Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Nieuwsbrief Mei 2013

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Doorbraak in de supermarkt

Het is ze weer gelukt. Opnieuw verslaat de Albert Heijn de concurrentie. Ditmaal in de categorie ‘goed nieuws voor de vegetarische zaak’.

Lees de hele blog 'Doorbraak in de supermarkt'

VegeQ 2013: De vegetarische barbecue van Nederland

Zaterdag 15 juni organiseren we wederom de VegeQ, het jaarlijks terugkerend ledenevenement. Samen met de samenwerkingspartners Vegetafel, Vegadates en NVV zullen we er weer alles aan doen om er een groot feest van te maken voor alle gasten en sponsors!


Lees meer

Adopteer een consultatiebureau

Weet je een crèche of consultatiebureau waar informatie over vegetarische kindervoeding verspreid zou moeten worden? Adopteer dan een crèche of consultatiebureau. Met jouw steun sturen we een pakket met flyers en brochures, zodat nog meer moeders geïnspireerd worden om de stap naar veggiemama te maken!

Adopteer een consultatiebureau

Culinaire Langste Tafel mede dankzij Ekoplaza

Deze zomer zin in een culinaire verwennerij op een bijzondere locatie? Lekker eten in een openlucht setting? Laat je door ons verleiden en verwennen met de smakelijke Griekse keuken. Mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Ekoplaza.

Kom, doe mee en schuif aan bij de Langste Vegetarische Tafel 2013. Museumplein - 12 juli - 18.00 uur. Eet. Doe. Deel. Geniet.

Lees meer

Vegetariërsbond brengt brochure ‘Vegetarisch voor Moeder en Kind’ uit

De Vegetariërsbond heeft de brochure Vegetarisch, volwaardig en duurzaam eten voor Moeder en Kind uitgegeven. Deze brochure is geschreven door kinderdiëtist en oprichter  van het Kenniscentrum Borstvoeding Stefan Kleintjes. De brochure is uitgegeven, omdat er veel vraag is naar informatie over hoe men als (toekomstige) moeder  gezond vegetarisch eet en hoe het kind gezond vegetarisch gevoed kan worden.

Lees meer


Zoute drop: vegetarisch of toch niet?

Vorige maand hadden we de zoete drop, deze maand zoute drop. Ben jij een liefhebber van drop, maar niet van gelatine of verborgen vlees? Kijk dan in de productranking van deze maand.

Bekijk de productranking


HQ blog: De administratieve achterkant van de VegeQ

Deze week staat in de teken van factureren. Met de VegeQ in zicht is het nu tijd om de tientallen aanmeldingen te registreren en facturen voor de bijdragen aan te maken. En dat gaat niet zonder meer.

Lees de hele blog: De administratieve achterkant van de VegeQ

Vredeskroket na 300 jaar terug in Utrecht

Het verhaal gaat dat tijdens het stroeve onderhandelingsproces in 1713 in Utrecht vredestichtende kroketten werden geserveerd. Vervolgens was de Vrede van Utrecht snel een feit. De vegetarische kroketten werden namelijk gemaakt met de inmiddels vergeten groenten pastinaak en gele wortel die lust en liefde opwekkende bijwerkingen zouden hebben.

Lees meer

Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

  • Hof van Liempde, Liempde
  • V-catering (geven 10% ledenpaskorting), Nijmegen

De volgende restaurants waren al Gastvrij voor Vegetariërs, maar geven nu ook 10% ledenpaskorting:
  • Paviljoen Meerzicht, Midlaren
  • Het Wapen van Schotland, Hooghalen
  • Nuevo Pidola, Bergen op Zoom
  • De Vijf Sinnnen, Weidum
  • Hemingway, Bergen op Zoom
  • Deli Social, Amsterdam
  • Het Pakhuis, Groningen
  • 't Carillon, Wageningen
  • deKleine Baron, Utrecht

Amsterdam en Wageningen sluiten flexitariër-convenant 

Amsterdam en Wageningen sloten op 24 april met Natuur & Milieu een flexitariër-convenant om hun inwoners te stimuleren vaker plantaardig te eten. Wageningen werd eerder door de Vegetariërsbond in 2012 uitgeroepen tot vegastad.

Lees meer

Word actief

Vrijwilliger tijdens onze evenementen

Help jij ons tijdens de VegeQ? Of met het koken, opbouwen en opscheppen bij de Langste Vegetarische Tafel?

HORECA TEAM OF ALGEMEEN MEDEWERKER


Lees meer

Recept: Spinazierol met romige tomaat-paprikavulling

Bij sommige gerechten denk je: niks voor mij, te  ingewikkeld, maar als je het dan gewoon doet, valt het gewoon mee. Dus: dit recept lijkt lastig, maar is het niet. Wel heel verrassend en een keer heel iets anders.

Kan als hoofdgerecht met bijvoorbeeld wat rijst en misschien geroosterde pompoen worden gegeten of als voorgerecht met geroosterd brood of een kaasstengel.

Spinazierol

  • 500 g spinazie (uit diepvries)
  • 1 bos bieslook
  • 1 theelepel tijm
  • 5 eetlepels crème fraiche
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels geraspte oude kaas
  • Peper, zout

Vulling

  • 50 g olijven, liefst Kalamatha (de donkerrood/zwarte)
  • 50 g geroosterde paprika (kan gewoon uit een potje)
  • 50 g zongedroogde tomaat
  • 180 g roomkaas
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • handje basilicum, vers
  • 1 glas artisjokharten
  • peper zout

Laat de spinazie ontdooien en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. Hak fijn.

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Bekleed een groot rechthoekig bakblik met bakpapier.

Splits de eieren.

Meng spinazie, nootmuskaat, bieslook, tijm, crème fraiche, eidooiers, oude kaas en breng op smaak met peper en zout.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het spinaziemengsel.
Schep alles in een dunne laag op het bakblik, strijk glad en bak gedurende 12-15 minuten tot het deeg stevig en sponsachtig aanvoelt.

Leg een schone theedoek op het aanrecht. Stort de spinaziekoek erop en laat - met de vorm er nog bovenop - iets afkoelen.

Maak terwijl de spinazie in de oven is de vulling: hak de olijven, geroosterde paprika’s en zongedroogde tomaten fijn (niet te fijn!). Meng met de roomkaas, crème fraiche en de fijngesneden basilicumblaadjes. Breng op smaak met zout en peper.

Haal de bakplaat weg en snijd evt. harde randen van de plaatkoek. Bestrijk de koek met het kaasmengsel en doe er fijngesneden stukjes artisjok op. Rol de koek met behulp van de theedoek vanuit de lange kant op. Zet de rol of in een theedoek of in keukenfolie gewikkeld een aantal uren in de koelkast.

Snijd de rol in plakken van ca. 2 cm en serveer met wat geroosterd brood of kaasstengels.

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
Activiteiten:
15 juni: VegeQ in Centrum Djoj in Rotterdam
12 juli: Langste Vegetarische Tafel, Museumplein Amsterdam
4 t/m 6 oktober Vegalifestyle event, Lisserbroek
7 t/m 13 oktober De Vegetarische Restaurantweek
 
FAQ: Bevatten zeewier en superfoods als bijenpollen en spirulina, vitamine B12?

Veel sites claimen dat deze superfoods vitamine B12 bevatten. Dit is een gevaarlijke suggestie, aangezien een B12 tekort ernstige gevolgen kan hebben. Zeker voor (jonge) kinderen.

Voor zeewier en spirulina is duidelijk dat het geen voor de mens bruikbare B12 bevat. De B12 die er in zit is namelijk analoog of pseudo B12. Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens.
Voor bijenpollen geldt dit mogelijk ook.

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter