Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2016

De Vegetariërsbond organiseert voor het vierde jaar de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek. Vegetarisch koken is namelijk een belangrijke trend en dat laten de 23 genomineerden kookboeken die in 2016 uitkwamen ook zien. Het winnende kookboek wordt bepaald door een publieksstemming op deze pagina.
Wie wordt de opvolger van De Groene Meisjes?
 

Finale

De 4 finalisten zijn bekend. Chef Het Samen met Tomaat, De Hippe Vegetariër, Het 101 Taartenboek en Veggie Very Much maken nog kans op de titel. Je kunt tot 20 februari stemmen op je favoriet. Uiteindelijk bepaal jij welk kookboek het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2016 is!


Maak kans op een kookboek

Als je stemt en je laat je telefoonnummer achter (vergeet niet het vakje aan te vinken wat ons toestaat je te bellen) dan maak je kans om één van de genomineerde kookboeken te winnen. Je mag zelf kiezen welk boek je krijgt.


Vierde editie

De verkiezing wordt voor de vierde keer georganiseerd. Eerdere winnaars waren De Groene Meisjes (2015) de Vegarevolutie (2014) en I Love Groente (2013).

Stemming gesloten

De stemming is gesloten. We maken binnenkort de uitslag bekend. De uitslag niet missen? Volg ons op Facebook, Twitter of Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

De Finalisten

Chef het samen met tomaat

Keet Smakelijk presenteert: Chef Het Samen met Tomaat, het mafste kookboek voor kinderen! Met gezonde recepten & een flinke schep humor.
Dit supervrolijke kookboek met recepten in stripvorm is voor & door kinderen. Meer dan 40 kinderen hielpen mee met het verzinnen van ideeën en het testen van de recepten. Inclusief tips hoe je zelf tomaten kweekt, want moestuinieren is hip en je eigen oogst eten is nog leuker. Helemaal van deze tijd en ideaal voor kids, vanaf een jaar of 8 kun je al beginnen!

De Hippe Vegetariër

Vegetarische recepten geïnspireerd door een lomilomi-chefHallo levensgenieter! Ben je dol op eten? Hou je van een mooi glas wijn? Voel je je graag fit en energiek? Ik óók! Ik ben een smulpaap eerste klas, en heb geleerd om gezond en gebalanceerd door het leven te gaan met groente, fruit, peulvruchten, granen en noten als basis. Met de hippe Vegetariër geef ik je oneindig veel inspiratie om gezond bourgondisch te genieten - zowel thuis als uit. Wie je ook bent en wat voor leefstijl je ook hebt, je vindt een recept dat bij je past met oneindig veel variaties. Daarnaast laat ik je zien dat vegetarisch eten op niveau ook buiten de deur mogelijk is met mijn hippe vegetarische tips door heel Nederland voor ontbijt, koffie, lunch, borrel en diner. Laat je verrassen door de hippe vegetariër en ga gezond, bewust en vrolijk door het leven!
 

Het 101 Taartenboek

afbeeldingTaart… wie wordt daar nu niet vrolijk van?

Gelukkig kunnen we nu lekker, gezond en feestelijk smullen van de populairste taarten! Dit unieke boek bevat maar liefst 101 recepten om zelf op eenvoudige wijze verrukkelijke, klassieke, nieuwe, unieke, maar vooral knettergezonde taarten te maken. Er is nog niet eerder een taartenboek verschenen dat zo dicht bij de natuur blijft als dit boek. De recepten zijn vrij van:
• gluten
• lactose en koemelk
• kunstmatige e-nummers en vergelijkbare additieven
• geraffineerde suikers
• vlees en dierlijke vetten
 

Veggie very much

Dit prachtige vegetarische kookboek is gebaseerd op de succesvolle blog/website Veggie Very Much. De zomerse sfeer die het uitstraalt inspireert meteen om te koken uit dit smakelijke boek.

Veggie Very Much volgt het ritme van de dag; de ochtend, middag en avond en bevat recepten met groenten, bladgroenten, noten, fruit, bonen en granen. Naast de recepten vind je ook informatie en achtergrondverhalen over bepaalde ingrediënten en wat de invloed er van is op je lijf. Maar bovenal is het een smakelijke boost, ook op de niet-zomerse dagen van het jaar.

 

Finaleronde

Op 1 februari is de finaleronde begonnen. De kookboeken met de meeste stemmen zijn door. Al gestemd, maar niet op een finalist? Je kunt dan tijdens de finaleronde nogmaals stemmen op één van de finalisten. Al gestemd op een finalist? Je stem telt automatisch mee tijdens de finale.

Alle genomineerde kookboeken

Bieslook & polenta

Vegetarisch koken op z’n Berlijns.

Lokale seizoensproducten, klaargemaakt met invloeden uit de hele wereld. Van bietenravioli met sinaasappel-walnootboter tot vegetarische teriyakiburgers. In dit sprookjesachtige kookboek vol gietijzeren pannen en peperkoekhuisjes vind je bijzondere recepten, verzonnen en gefotografeerd door het internationaal befaamde bloggers/fotografenstel Susann Probst en Yannic Schon. Bekend van hun blog Krautkopf.
 

Chef het samen met tomaat

Keet Smakelijk presenteert: Chef Het Samen met Tomaat, het mafste kookboek voor kinderen! Met gezonde recepten & een flinke schep humor.
Dit supervrolijke kookboek met recepten in stripvorm is voor & door kinderen. Meer dan 40 kinderen hielpen mee met het verzinnen van ideeën en het testen van de recepten. Inclusief tips hoe je zelf tomaten kweekt, want moestuinieren is hip en je eigen oogst eten is nog leuker. Helemaal van deze tijd en ideaal voor kids, vanaf een jaar of 8 kun je al beginnen!

Creatief koken met groenten

Vegetarische recepten geïnspireerd door een lomilomi-chefDe moderne vegetarische keuken: een genot voor alle zintuigen! In dit boek vindt u fantastische vegetarische recepten met verfijnde kruidencombinaties waarmee u uw lievelingsgroenten op een heel andere manier zult ontdekken en heerlijke gerechten op tafel kunt toveren! Wat dacht u van courgettelasagne met een vulling van tofoe en roomkaas, broccolicouscous met citroenyoghurt of stamppot van knolraap met gebakken kokosbananen? Laat de creatieve chef in u los en verras uw vrienden en familie met een origineel vegetarisch gerecht! Handig: veganistische en glutenvrije recepten worden aangeduid met een symbool. Bondige informatie over de verschillende soorten groenten en hun smaak, hun herkomst en het beste seizoen geven nuttige details prijs. Sfeervolle foto's stellen alle groenten in het juiste licht en maken er echte keukensterren van.
 

Energy bites

afbeeldingGezonde energieballetjes zijn de nieuwe tussendoortjes Zin in een tussendoortje of heb je een energy boost nodig? In dit boek staan 15 gemakkelijke en lekkere recepten voor energiebommetjes, vol eiwitten en gezonde ingrediënten en met weinig koolhydraten en zonder geraffineerde suikers. Neem een energy bite en houd daarmee je bloedsuikerspiegel laag doordat de energie over langere tijd wordt afgegeven. Handig voor thuis, op het werk, op school of in de sporttas. Een gezond tussendoortje in een handomdraai!
 

het Forest Feast kookboek voor kids

De Groene MeisjesDe vrolijkste en simpelste recepten nu ook voor kinderen.

Het mooie van koken is dat het niet perfect of precies hoeft te zijn. Er is ruimte voor creativiteit. Deze opvatting van Erin Gleeson spat dan ook van de bladzijden van Het Forest Feast kookboek voor kids, het is een explosie van creativiteit. De aquareltekeningen, de foto’s en de recepten: alles bezit dezelfde speelsheid.

Erin Gleeson, kijkt op een originele manier naar eten. Kun je bijvoorbeeld een salade maken met alleen rode ingrediënten? Natuurlijk: een salade met tomaten, gedroogde kersen, radijsjes en granaatappel. Buiten de authentieke recepten besteedt ze ook aandacht aan het snijden van de groenten en het presenteren van de gerechten. Een ideaal basisboek voor kinderen, waarin ze niet alleen leren hóe te koken maar vooral om met plezier te koken.

Food morning !

