkste wat je zelf kunt maken. Als je eenmaal je soepen zelf maakt, dan wil je nooit meer soep uit een pak.
  • Gebruik plantaardige bouillon in plaats van kippen- of runderbouillon. Dit kan simpel met een kant-en-klaar bouillonblokje.
  • Zorg voor een goede basis van je soep: fruit een gesnipperd uitje, een paar fijngesneden teentjes knoflook en wat lekkere kruiden (zoals tijm, rozemarijn en basilicum) zachtjes in een scheutje olie.
  • Laat de groenten een paar minuten meebakken voordat je de bouillon toevoegt. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaak aan de soep afgeven.

Finale Verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek 2016

Het 101 taartenboek, Chef Het Samen met Tomaat, De Hippe Vegetariër en Veggie Very Much gaan door naar de finale van de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2016. Van de 23 genomineerde kookboeken kregen deze tot nu toe de meeste stemmen. 

Het 101 taartenboek laat zien dat je ook heerlijk taarten kan bakken zonder gelatine en andere niet-vegetarische hulpstoffen. Chef het Samen met tomaat is een vegetarisch kookboek voor en door kinderen. De Hippe Vegetariër en Veggie Very Much zijn de kookboeken van twee succesvolle blogs/websites met dezelfde naam.

Je kunt tot 20 februari stemmen op je favoriete finalist. Als je al eerder op een ander kookboek hebt gestemd, mag je in de finale opnieuw stemmen. Eind februari maken we de winnaar bekend.

Alle genomineerde boeken bevatten enkel vegetarische recepten, die in 2016 voor het eerst in Nederland zijn verschenen. Eerdere winnaars zijn De Groene Meisjes (2015), Vegarevolutie (2014) en I Love Groente (2013).


Wie de uiteindelijke winnaar is, bepaal jij! Stemmen kan op onze site.




Word donateur en krijg het boek De Hippe Vegetariër óf een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox cadeau!

Om projecten zoals de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten ter waarde van minstens 30 euro. Je kunt ook kiezen voor het boek De Hippe Vegetariër, finalist voor Lekkerste Vegetarische Kookboek 2016, t.w.v. 22,50 euro.
 




Je kunt de VERWENBOX, die helemaal speciaal voor jou is samengesteld, ook los bestellen via de website. Deze wordt binnen drie weken bezorgd. Bestellen kan op onze site.

Zorg jij dat 2017 ook weer een jaar wordt met vele vega-events?

Ook dit jaar willen we weer een aantal mooie evenementen organiseren. Echter... dat kunnen we niet zonder jouw hulp! We zoeken meerdere onbetaalde medewerkers/ vrijwilligers die ons kunnen helpen met het organiseren van vele verrukkelijke vega-events. Ben jij onze nieuwe:

Wil je wel actief worden, maar heb je niets met evenementen? Kijk dan eens bij onze andere vacatures.

Nieuwe Lekker.Vegetarisch verwenbox is uit

Hij is uit! De nieuwe Lekker.Vegetarisch Verwenbox. Deze box is gevuld met hoogwaardige kook- en verwenproducten van: Lima, Yako Seitan, Happy Village, Johannesmolen, Amaizin, Hak en La Bio Idea. De totale waarde van de box is minstens €30,- maar jij krijgt hem voor slechts €9,95. Ben je donateur of lid van de Vegetariërsbond dan verwen je jezelf voor slechts €5,-. Bestel hem nu.


Een VERWENBOX helemaal speciaal voor jou samengesteld, voor als je:

  • van lekker vegetarisch eten houdt
  • oog hebt voor de kwaliteit van de ingrediënten
  • je lijf en leden graag een gezonde ‘boost’ geeft
  • open staat voor inspirerende producten
  • kiest voor een bewuste leefstijl
  • blij wordt van een pakket met een flinke feel good factor
  • ervan houdt om verrast te worden…

De Lekker.Vegetarisch Verwenbox bestel je snel en makkelijk via onze site en wordt binnen drie weken bezorgd. Bestellen kan hier.

 

Gratis abonnement bij donateurschap

Word nu donateur en je kunt kiezen voor een jaar lang (dus 3x) een gratis vegaverwenbox. Daarna betaal je als donateur slechts €5,- per box. Naast de verwenbox krijg je ook:
  • Gratis! 4 keer per jaar ons magazine Lekker.Vegetarisch t.w.v. bijna €16,- 
  • Gratis! 10% korting bij meer dan 30 'Gastvrij voor Vegetariërs' restaurants
  • Gratis! Persoonlijke voedingsscan


In het nieuws: Minder vlees eten voor betere gezondheid en beter milieu

Het RIVM vindt dat de overheid duurzaam en gezond eten moet stimuleren, bijvoorbeeld door het heffen van accijns of een hogere BTW op vlees. Verder zouden er duidelijke etiketten op voedsel geplakt kunnen worden zodat mensen meteen kunnen zien of een product gezond en duurzaam is.

Duurzaam en gezond eten gaan goed samen, zegt het RIVM. Minder eten leidt tot minder overgewicht en een lagere voedselproductie en het milieu wordt minder belast.

Lees meer...

Recept: Preitaart

Ingrediënten

Voor 4 personen
  • 700 gram prei
  • 50 gram boter of margarine
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 4 eieren
  • 125 gram magere kwark
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 150 gram bloem
  • 200 gram geraspte kaas
  • 75 gram rozijnen
  • peper en zout naar smaak
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels sesamzaad


Bereiding

Bereidingstijd: tot 90 minuten

Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Maak de prei schoon, snijd deze in kleine ringen, was ze en laat ze uitlekken. Verhit de boter in een pan, voeg de prei en kerrie toe en bak het ongeveer 8 minuten. Laat het mengsel iets afkoelen. Meng de eieren, kwark en bouillonpoeder door elkaar. Meng in een andere kom de bloem, kaas en rozijnen en voeg dit al roerende toe aan het ei/kwarkmengsel. Schep de prei erbij en voeg naar smaak peper en zout toe. Meng het geheel goed door elkaar. Vet de springvorm in en bestrooi deze met paneermeel (of gebruik bakpapier). Schep het preimengsel in de springvorm, strooi de sesamzaadjes er overheen en zet de taart 45 minuten in de oven, totdat deze goudbruin is.


"Deze hartige quiche is al jaren mijn topper. Ik serveer deze hartige taart bij veel buffetten en oogst er veel succes mee. Volgens mij komt dit doordat de prei door de combinatie met kerrie en rozijnen heel anders naar voren komt dan wanneer je de prei simpel zou koken. De quiche kan prima twee dagen van tevoren bereid worden en is zeer geschikt om in te vriezen. Samen met de geroosterde en gekruide pompoen en de gemarineerde linzen vormt deze hartige taart een heerlijk hoofdgerecht."

Smakelijke groet,
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com