Nieuwsbrief Januari 2013

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Vegetariërsbond of Vegaburgerbond?


Ik hoort het vaak om: ‘vegetarisch eten is nu zoveel makkelijker geworden met al die nieuwe vleesvervangers’. Als de vegaburger er inderdaad voor zorgt dat mensen massaal het vlees vaarwel zeggen is dat natuurlijk fantastisch, massaal promoten dus. Maar soms vraag mij af of we ons niet al te zeer blind staren op de vegaburger en er wonderen van verwachten die niet waargemaakt kunnen worden. Is de vegaburger echt het panacee?

Lees de hele blog 'Vegetariërsbond of Vegaburgerbond?'


Veggiemamacampagne gelanceerd

De Vegetariërsbond start de campagne ‘Veggiemama’ met een fotowedstrijd voor vegetarisch etende kinderen. Deze campagne die heel 2013 zal duren is bedoeld om (toekomstige) moeders informatie te geven over waarom het goed voor kind en moeder is om te kiezen voor vegetarisch eten. Op de speciale campagnesite www.veggiemama.nl zijn achtergrondinformatie, voedingsvoorlichting, recepten en een fotowedstrijd te vinden.

Adopteer een consultatiebureau

Weet je een crèche of consultatiebureau waar informatie over vegetarische kindervoeding verspreid zou moeten worden? Adopteer dan een crèche of consultatiebureau. Met jouw steun sturen we een pakket met flyers en brochures, zodat nog meer moeders geïnspireerd worden om de stap naar veggiemama te maken!

Adopteer een consultatiebureau

Zaterdag 19 januari Nieuwjaarsborrel


Op 19 januari luiden we het nieuwe jaar in met onze Nieuwjaarsborrel. In Amsterdam zullen we gezellig borrelen met lekkere vegetarische hapjes. Daarnaast zal directeur Floris de Graad terugblikken op het afgelopen jaar en een vooruitblik geven naar de plannen voor 2013.

Lees meer

Vegetariërsbond brengt vegetarisch naar een hoger niveau

In 2012 heeft de Vegetariërsbond vegetarisch eten naar een hoger plan gebracht.
Door De Langste Vegetarische Tafel heeft iedereen kunnen zien en proeven hoe lekker en gezellig vegetarisch eten is en met De Vegetarische Restaurantweek is het eten in restaurants naar een hoger niveau getild. Daarnaast zijn er evenementen en campagnes geweest rond alternatieven voor vis, een vleesloze kers en een vegetarisch lunch op het werk.

Lees meer

Babyvoeding vegetarisch of niet?

In het kader van onze veggiemama campagne gaat onze productranking dit keer over verschillende merken babyvoeding.
Deze potjes zijn er in veel verschillende soorten, zowel vegetarisch als niet-vegetarisch. Veel merken bevatten ‘verdachte’’ ingrediënten. Deze lijst maakt het voor de moeder die iets gemakkelijks wil voor haar kind eenvoudig om te kiezen.

Bekijk de productranking


Playmate Zimra Geurts en presentator Boris van de Ven Meest Sexy Vegetariërs

‘Playmate van de Wereld’ Zimra Geurts en MTV presentator Boris van de Ven zijn verkozen tot Meest Sexy Vegetariërs van 2012. Zij kregen de meeste van de 14.000 stemmen op de website van Wakker Dier.


Lees meer

HQ blog: Ieder bedrijf zou jaloers op ons moeten zijn

We zijn heel ambitieus bij de Vegetariërsbond en het liefst zou ik heel Nederland binnen een jaar van het vlees af helpen. Echter er zijn tal van beperkingen die zorgen dat dat jammer genoeg niet gaat lukken. De Vegetariërsbond is eigenlijk maar een kleine organisatie.

Lees de hele blog: Ieder bedrijf zou jaloers op ons moeten zijn


Dr. Joy houdt overtuigend verhaal over Carnism

Op 13 december organiseerde de Vegetariërsbond een lezing van de bekende professor Dr. Melanie Joy. Op de Radboud Universiteit luisterde een goed gevulde zaal naar haar overtuigende verhaal over de psychologische achtergronden van vlees eten.

Hoogleraar Roos Vonk schreef een verslag over haar lezing.Recept: Spinazie en cottage-cheese taartje en tomaten salsa

Deze keer 2 eenvoudige recepten die samen een zalige combinatie vormen

Spinazie en cottage-cheese taartje

 • 5 plakjes bladerdeeg
 • 225 gr. diepvriesspinazie
 • 225 gr. cottage-cheese(kaas is niet altijd vegetarisch gestremd, kijk voor een lijst met vegetarische gestremde kaas, waaronder Parmezaan en cottage-cheese bij Vegatopia)
 • 2 eieren
 • 60 gr. geraspte Parmezaan 
 • zout en peper

Laat de spinazie van tevoren in een vergiet ontdooien en knijp er zoveel mogelijk water uit.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed je taartvorm met bakpapier en daarna met het (ontdooide) bladerdeeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bladerdeegbodem.
Klop de eieren met de room los, voeg de spinazie toe, samen met de Parmezaan, cottage-cheese, peper en zout. Meng en proef of het mengsel goed op smaak is. Verdeel deze vulling over de taartbodem en strijk goed uit.
Bak de spinazietaart op 180 graden in ongeveer 40 minuten tot de vulling gestold is.

Je kunt ook kleine driehoekjes maken. Plaats hiervoor een ontdooide plak bladerdeeg op een vel bakpapier of een snijplank en zet in één van de hoeken een stevige lepel van het spinaziemengsel. Let erop dat geen vulling op de rand komt. Vouw dubbel, druk goed dicht en bestrijk de bovenkant evt. met nog een beetje ei of koffiemelk. Dit geeft het pakje een mooi goudgele glans tijdens het bakken.
Bak ook dit pakketje in circa 40 minuten gaar bij 180 graden.

Tomatensalsa

 • 2 tomaten
 • 1 groene paprika
 • 1 teen knoflook
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 2 eetlepel rode wijnazijn
 • peper, zout
 • 1 rode ui
 • 1 chilipeper
 • 2 eetlepel peterselie
 • 1 theelepel oregano
 • 2 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel citroensap

Snijd de tomaten in blokjes, schil en snipper de ui, verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd de paprika daarna in blokjes, hak de peterselie fijn, verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd fijn. Doe de tomaat, ui, paprika, peterselie en chilipeper in een kom.
Maak in een andere kom een dressing van fijngesneden knoflook, oregano, paprikapoeder, olijfolie, wijnazijn, citroensap, peper en zout. Meng de dressing door het tomatenmengsel. En smullen maar!


Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
Ledenactiviteiten:
19 januari: Nieuwjaarsborrel in Amsterdam
13 februari: Vegetarisch diner Wageningen
6 april: Ledendag in Mirror Centre in Amsterdam
15 juni: VegeQ in Centrum Djoj in Rotterdam
 
Leuke link
Van 13 februari tot en met 20 maart geeft Birgit Flüg, die het recept voor deze nieuwsbrief maakt, een vegetarische kookcursus van 5 woensdagavonden in Groningen.

Artikel van de maand


Plenty

Plenty is met zijn kleurrijke foto’s en inspirerende recepten een must voor zowel vleeseters als vegetariërs. Een feest van smaken, kleuren en texturen.

Bekijk in de webwinkel

Een deel van de opbrengst van de webshop gaat naar de Vegetariërsbond.  
FAQ:
Waar moet ik als (toekomstige) veggiemama bij mijn voeding op letten?

Tijdens de zwangerschap
– Omega 3 en foliumzuur
– Vitamine A, B12 en D
– Calcium en ijzer

Tijdens het eerste jaar
– Vitamine D

Daarna
– Vitamine D
– Ijzer en Vitamine C

Lees meer
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter