Lekker Vega Kookboek van 2017

“Wereldgerechten” Lekker Vega Kookboek van 2017: Winnaar laat zien dat je geen pakjes en zakjes nodig hebt

‘Wereldgerechten’ heeft de verkiezing Lekker Vega Kookboek van 2017 gewonnen. Het kookboek kreeg in een publieksstemming in een finale meer stemmen dan Honger! en Dagen zonder vlees.
Het kookboek kreeg de meeste van de duizenden stemmen en volgt Chef het Samen met Tomaat op als Lekker Vega Kookboek van het jaar. Het kookboek ‘Wereldgerechten’ van Monique van der Vloed laat zien dat je geen pakjes en zakjes nodig hebt om lekker vegetarisch te kunnen koken. Het boek is uitgegeven in eigen beheer.


De verkiezing werd georganiseerd door de Vegetariërsbond om te laten zien dat lekker vegetarisch koken niet alleen makkelijk, maar ook leuk is. De maar liefst 41 genomineerde kookboeken laten zien dat voor iedereen die vegetarisch wil (gaan) koken er een ruime keuze is aan inspiratie. “De groei van het aantal vegetarische kookboektitels is een logische ontwikkeling. Kookboeken zijn al jaren een populair genre. Een auteur die zich wil onderscheiden en wil vernieuwen komt eigenlijk automatisch uit in de vegetarische keuken. De keuze uit te gebruiken groenten en mogelijke bereidingswijzen is vrijwel onuitputtelijk.’ aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Vijfde editie

De verkiezing werd voor de vijfde keer georganiseerd. De winnaar van deze editie wil vooral laten zien dat je helemaal geen pakjes en zakjes nodig hebt om maaltijden van over de hele wereld te koken. Eerdere winnaars zijn de Chef het Samen met Tomaat (2016), De Groene Meisjes (2015), Vegarevolutie (2014) en I Love Groente (2013).

Vegetarisch eten groeit

Dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten is een trend die breed wordt gesignaleerd. Het aantal flexitariërs neemt toe, het aantal producten met het Vegetarisch Productkeurmerk verdubbelde afgelopen jaar en de vleesconsumptie neemt elk jaar af. Dit zie je ook terug in het aanbod van kookboeken. Kwamen er in 2013 nog 13 vegetarische kookboeken uit, dit waren er in 2017 maar liefst 41. “Er is voor iedereen een passend vegetarisch kookboek, dus er is geen enkel excuus meer om niet vaker van een vegetarische maaltijd te genieten.

De stemming is gesloten

Binnenkort maken we de uitslag bekend.

De Finalisten

Dagen zonder Vlees. Het nieuwe kookboek

Dagen zonder vlees kookboekAlexia Leysen

De laatste editie van het intussen bekende  Vlaamse burgerinitiatief ‘Dagen Zonder Vlees’ telde meer dan 90.000 deelnemers. In totaal bespaarden al die mensen 10.880.803 m2 op onze ecologische voetafdruk.

Met iedereen samen op een verfrissende manier de uitdaging aangaan 40 dagen minder vlees en vis te eten, en zo je wil een stap verder te gaan: meer seizoensgroenten, minder verpakking of minder verspilling. Ook een volledig plantaardige keuken kan een lekkere en gezonde ontdekking zijn! Het tweede kookboek van ‘Dagen Zonder Vlees’ wil ook dit jaar de uitdaging gemakkelijker maken. Het beantwoordt de vele deelnemersvragen die het DZV-team tijdens de vijf vorige edities kreeg. En bekende deelnemers als Joy Anna Thielemans, Tomas De Soete, Marleen Merckx en Dirk De Wachter delen hun favoriete vegetarische recepten en geven handige tips om duurzamer te koken en te eten. Lekker, gezond, goedkoop en simpel.
 

Honger!

De vegetarische ontdekkingMme Zsazsa

Voor wie vaker vegetarisch wil koken en voor wie dat altijd al deed, voor wie houdt van veel groenten bij zijn vlees en voor wie dat nog moet leren, voor mensen met een groentepakket, voor mensen met een moestuin, voor kleine en grote mensen, voor kleine en grote gezinnen. Kortom, voor iedereen met honger!
* Een boek vol seizoensvriendelijke, vegetarische hoofdgerechten met suggesties om ze aan te passen.
* Voor elke dag: makkelijk genoeg om er na een vermoeiende werkdag nog aan te beginnen, maar verrassend genoeg om er goesting in te krijgen.
* Met bijgerechten voor de dagen waarop het wat meer mag zijn.
* Met tips voor moestuiniers, viesneuzen, vegans en kaasmijders.

Wereldgerechten

WereldgerechtenMonique van der Vloed

Dankzij de verschillende culturen in Nederland is onze interesse voor buitenlandse keukens sterk gegroeid. Er gaat letterlijk een wereld voor je open, buitenlandse keukens hebben immers zoveel te bieden! Hoewel de meeste buitenlandse keukens redelijk meukvrij koken en bakken, is het merendeel van de beroemde wereldgerechten niet meukvrij. Er wordt bijvoorbeeld vrij veel gebruikgemaakt van vlees, suiker, room en vet. Wij kennen ‘wereldgerechten’ vooral uit pakjes en zakjes. En dat is zo ontzettend jammer, want dit heeft helemaal niets met echte wereldse gerechten te maken. Ik vond het daarom de hoogste tijd om Nederland kennis te laten maken met de buitenlandse keuken zoals hij behoort te smaken, maar dan 100% meukvrij! In dit boek vind je meer dan 50 wereldse gerechten voor iedere dag. Daarnaast vind je er heerlijke bijgerechten en recepten om zelf verrukkelijke meukvrije sausjes te maken. Van de Surinaamse keuken (roti, pom) tot de Aziatische keuken (sushi, foe yong hai); alles is 100% meukvrij en zeer eenvoudig en snel te maken.
 