Grow - eat - shareFood morning! bevat 50 heerlijke en verantwoorde recepten om iedere morgen met een feestje te beginnen! De ontbijtjes zijn uitgebalanceerd, gevarieerd, snel en gemakkelijk om te maken en bijzonder lekker. De recepten zijn 100% zuivelvrij. Er wordt gebruikgemaakt van zuivelvrije yoghurt en van melkvervangers. Hoe je zelf zuivelvrije yoghurt en zuivelvrije melk maakt, staat duidelijk omschreven in het voorwoord. Uiteraard kun je ook gewoon zuivelproducten gebruiken als je daar geen bezwaar tegen hebt.
Laat je iedere morgen weer verrassen! Van ontbijtbroodjes tot luxe ontbijtjes als donuts, van smoothies tot populair beleg voor op de boterham, van zelfgemaakte granola tot pancakes - alle recepten zijn 100% meukvrij! Maak van iedere morgen een feestje!
 

De Hippe Vegetariër

Vegetarische recepten geïnspireerd door een lomilomi-chefHallo levensgenieter! Ben je dol op eten? Hou je van een mooi glas wijn? Voel je je graag fit en energiek? Ik óók! Ik ben een smulpaap eerste klas, en heb geleerd om gezond en gebalanceerd door het leven te gaan met groente, fruit, peulvruchten, granen en noten als basis. Met de hippe Vegetariër geef ik je oneindig veel inspiratie om gezond bourgondisch te genieten - zowel thuis als uit. Wie je ook bent en wat voor leefstijl je ook hebt, je vindt een recept dat bij je past met oneindig veel variaties. Daarnaast laat ik je zien dat vegetarisch eten op niveau ook buiten de deur mogelijk is met mijn hippe vegetarische tips door heel Nederland voor ontbijt, koffie, lunch, borrel en diner. Laat je verrassen door de hippe vegetariër en ga gezond, bewust en vrolijk door het leven!

KOCH! Vegetarisch

De vegetarische ontdekkingDe zussen Marijne & Liesbeth Thomas laten zien hoe veelzijdig maar vooral ook maakbaar de Duitse vegetarische keuken is. Klassiekers als Frankfurter Grüne Soße en Knödel, stevige winterkost, fris zomergroen en onweerstaanbaar zoets: de Duitse vegetarische keuken is lekker én veelzijdig. De ruim veertig recepten zijn aangepast aan onze markt, makkelijk te maken, betaalbaar en zijn ook uitermate geschikt voor flexitariërs of mensen die nog niet zo thuis zijn in de vegetarische keuken.
Guten Appetit!


 
 

Lekker en gezond bakken met Sukrin

Slechts 5 ingrediënten VegetarischDit unieke receptenboekje bevat zestig verrassende recepten, bedacht en ontwikkeld door natuurvoedingsdeskundige en auteur van de bestseller Natuurlijk lekker bakken Monique van der Vloed. Ervaar het zelf... van koekjes tot taart en van cake tot smoothies... De producten van Sukrin maken ze nog bijzonderder dan dat ze al waren. En wat te denken van een heerlijk geurend brood of onweerstaanbare mueslibolletjes! In dit boekje wordt niet gewerkt met geraff ineerde suikers en kunstmatige E-nummers. Daarnaast zijn de recepten bijna allemaal gluten- en lactosevrij en wordt uitsluitend gekookt en gebakken met verse, biologische en natuurlijk ingrediënten. De meeste recepten zijn tevens geschikt voor veganisten.

Het Nieuwe Vegalicious

Vegatopia – Het KookboekHet nieuwe Vegalicious van Alice Hart is de opvolger van het succesvolle Vegalicious. In haar nieuwe kookboek verrast Alice Hart weer met meer dan 200(!) vegetarische recepten die bewijzen dat een maaltijd zonder vlees of vis heerlijk, gezond en voedzaam is. Van ontbijt tot raw food, koken voor je vrienden, granen, diners en toetjes, en boordevol informatie over vegetarisch eten. Dit is de feelgoodfood-bijbel van nu, voor vegetariërs en iedereen die gewoon wat minder vlees wil eten!

Share

De vegetarische ontdekkingKom binnen en vier het leven met ons mee: we koken, proeven, kweken en genieten aan lange tafels van elkaars gezelschap. Samen koken, eten & genieten.

In dit boek vind je niet alleen de beste recepten voor huisgemaakt lekkers, maar ook inspiratie: of het nu gaat om het kweken van groenten en kruiden of het organiseren en stylen van gedenkwaardige etentjes bij je thuis.

 

Met een snufje yoga

Veggie burgers, balletjes en broodbeleg‘Met een Snufje Yoga’ leert je hoe je op een toegankelijke, makkelijke en praktische manier een yogische keuken creëert: je leert wat te eten, wanneer en waarom - en uiteraard hoe je de heerlijkste gerechten maakt! In haar tweede kookboek deelt Irina haar favoriete en beste yogische recepten met je. Irina legt Ayurveda en de chakra-filosofie op een begrijpelijke manier uit en leert je hoe je de theorie in de praktijk kunt brengen. Alle zesenveertig recepten zijn volledig plantaardig, glutenvrij, suikervrij en zelfs suikervervanger vrij! Naast de overheerlijke recepten vind je in dit boek inspiratie voor je yogabeoefening.
 

Het 101 Taartenboek

afbeeldingTaart… wie wordt daar nu niet vrolijk van?

Gelukkig kunnen we nu lekker, gezond en feestelijk smullen van de populairste taarten! Dit unieke boek bevat maar liefst 101 recepten om zelf op eenvoudige wijze verrukkelijke, klassieke, nieuwe, unieke, maar vooral knettergezonde taarten te maken. Er is nog niet eerder een taartenboek verschenen dat zo dicht bij de natuur blijft als dit boek. De recepten zijn vrij van:
• gluten
• lactose en koemelk
• kunstmatige e-nummers en vergelijkbare additieven
• geraffineerde suikers
• vlees en dierlijke vetten
 

Tara Stiles' kookboek

De vegetarische ontdekkingTara Stiles laat zien hoe jij gemakkelijk gezond kunt leven door te koken met heerlijke ingrediënten die je gewoon om de hoek haalt.

Of het nu een complete maaltijd, juices, salades, gezonde snacks of een lekker dessert is: Tara helpt je graag op weg in de keuken. Met heel veel groenten, geen vlees, en af en toe een beetje suiker. Want we mogen weer normaal eten, als je maar op let dat superleuk is om te maken. Even oefenen en je zult versteld staan van jouw kookkunsten. 'Als je kunt eten, kun je eten' - zo simpel is het volgens Tara.

De inspiratie voor de recepten ontleent zij aan haar buitenlandse reizen, haar roots (het Midwesten van Amerika) en haar dagelijkse leven in New York.

 

Vegetarisch Indonesisch kookboek

Veggie!Een verzameling recepten uit de Indonesische keuken. Met gerechten die natuurlijk vaak tahu en tempé bevatten, Indonesische vleesvervangers bij uitstek vanwege hun hoge gehalte aan eiwitten, koolhydraten, enzymen en vitaminen.
 

Vegetarisch uit het vuistje

I Love Superfood SmoothiesGenieten van eenvoudige gerechten en lekkere snacks zonder vlees? Het kan! De talrijke vegetarische recepten in dit kookboek bewijzen dat een snelle hap ook voedzaam en gezond kan zijn! Van een wrap met quinoa en mangosalsa of een 'tex-mex'-burger tot Caraïbische spring rolls en tomaten-kaneelfrietjes: je vindt in dit boek zowel klassiekers als nieuwe creaties, die in een handomdraai op tafel staan. En dat allemaal zonder de typische vleesvervangers als tofoe, seitan of sojamelk. De meeste recepten zijn bovendien geschikt voor veganisten, of kunnen eenvoudig aangepast worden.
 

Tijd voor een vegetarische barbecue

Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrijHeerlijk barbecueën zonder vlees of vis? Het kan!In dit boek deelt de Australische chef-kok Ross Dobson zijn favoriete vegetarische barbecuerecepten. Geliefde klassiekers zoals gevulde champignons, aardappelen in de schil of gegrilde maïs, maar ook verrassende recepten zoals tofoesteaks met verse sambal, aardappelburgers of vijgenspiesjes. Daarnaast geeft hij ideetjes voor hapjes, dipsauzen, bijgerechten en salades en is er een hoofdstuk gewijd aan overheerlijk brood.Van de kleurrijke, smaakvolle gerechten in dit boek krijgt iedere groenteliefhebber het water in de mond!

Vegan 24/7

VegadutchieOntdek groente! Eet groente! Geniet van groente!

Wilt u graag meer groene groenten eten, maar bent u al die salades zat, dan vindt u in dit boek heerlijke, gezonde recepten om bij elke maaltijd groenten te eten, van het ontbijt tot en met het nagerecht. Spinazie in pannenkoeken? Boerenkool in maisbrood? Dat kan allemaal!

Deze 100+ motiverende, innovatieve veganistische recepten met meer dan 40 groene groenten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. In dit boek staan klassiekers als broccoli en courgette, superfoods als boerenkool en spruitjes, en bijzondere groenten als spirulina en kelp. 

Met Vegan 24/7 geniet u van groenten – de hele dag door!
 
 

De vegetarische keuken

Vegan DelightMichiel Valk en Elisabeth Heijnsdijk waren de eigenaren van hotel-restaurant Pomona, het huidige Parkhotel in Den Haag. Pomona was een van de eerste vegetarische restaurants in Nederland.

In De vegetarische keuken zitten 629 recepten.

Veggie very much

Dit prachtige vegetarische kookboek is gebaseerd op de succesvolle blog/website Veggie Very Much. De zomerse sfeer die het uitstraalt inspireert meteen om te koken uit dit smakelijke boek.

Veggie Very Much volgt het ritme van de dag; de ochtend, middag en avond en bevat recepten met groenten, bladgroenten, noten, fruit, bonen en granen. Naast de recepten vind je ook informatie en achtergrondverhalen over bepaalde ingrediënten en wat de invloed er van is op je lijf. Maar bovenal is het een smakelijke boost, ook op de niet-zomerse dagen van het jaar.

Vlees noch vis

Vegetarische recepten geïnspireerd door een lomilomi-chefKoken zonder vlees of vis zit bij de meesten van ons gewoon nog niet zo in het systeem. Een keer een snelle salade voor jezelf is waarschijnlijk goed te doen, maar heel veel verder dan dat komen we vaak niet. Daarom biedt dit boek je eindeloze inspiratie voor gerechten zonder vlees en vis.

Estée Strooker geeft recepten met verschillende groenten als basis en geeft tips bij het koken van een vegetarische maaltijd. Of je nu vegetarische gasten voor het diner krijgt, op zoek bent naar gerechten voor een vriendelijk prijsje, graag kookt met volop verkrijgbare groenten van het seizoen, veel variatie vol vitaminen zoekt of vegan for a day bent: dankzij Estées creatieve en originele recepten met plantaardige ingrediënten vind je altijd wat je zoekt.

Een nieuwe manier van koken

Een Nieuwe Manier van KokenAnna Jones deelt in Een nieuwe manier van koken opnieuw haar passie voor gezond en vegetarisch eten. Haar lichte maar toch voedzame gerechten zijn gemakkelijk te maken en vragen weinig voorbereiding, zodat ze op elke willekeurige avond van de week kunnen worden bereid. Ook geeft Jones vele tips voor een goed begin van de dag en voor de producten die niet mogen ontbreken in je voorraadkast. We willen tegenwoordig allemaal dat eten lekker, gezond en snel te bereiden is, dat de ingrediënten van lokale producenten komen en vooral niet duur en goed voor de planeet zijn. Anna Jones laat zien hoe je er eenvoudig een verantwoorde leefstijl op na kunt houden waarbij genieten van eten minstens zo belangrijk is.

 
 

De Wilde Zomer

Hoezo Onkruid?
Het kan mij niet wild genoeg zijn deze zomer!
Wilde kruiden zijn supergezond en o zo fijn om mee te koken.
Met dit boek laat ik je zien hoe je makkelijk en snel met wilde kruiden en eenvoudige ingrediënten een gezond gerecht op tafel zet. En hoe je kruiden kunt gebruiken om je eigen natuurlijke verzorgings-, hygiëne- en schoonmaakmiddelen te maken.

De recepten zijn niet alleen lekker maar snel klaar en van kruiden die je overal kunt vinden. Heel geschikt dus voor iedereen die de natuur in huis wil halen.
Noem het “Eco”. Noem het Groen. Noem het Duurzaam.
Ik zeg: Gewoon Wild Doen!