Nieuwsbrief April 2014

Nieuwsbrief

Floris' weblog: De toekomstbestendige vegetarische keuken

I love groente van Janneke Vreugdenhil werd vorige week verkozen tot het lekkerste vegetarische kookboek van 2013. Er dongen maar liefst zeventien vegetarische kookboeken mee naar de titel. Dat is een flinke aantal nieuwe boeken, maar maken ze de vegetarische keuken ook toekomstbestendig?

In dezelfde week verscheen het bericht dat we meer groente en fruit zouden moeten eten.

Lees de hele blog ‘De toekomstbestendige vegetarische keuken'


I Love Groente Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2013

I love groente van culinair journalist Janneke Vreugdenhil is uitgeroepen tot het Lekkerste Vegetarische Kookboek van het Jaar. Het boek kreeg de meeste stemmen in een door de Vegetariërsbond georganiseerde wedstrijd. Met de verkiezing wil de Vegetariërsbond laten zien dat er talloze inspirerende boeken zijn die je helpen bij lekker vegetarisch koken.

Lees meer


Het is bijna tijd, VegeQ-tijd: Reserveer nu en krijg €2,50 korting

Het lijkt nog ver weg, maar voor je het weet is het zover: 7 juni VegeQ!
Zorg dat je je op tijd aanmeldt, want vol is vol. Bovendien krijg je bij aanmelding vóór 1 mei ook nog eens €2,50 korting. Het gaat weer supergezellig worden, dus neem vooral ook je vrienden en vriendinnen mee. Op deze vegetarische barbecue is veel te smullen voor elke fijnproever, of je nu vegetariër, veganist of flexitariër bent. Zorg dat jij er bij bent!

Meer informatie en inschrijven kan via onze site.


Langste Vegetarische Tafel gaat Eko

Zoals we in 2013 ons record het jaar ervoor verpulverden, zo gaan we ook dit jaar weer voor meer! Meer eters aan de Langste Vegetarische Tafel 2014. Chef-kok Erik Wildschut van Vekologisch laat zich volop inspireren door de Oost-Europese keuken. Ook dit jaar is Ekoplaza hoofdsponsor van de Langste Vegetarische Tafel, dus dat wordt heerlijk vegetarisch en (grotendeels) biologisch smullen. Ben jij erbij dit jaar? Heb je jouw familie, vrienden en collega’s ook al lekker gemaakt? Kom op tijd, schuif aan en laat je smakelijk verrassen!

Lees meer

Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

  • BCN Amsterdam Arena, Amsterdam

Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders of raadpleeg de app via m.vegetariers.nl/gvv.

Zachte geitenkaas: vegetarisch of toch niet?

Geitenkaas blijft een klassieker in de vegetarische keuken, maar ook bij deze kaas zit er een addertje onder het gras: stremsel. Daarom deze keer in de productranking zachte geitenkaas. Welke zijn vegetarisch en welke (mogelijk) niet? Je ziet het in de productranking.

Bekijk de productranking

Uitdagende vacatures

Medewerkers evenemententeam (onbetaald)

Voor ons evenemententeam dat zich bezig houdt met de organisatie van de VegeQ (7 juni) en de Langste Vegetarische Tafel (18 juli) zijn we op zoek naar versterking. Op dit moment bestaat het evenemententeam naast de projectleider uit een vrijwilligerscoördinator/projectassist VegeQ, een online communicatiemedewerker en een culinair medewerker. Als versterking zijn we op zoek naar:



Eventmanager Veggie Chef of the Future Event (onbetaald)

Wil jij er voor zorgen dat rond de 100 jonge koks hun vegetarische kookkunsten verbeteren en daarmee zorgen dat vegetarisch eten in restaurants lekkerder wordt? Wil jij deze jonge professionals tijdens een evenement helpen inspireren om vaker voor groentes te kiezen? Werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen en scholen van chefs? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Wordt dan Eventmanager Veggie Chef of the Future Event.

Lees meer

Researcher productranking (onbetaald)


Voor onze productranking zijn we op zoek naar mensen die voor ons de supermarkt in willen gaan om te kijken wat de ingrediënten zijn van producten binnen een bepaalde categorie.