De lijst van genomineerden

  • 50 Veganistische recepten om de dag goed te beginnen - Frans van Dokkumburg
  • 500 vegan gerechten - Deborah Gray
  • Bowls of Goodness - Nina Olsson
  • Crossroads - Tal Ronnen
  • Dagen zonder Vlees. Het nieuwe kookboek - Alexia Leysen
  • Deliciously Ella met vrienden - Ella Mills
  • Easy vegan - Living The Green Life
  • Easy Vegan met Julie - Julie Van den Kerchove
  • Eat vegan - Shannon Martinez
  • Elke week een heerlijke vegetarische maaltijd - Ilona Diepen
  • Falafel - Dunja Gulin
  • Gezond en vegetarisch koken voor kids - Nicola Graimes
  • The green happiness detox book - Tessa Moorman
    en Merel Von Carlsburg
  • The green kitchen at home - David Frenkiel
  • Groene burgers - Martin Nordin
  • Heel veel veg! - Hugh Fearnley-Whittingstall
  • Heerlijk vegetarisch - Geraldine Olivo
  • Honger! - Mme Zsazsa
  • Hummus - Lorain Grabowski
  • Leafs - Carola de Kanter
  • The Leftovers - Amanda Hellberg & Eveline Johnsson
  • Lisa goes Vegan - Lisa Stel
  • Mari plukt de dag - Mari Maris
  • Minibijbel - Vetarme vegetarische recepten -
    Anne Sheasby
  • No Milky Way - Stijn de Kock
  • Oh she glows - elke dag - Angela Liddon
  • One healthy kitchen - Ellen Charlotte Marie
  • Oogst - Marleen van Es
  • Puur India - Meera Sodha
  • Sla, easy salades - Ida de Haart
  • Thuiskomen - Dorien Knockaert
  • Vandaag Vegetarisch - Voedingscentrum Nederland
  • VEGAN - Het kookboek - Jean-Christian Jury
  • Vegan easy - Frances Boswell
  • Vegan for friends - Alexander Gershberg
  • Vegan happiness - Jessica Prescott
  • Vegan taart - Audrey Fitzjohn
  • Vegetarisch koken voor baby's en peuters - Sharon van Wieren
  • De wereld van de Happy Pear - Stephen & David Flynn
  • Wereldgerechten - Monique van der Vloed
  • De yogakeuken - Kimberly Parsons

De genomineerden

50 Veganistische recepten om de dag goed te beginnen

Frans van Dokkumburg
Het boek '50 veganistische recepten om de dag goed te beginnen' geeft je inzicht hoe je makkelijk kan leren om veganistisch te (leren) eten. Het boek bevat eenvoudig te bereiden recepten voor zowel ontbijt als lunch die heerlijk zijn.
Met dit boek kan je:
  • Nieuwe inspiratie opdoen;
  • De eerste stappen zetten om veganistisch te (leren) eten;
  • Gevarieerd en Gezond eten;
  • Eenvoudig en snel je ontbijt of lunch klaarmaken.
Het boek is zowel geschikt voor de beginnende veganist alsook de doorgewinterde veganist die op zoek is naar nieuwe gerechten. Je zal zien dat je volop inspiratie opdoet met '50 veganistische recepten'.

500 vegan gerechten

Vegetarische recepten geïnspireerd door een lomilomi-chefDeborah Gray
Dit boek helpt u op weg met een grote verzameling nieuwe recepten voor allerlei gelegenheden, van het ontbijt tot een complete gezinsmaaltijd en van bijzondere hapjes voor feestjes tot zuivelvrije nagerechten. Sommige recepten zijn aangepaste versies van bekende gerechten, terwijl andere speciaal zijn bedacht om het unieke karakter van deze manier van eten goed tot zijn recht te laten komen.

Deborah Gray is geïnteresseerd in de natuurlijke keuken sinds ze een bijbaantje had in een trendy natuurvoedingsrestaurant in Londen. Ze schreef al eens een boek over vegetarisch koken en talrijke gezinskookboeken, en heeft aan veel andere kookboeken een bijdrage geleverd.

Bowls of Goodness

afbeeldingNina Olsson
Bowls of Goodness van Nina Olsson geeft iedereen de kans om moeiteloos een zalige en gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Bowls of Goodness is een oogstrelend kookboek voor de thuiskok met een groot aantal even gemakkelijke als verrukkelijke maaltijden in een kom. Aan de hand van een verzameling vegetarische recepten, voor ontbijt, avondmaal of een gezellig etentje, wordt moeiteloos een eenvoudige kom vol textuur en smaak op tafel gezet. Met overheerlijke gerechten van smoothies en salades tot aan noedels en granen; elke kom bruist van vitaliteit en gezondheid.

Crossroads

CrossroadsTal Ronnen
Het heruitvinden van de plantaardige keuken is wat Tal Ronnen drijft. In zijn wereldberoemde restaurant Crossroads in Los Angeles serveert hij een vegan menu, maar sojabonen of smakeloze seitan zijn in geen velden of wegen te vinden.

Ronnen en zijn chef-kok Scot Jones toveren seizoensgebonden groenten, bonen, noten en granen om tot verfijnde en chique mediterrane gerechten – denk aan warme kommen van pappardelle in tomatensaus of platen vol pittige wortelsalade en knapperige platbroden hoog opgestapeld met geroosterde groenten. De eenvoudige plantaardige ingrediënten worden interessant door de manier waarop Ronnen ze bereidt.

 

Dagen zonder Vlees. Het nieuwe kookboek

Dagen zonder vlees kookboekAlexia Leysen

De laatste editie van het intussen bekende  Vlaamse burgerinitiatief ‘Dagen Zonder Vlees’ telde meer dan 90.000 deelnemers. In totaal bespaarden al die mensen 10.880.803 m2 op onze ecologische voetafdruk.

Met iedereen samen op een verfrissende manier de uitdaging aangaan 40 dagen minder vlees en vis te eten, en zo je wil een stap verder te gaan: meer seizoensgroenten, minder verpakking of minder verspilling. Ook een volledig plantaardige keuken kan een lekkere en gezonde ontdekking zijn! Het tweede kookboek van ‘Dagen Zonder Vlees’ wil ook dit jaar de uitdaging gemakkelijker maken. Het beantwoordt de vele deelnemersvragen die het DZV-team tijdens de vijf vorige edities kreeg. En bekende deelnemers als Joy Anna Thielemans, Tomas De Soete, Marleen Merckx en Dirk De Wachter delen hun favoriete vegetarische recepten en geven handige tips om duurzamer te koken en te eten. Lekker, gezond, goedkoop en simpel.

Deliciously Ella met vrienden

Ella Mills

Gezonde recepten om te delen en samen van te genieten

Met ‘Deliciously Ella met vrienden’ van Ella Mills zet je vrienden en familie in een handomdraai lekkere vegetarische en veganistische gerechten voor. Ella’s recepten helpen je voor grote groepen te koken en het zijn feestelijke recepten die je zelfs je meest sceptische vrienden kunt voorzetten.


Door Ella’s menu’s hoef je je niet langer af te vragen of bepaalde gerechten wel bij elkaar passen. Of het nu gaat om een relaxte brunch, een lastminute lunch of een chique diner: Ella zorgt voor heerlijke, voedzame recepten die er ook nog eens feestelijk uitzien.

Easy vegan

Easy VeganLiving the green life

Lekker,makkelijk en voor elk moment.
Easy Vegan is hét boek voor heerlijk en healthy eten.

In Easy Vegan laat Sanne van Rooij van Living the Green Life je zien hoe je met een plantbased lifestyle altijd heerlijk en healthy kunt eten, waar, met wie of hoe druk je ook bent. Dit kookboek bevat 24/7 recepten (van ontbijt tot diner en snelle snacks, stuk voor stuk absolute must haves), slimme on-the-go tips, en zit natuurlijk vol Instahipness. Voor iedereen die altijd of wel eens vegan wil eten.

Sanne van Rooij is bekend van haar Instagram accounts @livingthegreenlife en @beautyblends, waar ze recepten deelt die passen in een plant based lifestyle.
 

Easy Vegan met Julie

afbeeldingJulie Van den Kerchove

Julie Van den Kerchove ontdekte tijdens haar studie de kracht van een plantaardige levensstijl. In Easy Vegan met Julie gaat ze opnieuw creatief aan de slag met groenten, fruit, noten en zaden. Zo toont Julie dat het meer dan ooit perfect mogelijk is om te genieten van pizza, pasta, brood, koekjes, taart en chocolade zonder schuldgevoel. Bovendien zijn alle recepten gluten- en lactosevrij en bevatten ze geen geraffineerde suikers.
Je vindt in dit boek zowel smoothies, snelle ontbijttips en snacks voor onderweg als lichte lunchideeën en guilt-free desserts. Een voor een kleurrijke en inspirerende gerechten die je energie een echte boost geven. De meeste recepten staan in minder dan 30 minuten op tafel, met ingrediënten uit de supermarkt. Ideaal voor als je weinig tijd hebt, maar toch gezond en lekker wilt koken.
 

Elke week een heerlijke vegetarische maaltijd

De Groene MeisjesIlona Diepen

Met het boek ’Elke week een heerlijke vegetarische maaltijd’ zul je inzien dat het eigenlijk heel makkelijk is om vegetarisch te (leren) eten. Het bevat heerlijke, eenvoudig te bereiden recepten voor zowel ontbijt als lunch. ’ Elke week een heerlijke vegetarische maaltijd’ staat voor:
- Nieuwe inspiratie opdoen
- De eerste stappen zetten om veganistisch te (leren) eten
- Gezond eten
- Gevarieerde voeding
- Snel en eenvoudig een ontbijt, lunch of diner klaarmaken.

We hebben voor elke week van het jaar een gerecht welke eenvoudig bereid kan worden. Het boek is niet alleen geschikt voor de beginnende vegetariër. Ook doorgewinterde vegetariërs die op zoek zijn naar nieuwe gerechten, vinden volop inspiratie. Warm of koud, van a tot z en groot of klein: met ’Elke week een heerlijke vegetarische maaltijd’ vind je altijd een passend recept.

Eat vegan

Eat VeganShannon Martinez

Met Eat Vegan heeft de hedendaagse veganist een kookboek in de hand waarmee het repertoire plantaardige gerechten aanzienlijk wordt uitgebreid en waarmee je zelfs carnivoren verrast. Wie zegt er nou nee tegen een overheerlijke truffelpaté met paddenstoelen, salade van artisjokken met kikkererwten of een spicy Mexicaanse flan als dessert?

Van brunch, hoofdgerechten, salades, desserts, sauzen en dressings tot en met goede informatie over hoe je dierlijke producten kunt vervangen en waar je deze kunt aanschaffen. Eat Vegan is een modern, vrolijk en inspirerend kookboek voor de veganist en uiteraard voor iedereen die wat vaker plantaardig wil eten.
 

Falafel

FalafelDunja Gulin

Lees ook onze recensie
In Falafel staan 30 verrassende recepten voor balletjes, burgers en meer. Zelf falafel maken was nog nooit zo leuk!

Vegetarisch comfort food.
Falafel is vegetarisch comfort food op z'n best. In dit boek staan de recepten ingedeeld per categorie. Zo is er falafel uit de oven, gefrituurde falafel, rauwe falafel en recepten voor maaltijden met falafel. Allemaal makkelijk te bereiden, voedzaam en fantastisch smakend.

Falafelballetjes, burgers en kroketten.
Kikkererwten zijn de basis van falafel. Deze peulvruchten zijn supergezond! De falafel-recepten variëren van traditionele kikkererwtenballetjes tot falafelcurry's. Of wat dacht je van falafelkroketten en falafelburgers? De lekkerste sausjes voor bij je favoriete comfort food staan er natuurlijk ook in!

Gezond en vegetarisch koken voor kids

Gezond en vegetarisch koken voor kidsNicola Graimes

Meer dan 100 recepten voor spannende maaltijden boordevol gezonde ingrediënten. Snelle, eenvoudige en gezonde doordeweekse maaltijden voor het hele gezin. De rubriek Kids koken moedigt kinderen aan om zelf aan de slag te gaan in de keuken.

Eenvoudig te volgen recepten voor heerlijke klassiekers en nieuwe ideeën. Boordevol praktisch advies, gezonde tips en gerechten die je van tevoren kunt maken. Recepten voor het ontbijt, het lunchpakket, snacks voor na school, snelle doordeweekse maaltijden, ontspannen weekendgerechten en heerlijke zoete traktaties.

The Green Happiness Detox Book

The green happiness detox bookTessa Moorman en  Merel Von Carlsburg

Hier geen standaard sapkuur, maar een boost voor je lijf inclusief superlekkere smoothie-, soep en lichte maaltijdrecepten én allerlei informatie over wat er nu precies gebeurt in je lijf als je al deze voedingsstoffen binnenkrijgt. Oh en saai is het allerminst. Op het menu? Little Apple Cake, Chocolate Surprise Toffees, Powerful Berry Smoothie en nog meer.
Met goede pre- en post-detoxdagen die rekening houden met je drukke leven.
Een volledige week met uitgeschreven dagmenu's
Extra recepten voor detoxproof ijsjes, smoothies en soepen.
In totaal meer dan 35 lekkere recepten voor een kickstart naar een gezonder eetpatroon.
Inclusief boodschappenlijstjes om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Van álle recepten vind je online handige en korte kookvideo's.
Heel veel informatie over wat er nu precies gebeurt in je lichaam tijdens een detox.

The green kitchen at home

 The green kitchen at homeDavid Frenkiel & Luise Vindahl

Maak de lekkerste gerechten die David en Luise ook elke dag voor hun eigen gezin maken. Met de recepten uit The Green Kitchen at Home gaat dit zeker lukken!

Gezonde snelle recepten
David en Luise geven hun favoriete basics die zij zelf standaard in de koelkast hebben staan. Op die manier hebben ze altijd een gezonde snelle recepten op tafel. Alle recepten zijn natuurlijk vegetarisch, gezond en heerlijk!

The Green Kitchen at Home
In The Green Kitchen at Home vind je heerlijke recepten voor ontbijt, recepten voor handige maaltijden voor onderweg, veel snelle recepten voor doordeweeks, wat uitgebreidere recepten voor in het weekend en een hoop heerlijke spreads, bijgerechten en desserts!

Groene burgers

Groene burgersMartin Nordin

Groene burgers is een heerlijk boek met 30 groene, natuurlijk vegetarische burgers op basis van o.a. bonen en linzen, wortel, courgette, spinazie, champignons en halloumi. Voor iedereen die minder vlees, meer groen maar vooral ook lekker wil eten. Maak kennis met de de onweerstaanbare groene burger en je zult ontdekken hoe smakelijk en rijk aan variatie deze is.

Met zijn recepten wil Martin je inspireren om zelf te gaan variëren met alle ingrediënten die hij gebruikt en zo je eigen favoriete groene burger te creëren.

In het boek vind je behalve de burgers ook smakelijke recepten voor broodjes, originele bijgerechten, sauzen, dips en andere burgerboosters. Een greep uit de bijgerechten: geroosterde zoeteaardappelfrites, gefrituurde courgettebloemen met kaas en gerookte tomaten.

Martin Nordin heeft een goede neus voor smaak, styling en fotografie. Doordeweeks is hij werkzaam in de communicatiebranche en als hij niet werkt,  componeert hij burgers en sauzen en zoekt hij de ultieme balans tussen zoet en zuur in de pickled jalapeños.

 

Heel veel veg!

Veggie burgers, balletjes en broodbelegHugh Fearnley-Whittingstall

Groenten in de hoofdrol in Nog meer Veg!
In deze opvolger van het succesvolle kookboek Veg! ontdek je hoe lekker het is om te koken met oneindig veel groenten!

Nog meer Veg!
Hugh Fearnley Whittingstal gaat in Nog meer Veg! nog een stapje verder dan in zijn vorige kookboek. In de opvolger van Veg! laat hij zien hoe lekker groenten eigenlijk zijn. De recepten zijn onderverdeeld in pittige groentegerechten, groenten uit de oven, stevige salades, soep, rauwe gerechten & ontbijtjes, tapas, mezze & bijgerechten en aardappels & granen. Ontdek nu zelf hoe lekker het is om te koken met veelzijdige groentes.

Puur en onbewerkt
In de recepten wordt van enkel groenten, fruit, volkorengranen, noten, zaden, specerijen en koudgeperste oliën gebruik gemaakt. Nog meer Veg! laat zien dat koken met groenten, fruit en granen helemaal niet moeilijk is en vooral fantastisch smaakt! Pure en onbewerkte ingrediënten vormen de beste bouwstenen voor een heerlijke en gezonde maaltijd! Eet smakelijk!

Heerlijk vegetarisch

afbeeldingGéraldine Olivo

Tachtig gezonde recepten, in een handomdraai te maken. Groenten van het seizoen, granen, kiemen, kruiden, specerijen… Ontdek hoe je al die smaken kunt combineren tot verrukkelijke vegetarische gerechten en van hun goede voedingswaarden kunt profiteren. Parelgerst met asperges en parmezaan, courgette met kokosmelk, tofoe en basilicum, zoete aardappel en boerenkool met amandel, in honing gestoofde raapjes met eenkoren en cantal, en ga zo maar door. 80 gezonde en lekkere recepten, gebundeld per seizoen, om het hele jaar door verantwoord te kunnen smullen.
 

Honger!

De vegetarische ontdekkingMme Zsazsa

Voor wie vaker vegetarisch wil koken en voor wie dat altijd al deed, voor wie houdt van veel groenten bij zijn vlees en voor wie dat nog moet leren, voor mensen met een groentepakket, voor mensen met een moestuin, voor kleine en grote mensen, voor kleine en grote gezinnen. Kortom, voor iedereen met honger!
* Een boek vol seizoensvriendelijke, vegetarische hoofdgerechten met suggesties om ze aan te passen.
* Voor elke dag: makkelijk genoeg om er na een vermoeiende werkdag nog aan te beginnen, maar verrassend genoeg om er goesting in te krijgen.
* Met bijgerechten voor de dagen waarop het wat meer mag zijn.
* Met tips voor moestuiniers, viesneuzen, vegans en kaasmijders.
 

Hummus

Veggie!Lorain Grabowski

In Hummus vind je meer dan 60 lekkere en gezonde recepten voor allerlei smeersels en dips. Van smaakvolle kruidenpesto tot chocolade-hazelnootpasta! Het lekkerst om zelf te maken!

Hummus, smeersels en dips
In Hummus vind je recepten voor hummus, smeersels en dips. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan alles waarmee je kunt dippen, zoals heerlijk zadenbrood, blini's en crackers.

Meer dan 60 recepten voor hummus en andere smeersels en dips zijn in dit boek verzameld. Denk bijvoorbeeld aan hartige dips als boerenkoolhummus en kruidenpesto. Of zoete smeersels zoals chocolade-hazelnootpasta en kumquatmarmelade. Snel en makkelijk, en het lekkerst als je ze zelf maakt!

Leafs

LeafsCarola de Kanter

Lees ook onze recensie
De trend dat mensen minder of helemaal geen vis of vlees meer eten, zet door. Toch is het soms moeilijk om gevarieerde, spannende en vooral ook wisselende vegetarische (seizoens)gerechten te maken. Carola de Kanter neemt je in dit boek mee naar haar Kookatelier Caatensteyn en laat zien hoe zij uit haar kas, moestuin, fruittuin en boomgaard lekkere en bijzondere smaken op het bord tovert met, niet al te ingewikkelde, vegetarische recepten.

Volg het seizoen en geniet van witte of groene asperges met een Japanse dressing, pluk in mei en juni vlierbloesemschermen en serveer als tempura. Geniet van de rijke zomeroogst en maak brandade van tomaat, doperwtjes met korianderschuim en trakteer je gasten op een tartaartje van wilde perzik en basilicum. Maak verrassende herfst- en wintergerechten zoals hartverwarmende aardpeerquiche of parelgort met vadouvansaus, mozzarella & paddenstoelen.
Bovendien geeft Carola je tips over het kweken en verwerken van producten, ook als je niet beschikt over een tuin maar wel een plaatsje hebt op je balkon of vensterbank.
 

The Leftovers

Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrijAmanda Hellberg & Eveline Johnsson

Koken met restjes is slim, voordelig, milieuvriendelijk en fantastisch lekker.
Draai een compote in elkaar, een soepje, rijstflensjes of aardappelwafels.
Of mest de voorraadkast uit en maak een goddelijke kliekjesschotel of lasagne.

Lisa goes Vegan

Lisa Stel

Een handboek met uitgebreide informatie, praktische tips, handige lijstjes en meer dan 80 vegan recepten voor makkelijk en lekker plantaardig eten! Of je nou een fervente vleeseter bent, een hobby kok, een veganist, of gewoon iemand die van lekker eten houdt; dit boek is gemaakt voor jou!

Zei iemand vegan lasagne, hotdogs, quinoa-meatloaf, tiramisu en brownietaart?
 
 

Mari plukt de dag

Mari plukt de dagMari Maris

Alles wat we eten heeft een verhaal, daarom is dit meer dan een kookboek. Het beantwoordt heus niet al uw vragen, maar in elk geval wel die ene vraag die ons allemaal bezighoudt: wat eten we vandaag? Die beantwoord ik met elke dag een maaltje zoals ik dat eet. Geplukt uit de tuin, die van de buren of het bos. Zo eet ik vanzelf met de seizoenen mee. Niet omdat het hip is, maar omdat verse spullen zonder reisverleden simpelweg het lekkerst zijn.
En als die verse spullen dan ook nog zonder al te veel gedoe tot een maaltje verwerkt kunnen worden, is dat wel zo fijn. Daarom heb ik alle handigheidjes en weetjes die ik als kok door de jaren heen heb opgepikt, verzameld in dit boek. Hoe je kunt ingrijpen als de mayonaise schift, hoe je stug deeg soepel maakt; voor mij gedachteloze handelingen die voor beginnende koks lang niet zo vanzelfsprekend zijn.
Hetzelfde deed ik met tips en trucs die ik oogstte in de tuin: wat je wanneer zaait, hoe je een kiemplantje herkent, bonenrekken bouwt of woelrattten uit de tuin houdt.
Soms vergeet ik het haast, maar behalve gekookt en getuinierd moet er natuurlijk ook ontbeten, geluncht, geborreld, gedronken, geoogst, gejamd, gezuurd, gerookt, gedroogd, gepekeld, gevloekt en gelachen worden. Geleefd, kortom. Liefst zo smakelijk mogelijk en zonder te veel vraagtekens.
 

Minibijbel - Vetarme vegetarische recepten

Anne Sheasby

Meer dan 180 inspirerende, eenvoudige recepten voor heerlijke en gezonde vegetarische maaltijden!

-  Heerlijke soepen, voorgerechten, tussendoortjes, salades, hoofd-, bij- en nagerechten;
-  Met vegetarische, nagenoeg vetvrije versies van klassiekers als moussaka, pizza, tortilla, crêpes Suzette en diverse curry’s en stoofschotels. Daarnaast krijgt u recepten aangereikt voor verrukkelijke eigentijdse gerechten, zoals Gekruide mangosoep met yoghurt, Groene salade met frambozenvinaigrette, Pannenkoeken met ratatouillevulling, Groentekebabs en Brownies met banaan;
-  Met deskundig advies over gezonde voeding, en talloze richtlijnen voor het beperkt toepassen van vet in de keuken zonder dat dit ten koste gaat van de smaak van de gerechten;
- Het merendeel van de recepten bevat niet meer dan 5 gram vet per portie. Alle recepten zijn voorzien van een gedetailleerde voedingsanalyse, waaronder het vet- en caloriegehalte van het gerecht.

No Milky Way

Stijn de Kock

Vegan desserts en zoetigheden.

Veganist of lactose-intolerant? Dankzij No Milky Way maak je zelf de lekkerste desserts op basis van louter plantaardige ingrediënten. Vrij van (koe)melk, eieren of eender welk ander ingrediënt van dierlijke oorsprong.
Elke Aerts en Stijn De Kock van het populaire blog veganistischkoken.be 'veganiseren' haast alle populaire klassiekers en strooien kwistig met unieke zoete zonden. 65 lekkere recepten die variëren van taart en gebak tot cheesecakes en advocaat... Allemaal verzameld in dit kleurrijke boek vol prachtige foto's.

Oh She Glows - Elke dag

Vegetarische recepten geïnspireerd door een lomilomi-chefAngela Liddon

Voor iedereen die gevarieerd en veganistisch wil eten.

Soms omdat het gezonder, milieuvriendelijker en goedkoper is.
Maar vooral omdat het gewoon heel erg lekker is!

Angela Liddons onweerstaanbare recepten zijn dé standaard geworden voor veganistisch koken. Haar blog Oh She Glows is enorm populair. Niet alleen onder mensen die 100% plantaardig eten, maar ook bij mensen met bijvoorbeeld een glutenallergie en die een beetje creativiteit in de keuken niet mijden.

De prachtige fotografie van de ruim honderd vegan recepten in Oh She Glows - Elke dag doet het hele gezin watertanden. Genieten staat voorop en dat kan heel erg goed gezond. Dit boek biedt familievriendelijke, overheerlijke veganistische gerechten, voor iedereen met een drukke, actieve levensstijl. Heerlijke snelle, simpele recepten voor dagelijkse maaltijden, speciale gelegenheden, feestdagen en ‘zondagse’ maaltijden. En zo samengesteld dat ook kinderen ervan zullen smullen. Van kokosslagroom tot de Oh Em Gee groenteburger en van een salade met currykikkererwten en chilinacho’s met kaas tot een citroentaart met aardbeien-vanillecompote.
 

One healthy kitchen

One healthy kitchenEllen Charlotte Marie

Gezond en bewust eten hoeft niet saai te zijn. Dat bewees Ellen Charlotte Marie met haar eerste succesvolle boek One healthy family waarin ze haar passie voor kleurrijke fotografie combineert met gezond koken. In haar tweede boek One healthy kitchen borduurt de populaire Brugse foodie verder op haar beproefd recept. Ze schreef en fotografeerde meer dan 60 van haar heerlijke vegan en veggie gerechten. In dit boek toont ze dat een plantaardige keuken creatief, superlekker, snel én gezond kan zijn. Bovendien zijn bijna alle recepten gluten- en lactosevrij en bevatten ze geen geraffineerde suikers. Goed voor een gezond en energiek leven!
 

Oogst

OogstMarleen van Es

Oogst staat vol met verrassende groentegerechten voor elk seizoen. Recepten om buiten te eten of buiten klaar te maken. Bak scones voor een picknick, pof tuinboontjes op de barbecue of serveer artisjokbloemen tijdens een diner en tête-a-tête.
Ook binnenshuis kun je met dit prachtige kookboek prima uit de voeten. Geniet van de mooie buitenfoto’s terwijl een meringuetaart in de oven staat. Droom weg bij beelden van de eerste zonnestralen in de lente, een boeket van wilde bloemen en een kampvuurtje. Lente, zomer, herfst, winter: elk seizoen heeft zijn eigen charme. Droom, kook en geniet.

