Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Dag 1: Soep

Beste [[naam]],

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor onze Adventskalender. Samen tellen we af tot kerst met lekkere recepten, tips en wat achtergronden.
Dit is de eerste mail die je van ons ontvangt, hopelijk beleef je er veel plezier aan. En ook aan al de andere mails die deze adventperiode nog gaan komen, zodat je deze kerst een heerlijk vegetarisch kerstmenu kunt maken. Veel lees, kook en aftel plezier gewenst!

Grappige soepweetjes

Veel kerstmenu's starten met soep. Daarom hieronder niet alleen een soeprecept, maar ook wat leuke soepweetjes:
  • Soep is één van de oudste gerechten; het bestond al in de prehistorie!
  • Er bestaan zeer veel verschillende soorten soepen en het wordt over de hele wereld gegeten.
  • De eerste reclamecampagnes die specifiek voor de doelgroep van huisvrouwen werd ontworpen, waren voor soep in blik of soep in poedervorm.

Soeprecepten vind je op onze site of in het kookboek "Veel soeps - 100 heerlijke vegetarische soepen"

Soep: Geroosterde paprikasoep met zeekraal

Paprikapoeder en een mini-snufje koekkruiden geven diepte, en de zeekraal een knapperig zoutje aan deze heerlijke, verwarmende soep!


Ingrediënten

Voor 5 personen
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • flinke scheut (= ong. 4 el) olijfolie
  • 1 el Italiaanse gedroogde kruiden
  • 1 el paprikapoeder (zoete)
  • mini-mespuntje koekkruiden of kaneel
  • 750 g rode paprika (4 stuks)
  • 2 blokjes bouillon (1x groentebouillon, 1x paddenstoelenbouillon)
  • handje oranje linzen of 1 niet te grote aardappel
  • handje verse oregano of basilicum
  • 100 g crème fraîche of 75-100 ml sojaroom
  • handje zeekraal en zwarte olijven om te garneren
     

Bereiding

Bereidingstijd: 30 minuten

Pel en snipper de ui, pel de knoflook en plet hem met de brede kant van een groot mes. Verhit de olijfolie, voeg de uien, de knoflook en de kruiden toe en zet het vuur laag. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd hem in repen of blokken. Voeg de paprika bij de uien en laat, onder af en toe roeren, met deksel op de pan zeker 4 minuten smoren.

Breng 1 liter water aan de kook (waterkoker of fluitketel). Schil de aardappel en snijd hem in blokjes (als je linzen hebt is dit niet nodig). Voeg het water, de bouillonblokjes en de aardappel of linzen bij het groentemengsel. Laat met deksel op de pan 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Blancheer ondertussen de zeekraal een halve minuut in kokend water.

Haal de soep van het vuur en pureer hem (met de staafmixer of in de keukenmachine) met de room en de oregano. Rijg een paar olijven aan een prikker en leg de uitgelekte zeekraal schuin op het glas.