Lees meer

Productieve ledendag met nieuwe ideeën

Zaterdag vond de ledendag met daarin ook de ALV plaats. Een kleine 40 leden kwamen op deze zonnige zaterdag af op een vol programma. Dit jaar konden leden nog meer dan eerdere jaren meedenken over de activiteiten van komend jaar. In meedenksessies werd er dieper op sommige activiteiten in gegaan. Daarnaast werd natuurlijk ook het jaarverslag van 2013 en jaarplan voor 2014 besproken tijdens de ALV. Er was tevens ruimte voor workshops ter lering en vermaak. Zo was er een kookworkshop onder leiding van Erik Wilschut van Vekologisch en chef-kok van de Langste Vegetarische Tafel en een voedingsworkshop onder leiding van Sytske de Waard (voedingskundige van de Vegetariërsbond). Aan het einde van de dag gingen daardoor zowel de leden als de medewerkers met nieuwe ideeën naar huis, zodat het een smakelijk en productief jaar gaat worden.

Voeding Nu organiseert bijeenkomst over plantaardige voeding

Op 24 april organiseert Voeding Nu, het journalistieke vakmedium over voedsel, voeding en gezondheid, een bijeenkomst over plantaardige voeding. Tijdens deze bijeenkomst zal Sytske de Waard, onze voedingskundige, een bijdrage leveren over "Hoe pas je gezond meer plantaardig voedsel in je voedingspatroon? Wat zijn de voor- en nadelen van veganisme en vegetarisme voor de gezondheid en het milieu?"

Lees meer

HQ blog: Herrineringen en timing

Onlangs hebben wij een reeks herinneringen naar onze leden gestuurd. Deze hadden betrekking op de jaren 2012 en 2013. Helaas bleek het geen goede timing te zijn. In verband met de vertraging in levering van magazine Leven kwamen de herinneringen net een week na de acceptgiro's van 2014. Dat was voor menig lid verwarrend.

Lees de hele blog: Herrineringen en timing


Recepten knollen en auberbine


Op de grens tussen voorjaar en winter, tussen bewaargroenten en vers groen, tussen vergeten groenten en nieuwkomers een lekkere soep voor de Pasen. Een must voor iedereen die denkt dat knolselderij alleen voor de snert is. Ook een lekkere salade, wederom met knolvenkel en ook een feestelijke auberginerol. Eet lekker!

Venkel- Knolselderijsoep met sinaasappelschil

  • 3 el olie
  • 1 ui
  • 750 g venkelknol
  • 250 g knolselderij
  • 1 sinaasappelrasp
  • 500 ml water
  •   zout en peper
  • 4-6 el crème fraiche

Verhit de olie in een soeppan met dikke bodem. Voeg de fijngesneden ui toe en fruit een aantal minuten zachtjes. Voeg fijngesneden venkelknol en knolselderij toe en laat circa 10 minuten meebakken. Rasp de oranje schil van de sinaasappel (let op dat je het witte niet mee raspt) en voeg toe samen met het water en wat zout en peper. Laat 15 minuten zachtjes koken totdat de groenten gaar zijn. Pureer met staafmixer, blender of roerzeef. Voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met een beetje los geroerde crème fraiche en wat vers gemalen zwarte peper.

Avocado met Knolvenkel Cevice

  • 1  knolvenkel
  • 1 winterwortel
  • 1 lente ui
  • scheut citroensap
  • ½ tl honing
  • 1 tl zout
  • 1 teen knoflook 
  • 2 avocado’s
  • 50 g amandelschaafsel
  • evt. takje verse tijm
  • evt. schep zure room
  • evt. 1 limoen

Venkel in zeer dunne plakjes snijden of schaven. Wortel schillen en vervolgens met de dunschiller in dunne slierten snijden.
Bosui in zeer dunne schuine reepjes snijden.