Puur India

One healthy kitchenMeera Sodha

In haar eerste boek Made in India liet Meera Sodha ons al kennismaken met een frisse en verrassend maakbare kant van Indiaas eten. In Puur India laat zij eens te meer zien dat deze keuken allesbehalve bewerkelijk en ingewikkeld hoeft te zijn. De 130 recepten in dit boek zijn stuk voor stuk gebaseerd op groente, barsten van de smaken en zijn eenvoudig thuis te maken met makkelijk verkrijgbare ingrediënten.

Puur India bevat bekende gerechten als dals en curry’s, maar ook verbluffende recepten als kebab van rode biet en paneer, bloemkoolkorma en samosa’s met paddenstoelen en walnoten. Je hoeft beslist geen vegetariër te zijn om dit boek te waarderen: iedereen die graag meer groente eet en op zoek is naar heerlijke, moderne Indiase gerechten is bij Meera aan het goede adres.

Sla, easy salades

SlaIda de Haart

In SLA Easy vind je toegankelijke, lekkere salades die je dagelijks snel kunt maken. Dit kookboek van saladebar SLA, met recepten van Ida de Haart, geeft inspiratie voor gezonde en makkelijke gerechten. Snelle salades voor elke dag is het eerste deel van de toegankelijke serie SLA Easy, met de beste saladerecepten van SLA.

De hippe saladebar SLA (op social media te vinden als ilovesla) is hard op weg heel Nederland te veroveren, met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Haarlem. Eerder verscheen het kookboek met recepten SLA: een handboek voor groen, gezond en geweldig lekker eten.
 

Thuiskomen

ThuiskomenDorien Knockaert

Er is de keuken van je dromen: altijd goed gevuld met verse boodschappen, altijd zeeën van tijd, altijd iets te vieren. En dan is er de keuken zoals ze is, op een donderdagavond, met een paar uien, een droog restje rijst en een brein dat naar eenvoud snakt.

Dorien Knockaert houdt met dit boek een pleidooi om te genieten van doordeweeks koken. Ze ging in haar keuken op zoek naar de geheimen om eenvoudig eten charmant en boeiend te maken. In dit boek vind je meer dan 60 vegetarische recepten, suggesties om ze aan te passen aan het seizoen, aan je humeur of aan wat je in huis hebt en uitgebreide tips om basisbereidingen beter in de vingers te krijgen.

Vandaag vegetarisch

Vandaag VegetarischVoedingscentrum

Lees ook onze recensie

Steeds meer mensen eten vegetarisch of flexitarisch. Het is lekker, gezond en ook nog eens duurzaam. In dit kookboek vind je meer dan 60 vegetarische recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers. Van heerlijke bonensalades tot koken met zeewier: het komt allemaal voorbij.

Er wordt volop aandacht besteed aan de voedingsstoffen die je als vegetariër nodig hebt. En je krijgt allerlei praktische tips over handig inkopen doen en etiketlezen. Als kers op de vegetarische groentetaart lees je verhalen van onder meer Arie Boomsma en Susan Smit over hun ervaring met vegetarisch eten.
Kortom, ‘Vandaag vegetarisch’ inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen.

VEGAN - Het kookboek

Vegan het kookboekJean-Christian Jury

VEGAN - Het kookboek is de meest complete verzameling traditionele en authentieke vegan recepten van over de hele wereld.
De meer dan 450 plantaardige voor-, hoofd- en nagerechten zijn veelzijdig, verrassend én geschikt voor iedere thuiskok. Of je nu dagelijks veganistisch of vegetarisch eet, of zo nu en dan: dit is het enige kookboek dat je nodig hebt voor overheerlijke gerechten en eindeloze inspiratie!

Vegan easy

Vegan EasyFrances Boswell

Maak de lekkerste vegan gerechten met de recepten uit Vegan easy! Makkelijk, snel en gezond!

Plantaardige keuken
Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in de plantaardige keuken. Af en toe een dagje of volledig veganistisch is steeds gangbaarder! De gerechten in Vegan easy laten zien dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn en zelfs heel erg lekker is om veganistisch te eten.

Vegan easy
Na een korte uitleg hoe je een veganistische maaltijd het beste opbouwt, volgen 87 snelle recepten voor de heerlijkste vegan bowls. In de strakke vormgeving zie je op de linkerpagina de (weinige!) ingrediënten afgebeeld en op de rechterpagina het supereenvoudige eindresultaat. De recepten zijn ingedeeld in de categorieën sauzen, rijst, bonen en granen.

Vegan for friends

Vegan for friendsAlexander Gershberg

Vegan for friends is een culinair en multicultureel mozaïek en een smakelijke afspiegeling van het moderne leven. Naast recepten staat het vol anekdotes, verhalen en achtergronden over de gerechten. De recepten in het boek varieren van eenvoudig tot uitgebreid en van traditioneel tot modern. Wat ze verbindt zijn de liefde, passie en mensen die in Alexanders gerechten en verhalen zo treffend worden geportretteerd.

Vegan Happiness

Vegan happinessJessica Prescott

Dit boek is een kleurrijke verzameling van ruim 60 eenvoudige, voedzame recepten waarvan iedereen kan genieten.

Jessica Prescott laat zien dat het heel gemakkelijk is om natuurlijke producten in uw dagelijkse maaltijd op te nemen. U vindt hier een keur aan ideeën, van snelle hapjes, zoals Snelle nacho’s, en 1 uursmaaltijden, zoals Spinazie-kikkererwtencurry, tot heerlijke bijgerechten, zoals de Indiaas getinte Masalapuree. Dit boek is geschikt voor drukke werkdagen én luie weekenden omdat er zowel snelle maaltijden als bewerkelijkere gerechten in zijn opgenomen. Maak de Maiskoekjes eens voor een ontspannen lunch of de verrukkelijke Matchacheesecake als luxe dessert.

Of u nu veganist wilt worden of alleen maar meer plantaardig wilt eten, in dit boek draait het vooral om goed koken, waarbij de smaak het belangrijkst is.

Vegan taart

Vegan taartJean-Christian Jury

In Vegan taart vind je de lekkerste recepten voor taarten zonder zuivel, geraffineerde suikers en ei. Met deze recepten kan iedereen van taart genieten!

De lekkerste taartjes zonder zuivel
Taart is heerlijk, maar niet iedereen kan of wil zuivel eten. Met deze feestelijke vegan taarten kan iedereen van taart genieten. Deze taarten bevatten niet alleen geen zuivel, ze zijn ook nog eens supergezond: vrij van witte bloem, geraffineerde suiker en bovendien rauw.

Vegan taart
Maak de lekkerste vegan taart met de recepten uit dit boek. Wat dacht je bijvoorbeeld van een karameltaart met pecannoten of een romige tiramisu? Of van een banoffee-taart en een lekkere mango-cheesecake?

Vegetarisch koken voor baby's en peuters

Vegetarisch koken voor baby's en peutersSharon van Wieren

De lekkerste vegetarische hapjes voor je baby/peuter.

Steeds meer mensen kiezen bewust voor een maaltijd zonder vlees. Vlees is prima te vervangen door bijvoorbeeld groenten en peulvruchten. Zelf lekkere en gezonde vegetarische hapjes maken voor je baby of peuter is helemaal niet moeilijk en hoeft ook niet veel tijd te kosten. Laat je baby of peuter nieuwe smaken en structuren ontdekken, zoals venkel, postelein en pastinaak. Geef eens een verrassende combinatie van bloemkool met pompoen en peer, of maak van champignons grappige kabouterhoedjes.
In Vegetarisch koken voor baby's en peuters staan ruim 60 recepten en het boekje bevat bovendien veel praktische tips.

De wereld van de Happy Pear

De wereld van de Happy PearDavid en Stephen Flynn

Lees ook onze recensie
Voor de Ierse broers David en Stephen Flynn, the Happy Pear, staan plezier, smaak en vriendschap centraal bij het koken. Hun boodschap: eet meer groenten! Met groenten kun je eindeloos variëren, ze zitten bomvol smaak en zijn heel makkelijk te bereiden.

In ‘De wereld van de Happy Pear’ vind je meer dan honderd verrassende plantaardige recepten die je doen watertanden, zoals een burger met gegrilde halloumi en zoete chilisaus, groentepaella, spinazie-aardappelkoekjes, soep van waterkers met geroosterde walnoten, een regenboogterrine van groenten en een chocoladetaart met zoute karamel. Ook vind je tips voor een gezonde leefstijl, hoe je kinderen meer groenten en fruit kunt laten eten en hoe je lekker plantaardig kookt, ook als het gaat om een zomerse barbecue of een eivrije pavlova. Ontdek een wereld aan fantastische gerechten die ook nog eens heel gezond zijn!

Wereldgerechten

WereldgerechtenMonique van der Vloed

Dankzij de verschillende culturen in Nederland is onze interesse voor buitenlandse keukens sterk gegroeid. Er gaat letterlijk een wereld voor je open, buitenlandse keukens hebben immers zoveel te bieden! Hoewel de meeste buitenlandse keukens redelijk meukvrij koken en bakken, is het merendeel van de beroemde wereldgerechten niet meukvrij. Er wordt bijvoorbeeld vrij veel gebruikgemaakt van vlees, suiker, room en vet. Wij kennen ‘wereldgerechten’ vooral uit pakjes en zakjes. En dat is zo ontzettend jammer, want dit heeft helemaal niets met echte wereldse gerechten te maken. Ik vond het daarom de hoogste tijd om Nederland kennis te laten maken met de buitenlandse keuken zoals hij behoort te smaken, maar dan 100% meukvrij! In dit boek vind je meer dan 50 wereldse gerechten voor iedere dag. Daarnaast vind je er heerlijke bijgerechten en recepten om zelf verrukkelijke meukvrije sausjes te maken. Van de Surinaamse keuken (roti, pom) tot de Aziatische keuken (sushi, foe yong hai); alles is 100% meukvrij en zeer eenvoudig en snel te maken.

De yogakeuken

Vegan het kookboekKimberly Parsons

De yogakeuken is een verrassend kookboek, en niet alleen voor mensen die regelmatig yoga beoefenen.
In dit boek staan meer dan honderd heerlijke en gezonde vegetarische gerechten, vrij van gluten en geraffineerde suikers. Voor iedereen die zijn geest in balans wilt brengen en zijn lichaam energie wilt geven.

In De yogakeuken vind je gerechten die je mentale en fysieke energie in balans brengen en je geluksgevoel een boost geven. Nooit eerder was het zó gemakkelijk om in je eigen keuken zalige, voedzame en evenwichtige voeding te bereiden: van eenpans-masala dhal en buddha bowl met noedels tot een karamelgebakje met een knapperig korstje.

De Australische Kimberly Parsons is naast chef en fervent yogi ook oprichter van Retreat in Soho, Londen, een café waar heerlijke en gezonde gerechtjes worden geserveerd. Ze is toonaangevend in de Londense yoga- en wellnessbeweging. Het is haar missie om mensen op een andere manier naar gezonde voeding te laten kijken.