Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Wat zijn E-nummers en welke zijn (mogelijk) niet vegetarisch?

E-nummers in een vegetarische voeding

E-nummers zijn hulpstoffen die binnen de Europese Unie van een identieke codering zijn voorzien. Ze passen niet allemaal binnen een vegetarische voeding. Steeds meer E-nummers worden synthetisch bereid, andere komen uit natuurlijke bronnen. Soms vormen natuurlijke bronnen, zoals slachtafval, de grondstof. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn met de nummers E470 - E495, die allemaal vetten als basis hebben. Voor die stoffen kunnen dierlijke (afval)vetten zijn gebruikt. Bij E904 (schellak, een glansmiddel verkregen door het opkoken van schildluizen) is de herkomst onmiskenbaar. Andere E-nummers zijn zuiver plantaardig, zoals E440 (pectine) en de verdikkingsmiddelen E400-E407A, die uit algen worden gewonnen.

Gelatine had vroeger een E-nummer, maar wordt nu als 'gewoon' ingrediënt op de verpakking vermeld. Gelatine wordt uit slachtafval, meestal huiden en botten, gehaald en als bindmiddel gebruikt.
Producten met het V-keurmerk voor vegetarische producten bevatten uitsluitend hulpstoffen van plantaardige of synthetische herkomst. Bij twijfel moet de producent hierover een verklaring afgeven.

Verdachte E-nummers

Voor wie de verdachte E-nummers in zijn voeding wil vermijden, volgt hieronder een overzicht. Tegenwoordig weten veel fabrikanten dat consumenten levensmiddelen vermijden wanneer op het etiket veel E-nummers staan. Om deze verkoopbarrière te slechten zijn sommige fabrikanten begonnen de hulpstoffen met hun volledige naam op te sommen. Daarom wordt in deze lijst ook de naam van het E-nummer gegeven.

E120 cochenille, karmijnzuur, karmijn (rode kleurstof gemaakt van lakschildluizen)
E304 Ascorbylpalmitaat
E430 Polyoxyethyleen-8-stearaat
E431 Polyoxyethyleen-40-stearaat
E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat
E433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat
E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat
E435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat
E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat
E442 Ammoniumfosfatiden
E470a en E470b  Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren
E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
E472 Diverse esters van mono-en diglyceriden van vetzuren  
E473 Sucrose-esters van vetzuren  
E474 Sucroglycerides  
E475 Polyglycerolesters van vetzuren  
E477 Propyleenglycolesters van vetzuren  
E478 Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren  
E479 Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren  
E481 Natrium Calcium-stearoyl-2-lactylaat
E482 Calcium Calcium-stearoyl-2-lactylaat
E483 Stearyltartraat  
E484 Stearylcitraat  
E491 Sorbitaanmonostearaat  
E492 Sorbitaantristearaat  
E493 Sorbitaanmonolauraat  
E494 Sorbitaanmono-oleaat  
E495 Sorbitaanmonopalmitaat  
E542 Beendermeel (fosfaat)  
E570-E573 Stearinezuur en stearaten  
E626 Guanylzuur  
E627 Natriumguanylaat  
E628 Kaliumguanylaat  
E629 Calciumguanylaat
E630 t/m E635 inosinezuur en inosinaten
EE640 glycine en zijn natriumzout
E904 schellak
E920 en E921 l-cysteïne en l-cystine
E1000 Cholinezuur

Niet-vegetarisch: bestaat altijd (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren
Meestal niet-vegetarisch: bestaat meestal (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren
Verdacht: kan (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren bestaan