Snijd de knoflook zeer fijn en maak van de knoflook samen met de overige ingrediënten een lekker pittige dressing. Meng met de groenten en zet weg om circa 1 uur te marineren. Je kunt de wortels ook evt. apart marineren. Dat is leuk indien je de cevice bijvoorbeeld als voorgerecht wilt serveren. Je kunt dan spelen met de verschillende kleuren op het bord. Serveer met stukjes avocado, geroosterde amandelen en evt. wat limoenpartjes, verse tijm en een schepje zure room.

Aubergine rolletje met amandelen en feta

  • 75 g amandelmeel
  • 50 g ui, gesneden
  • 1 teen knoflook
  • scheut citroensap
  • 1 el tahin
  • 2 el olie
  • 150 g aubergine
  • zout en peper
  • 50 g feta
  • 50 g roomkaas
  • 1 ui, rood
  • 1 el azijn
  • 12  basilicumblaadjes
  • zout en peper
  • 50 g spinazieblaadjes
  • een paar zongedroogde tomaten

Oven voorverwarmen op 170ºC
Het amandelmeel in de oven zachtjes goudgeel roosteren.

De aubergine door middel van een schaaf in de lengte in plakjes van 2-3 mm dikte schaven.

Ui en knoflook schillen en in een kleine pan met een beetje olie goudgeel bakken en van het uur halen, Citroensap, geroosterd amandelmeel, olie en tahin toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.

Bestrijk de aubergineplakken met olijfolie en bak ze in een (gril)pan gedurende ca. 2 minuten op elke kant of totdat ze mooie streepjes hebben van de grillpan en gaar zijn. Zet weg om af te koelen.

Meng feta, roomkaas, rode ui en azijn en breng op smaak met peper en zout.

Neem een stuk bakpapier (ca. 40 x 40 cm) en leg 5 aubergineplakjes met de lange zijden tegen elkaar dakpansgewijs op elkaar. De overlap moet ca. 0,5 cm zijn. Leg de volgende 5 aubergineplakjes er net zo onder, zorg nu voor een overlap van 1 cm tussen de onderste en de bovenste rij. Er ontstaat een rechthoek.

Verdeel eerst het amandelmengsel over de aubergines en dan het fetamengsel. Laat de laatste 2 cm van de aubergines vrij (de bovenkant dus). Strooi tot slot de fijngesneden basilicumblaadjes over het fetamengsel en leg de in stukken gesneden zongedroogde tomaat als een streepje langs de onderkant.

Til het onderste stukje bakpapier op en rol het geheel tot een mooi rolletje. Zet 1-2 uur in de koelkast.

Serveer op een bedje van spinazieblaadjes, evt. wat extra zongedroogde tomaten en evt. ook wat pesto.

Heel veel kookplezier gewenst en eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 7 juni, VegeQ, Centrum Djoj in Rotterdam
Vrijdag 18 juli, Langste Vegetarische Tafel, Amsterdam
Zaterdag 4 en Zondag 5 oktober, Veggie Fair, De Olmenhorst Lisserbroek
Maandag 6 oktober tot en met zondag 12 oktober, De Vegetarische Restaurantweek
FAQ: Hoeveel vegetariërs zijn er in Nederland
De overheid laat de vleesconsumptie en het aantal vegetariërs onderzoeken door het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Het LEI constateert dat het aantal vegetariërs licht is toegenomen: van 3,9 procent in 2010 naar 4,5 procent in 2012. Milieu Centraal heeft deze vraag door TNS NIPO laten onderzoeken in 2013. Het percentage Vegetariërs wat hier uit kwam was 2,3.
Tussen de cijfers van het LEI en TNS NIPO zit een groot verschil. Hoe kan dit? En hoeveel vegetariërs zijn er nou eigenlijk in Nederland?
Het blijkt moeilijk om daar een uitspraak over te doen. In ieder geval mag je percentages van verschillende onderzoeken nooit met elkaar vergelijken, omdat de vraagstelling kan verschillen (hoe worden vegetariërs bijvoorbeeld gedefinieerd?).
Het Voedingscentrum en ook wij houden het cijfer van het LEI aan en gaan er dus van uit dat circa 750.000 Nederlanders vegetariër zijn.
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter