Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Wat zijn E-nummers en welke zijn (mogelijk) niet vegetarisch?

E-nummers in een vegetarische voeding

E-nummers zijn hulpstoffen die binnen de Europese Unie van een identieke codering zijn voorzien. Ze passen niet allemaal binnen een vegetarische voeding. Steeds meer E-nummers worden synthetisch bereid, andere komen uit natuurlijke bronnen. Soms vormen natuurlijke bronnen, zoals slachtafval, de grondstof. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn met de nummers E470 - E495, die allemaal vetten als basis hebben. Voor die stoffen kunnen dierlijke (afval)vetten zijn gebruikt. Bij E120 (karmijn(zuur), een rode kleurstof verkregen door het vermalen van laskchildluizen) is de herkomst onmiskenbaar. Andere E-nummers zijn zuiver plantaardig, zoals E440 (pectine) en de verdikkingsmiddelen E400-E407A, die uit algen worden gewonnen.

Gelatine had vroeger een E-nummer, maar wordt nu als 'gewoon' ingrediënt op de verpakking vermeld. Gelatine wordt uit slachtafval, meestal huiden en botten, gehaald en als bindmiddel gebruikt.
Producten met het V-keurmerk voor vegetarische producten bevatten uitsluitend hulpstoffen van plantaardige of synthetische herkomst. Bij twijfel moet de producent hierover een verklaring afgeven. Wil je achterhalen of een product zonder het keurmerk vegetarisch is dan kun je dit stappenplan gebruiken.

Blijf op de hoogte van nieuwe producten met het V-Keurmerk

Aboneer je nu op onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwste producten met het Vega(n) Keurmerk.

Verdachte E-nummers

Voor wie de verdachte E-nummers in zijn voeding wil vermijden, volgt hieronder een overzicht. Tegenwoordig weten veel fabrikanten dat consumenten levensmiddelen vermijden wanneer op het etiket veel E-nummers staan. Om deze verkoopbarrière te slechten zijn sommige fabrikanten begonnen de hulpstoffen met hun volledige naam op te sommen. Daarom wordt in deze lijst ook de naam van het E-nummer gegeven.

E120 cochenille, karmijnzuur, karmijn • E483 Stearyltartraat
• E304 Ascorbylpalmitaat • E484 Stearylcitraat
• E422 Glycerol (glycerine) • E491 Sorbitaanmonostearaat
• E430 Polyoxyethyleen-8-stearaat • E492 Sorbitaantristearaat
• E431 Polyoxyethyleen-40-stearaat • E493 Sorbitaanmonolauraat
• E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat • E494 Sorbitaanmono-oleaat
• E433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat • E495 Sorbitaanmonopalmitaat
• E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat E542 Beendermeel (fosfaat)
• E435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat • E570-E573 Stearinezuur en stearaten
• E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat • E626 Guanylzuur
• E442 Ammoniumfosfatiden • E627 Natriumguanylaat
• E470a en E470b  Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren • E628 Kaliumguanylaat
• E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren • E629 Calciumguanylaat
• E472 Diverse esters van mono-en diglyceriden van vetzuren E630 t/m E635 inosinezuur en inosinaten
• E473 Sucrose-esters van vetzuren • E636 Maltol
• E474 Sucroglycerides • E637 Etylmaltol
• E475 Polyglycerolesters van vetzuren E640 glycine en zijn natriumzout
• E476 Polyglycerol polyricinoleaat E904 Schellak
• E477 Propyleenglycolesters van vetzuren E920 en E921 l-cysteïne en l-cystine
• E478 Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren E966 Lactitol
• E479 Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren E1000 Cholinezuur
• E481 Natrium Calcium-stearoyl-2-lactylaat • E1518 Glycerol triacetaat
• E482 Calcium Calcium-stearoyl-2-lactylaat  
 
Niet-vegetarisch: bestaat altijd (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren
Meestal niet-vegetarisch: bestaat meestal (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren
Verdacht: kan (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren bestaan

Help ons voorlichting te geven

We kunnen alleen goede voedingsvoorlichting blijven geven met jouw steun. Word donateur en steun ons werk! Wij bedanken donateurs onder andere met een gratis voedingsscan! De Vegetariërsbond voedingskundige Sytske de Waart geeft, speciaal voor jou, een op maat gemaakt voedingsadvies.