EU: minder vlees eten om klimaatdoelen te halen

 
De Europese Rekenkamer stelt in en nieuw en kritisch rapport, dat overheden van EU-landen veel te weinig doen om een lagere vleesconsumptie te behalen zodat gestelde klimaatdoelen gehaald kunnen worden. Gelukkig doet de Rekenkamer ook suggesties.

Het lagere vleesconsumptie is een van de kernpunten van een effectief Europees klimaatbeleid, en de Europese Rekenkamer ziet daarin geen enkele progressie - ondanks 100 miljard aan investeringen.
     

  
Bieten-steak als vega burger
Bieten-steak

 

Suggesties verlaging vleesconsumptie


De Europese Rekenkamer bekritiseert niet alleen, het geeft de Europese lidstaten ook de volgende suggesties mee:

1. De EU-Commissie moet lidstaten stimuleren concrete klimaatdoelen vast te stellen voor de landbouwsector.
2. Voer het principe van ‘de vervuiler betaalt’ in de landbouw voor de gehele keten door. Dan worden dierlijke producten duurder en daardoor daalt de vleesconsumptie.
Zie ook de invoering van de vleestaks zoals voorgesteld door onderzoeksbureau CE Delft.
3. De Rekenkamer pleit ervoor boeren te belonen om veengebieden nat te houden waardoor CO2 in de bodem blijft. 
 

Nihil rendement van inspanningen en investeringen klimaatregelgeving

Sinds 2010 investeerde de Europese Unie ruim honderd miljard euro in klimaatmaatregelen voor de landbouwsector - de helft van de totale bestedingen aan klimaatmaatregelen. Het resultaat hiervan was nagenoeg nihil, vindt de Europese Rekenkamer; uitstoot van broeikasgassen door Europese boeren nam sinds 2010 nauwelijks af.
Een andere constatering is dat divers EU-beleid en de uitwerking daarvan, vleesconsumptie zelfs in de hand werkt.
 

Zo ziet de relatie vleesconsumptie en klimaat in NL eruit

De lopende discussie over een kleinere veestapel is welkom maar als de gemiddelde consumptie van 77,8 kilo vlees per jaar per Nederlander (ten opzichte van 66,4 kilo gemiddeld in EU) niet daalt, dan haalt dat niets uit. Te meer daar de laatste jaren dat aantal kg’s zelfs -helaas- weer ietsje oploopt (Bron). 
 

400 Miljard voor klimaatbeleid komende zes jaar

Voor de komende periode lijkt het EU-potje met 66,7 miljard per jaar goed gevuld.  Ook nu zijn vergroening en klimaatbeleid weer de belangrijkste prioriteiten voor de Europese Unie.
In dit kader is Imke de Boer’s “Our refined vision for a regenerative and nourishing food future for the Netherlands for 2050” interessant, waarbij het uitgangspunt de limieten zijn van wat de Aarde aan kan: download de Pdf
 

Vegetariërsbond voor verlaging vleesconsumptie

De Vegetariërsbond heeft als missie: 50% verlaging van de vleesconsumptie in 2040 (ten opzichte van 2007), en zal middels eigen activiteiten als ook in samenwerkingsverbanden zoals de True Animal Proteïn Price coalition (TAPPc), zich hiervoor blijven inzetten.
 

Campagne Vleestaks

Eén van de speerpunten in ons jaarplan is de 'vleestaks'. In de supermarkt is vlees voor een lage prijs te koop, maar elders wordt dat vlees duur betaald. De externe kosten – denk aan milieuschade, dierenleed plus kosten van gezondheid en zorg, uitstoot van broeikasgassen, te lage inkomens voor boeren – zijn nu niet bij de prijs inbegrepen. 
Onderzoek van CE Delft toont aan dat als je al deze kosten meerekent, vlees tot wel 50% duurder moet zijn dan de prijs die de consument nu in de supermarkt betaalt. 

De Vegetariërsbond is bovendien samen met zo'n 30 andere partnerorganisaties (o.a. Milieudefensie en Urgenda) in de TAPP Coalitie gestapt om een eerlijke vleesprijs te realiseren.
Wij willen – samen met jou –  de discussie in Nederland aanwakkeren en de overheid aanzetten tot de invoering van een vleestaks.
 

Help de Vegetariërsbond helpen

Ons werk ondersteunen? Heel graag! Word dan donateur, en praat jaarlijks mee over de koers, plannen en activiteiten.

 

Méér over duurzaamheid en vega

Het waterverbruik van vlees en vleesvervangers. 
Het waterverbruik van dierlijke en plantaardige producten. 
De Toekomst van ons Eiwit

 



Tekst:
Daniël Gerritsen, medewerker Maatschappelijke Zaken en V-Label bij de Vegetariërsbond 
28 juni 2021