Wat zijn E-nummers en welke zijn (mogelijk) niet vegetarisch?

E-nummers in een vegetarische voeding

E-nummers zijn hulpstoffen die binnen de Europese Unie van een identieke codering zijn voorzien. Ze passen niet allemaal binnen een vegetarische voeding. Steeds meer E-nummers worden synthetisch bereid, andere komen uit natuurlijke bronnen. Soms vormen natuurlijke bronnen, zoals slachtafval, de grondstof. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn met de nummers E470 - E495, die allemaal vetten als basis hebben. Voor die stoffen kunnen dierlijke (afval)vetten zijn gebruikt, of plantaardige vetten. Bij E120 (karmijn(zuur), een rode kleurstof) is de herkomst onmiskenbaar: de rode kleur wordt verkregen door het vermalen van lakschildluizen. Andere E-nummers zijn zuiver plantaardig, zoals E440 (pectine) en de verdikkingsmiddelen E400-E407A, die uit algen worden gewonnen.

Gelatine had vroeger een E-nummer, maar wordt nu als 'gewoon' ingrediënt op de verpakking vermeld. Gelatine wordt uit slachtafval, meestal huiden en botten, gehaald en als bindmiddel gebruikt.
Producten met het V-keurmerk voor vegetarische producten bevatten uitsluitend hulpstoffen van plantaardige of synthetische herkomst. Bij twijfel moet de producent hierover een verklaring afgeven. Wil je achterhalen of een product zonder het keurmerk vegetarisch is dan kun je dit stappenplan gebruiken.
 

Blijf op de hoogte van nieuwe producten met het V-Keurmerk

Aboneer je nu op onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwste producten met het Vega(n) Keurmerk.

Verdachte E-nummers

Voor wie de verdachte E-nummers in zijn voeding wil vermijden, volgt hieronder een overzicht. Tegenwoordig weten veel fabrikanten dat consumenten levensmiddelen vermijden wanneer op het etiket veel E-nummers staan. Om deze verkoopbarrière te slechten sommen sommige fabrikanten de hulpstoffen met hun volledige naam op. Daarom wordt in deze lijst ook de naam van het E-nummer gegeven.
 
  • E120 cochenille, karmijnzuur, karmijn
  • E476 Polyglycerol polyricinoleaat
  • E160a Carotenen
  • E477 Propyleenglycolesters van vetzuren
  • E160d Lycopeen
  • E479 Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren
  • E160e Beta-apo-8’-carotenal (C30)
  • E481 Natrium Calcium-stearoyl-2-lactylaat
  • E161b Luteine
  • E482 Calcium Calcium-stearoyl-2-lactylaat
  • 161g Canthaxanthine (mag alleen in geneesmiddelen gebruikt worden)
  • E483 Stearyltartraat
  • E304 Ascorbylpalmitaat
  • E491 Sorbitaanmonostearaat
  • E422 Glycerol (glycerine)
  • E492 Sorbitaantristearaat
  • E431 Polyoxyethyleen-40-stearaat
  • E493 Sorbitaanmonolauraat
  • E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat
  • E494 Sorbitaanmono-oleaat
  • E433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat
  • E495 Sorbitaanmonopalmitaat
  • E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat
  • E570 Vetzuren
  • E435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat
  • E626 Guanylzuur
  • E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat
  • E627 Natriumguanylaat
  • E442 Ammoniumfosfatiden
  • E628 Kaliumguanylaat
  • E445 Glycerolesters van houthars
  • E629 Calciumguanylaat
  • E470a en E470b  Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren
  • E630 t/m E635 inosinezuur en inosinaten
  • E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
  • E640 glycine en zijn natriumzout
  • E472 a t/m f Diverse esters van mono-en diglyceriden van vetzuren
  • E904 Schellak
  • E473 Sucrose-esters van vetzuren
  • E920 l-cysteïne 
  • E474 Sucroglycerides
  • E1518 Glycerol triacetaat
  • E475 Polyglycerolesters van vetzuren
 
   
 Niet-vegetarisch: bestaat altijd (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren
Verdacht: kan (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren bestaan

Voor een onderbouwing van de lijst, en meer informatie over E-nummers in relatie tot vegetarisch eten, zie het factsheet 7 additieven.

Help ons voorlichting te geven

We kunnen alleen goede voedingsvoorlichting blijven geven met jouw steun. Word donateur en steun ons werk! Wij bedanken donateurs onder andere met een gratis voedingsscan! De Vegetariërsbond voedingskundige Sytske de Waart geeft, speciaal voor jou, een op maat gemaakt voedingsadvies.