Paprikapoeder en een mini-snufje koekkruiden geven diepte, en de zeekraal een knapperig zoutje aan deze heerlijke, verwarmende soep!
Ingrediënten
Voor 5 personen
-
2 uien
-
1 teentje knoflook
-
flinke scheut (= ong. 4 el) olijfolie
-
1 el Italiaanse gedroogde kruiden
-
1 el paprikapoeder (zoete)
-
mini-mespuntje koekkruiden of kaneel
-
750 g rode paprika (4 stuks)
-
2 blokjes bouillon (1x groentebouillon, 1x paddenstoelenbouillon)
-
handje oranje linzen of 1 niet te grote aardappel
-
handje verse oregano of basilicum
-
100 g crème fraîche of 75-100 ml sojaroom
-
handje zeekraal en zwarte olijven om te garneren
Bereiding
Bereidingstijd: 30 minuten
Pel en snipper de ui, pel de knoflook en plet hem met de brede kant van een groot mes. Verhit de olijfolie, voeg de uien, de knoflook en de kruiden toe en zet het vuur laag. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd hem in repen of blokken. Voeg de paprika bij de uien en laat, onder af en toe roeren, met deksel op de pan zeker 4 minuten smoren.
Breng 1 liter water aan de kook (waterkoker of fluitketel). Schil de aardappel en snijd hem in blokjes (als je linzen hebt is dit niet nodig). Voeg het water, de bouillonblokjes en de aardappel of linzen bij het groentemengsel. Laat met deksel op de pan 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Blancheer ondertussen de zeekraal een halve minuut in kokend water.
Haal de soep van het vuur en pureer hem (met de staafmixer of in de keukenmachine) met de room en de oregano. Rijg een paar olijven aan een prikker en leg de uitgelekte zeekraal schuin op het glas. |