Nieuwsbrief April 2015

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Vlees is de sigaret van de toekomst

‘Vlees is de sigaret van de toekomst’. Deze uitspraak komt uit totaal onverwachte hoek: de directeur van de grootste vleesproducent van Duitsland. Het bedrijf wil overschakelen op vegetarische producten en hoopt hier  over vijftien jaar 80% van de omzet uit te halen. We zijn getuige van een bijzondere ontwikkeling. De consumptie van vlees stijgt niet verder. Sterker nog, in Europa en de VS neemt ze licht af. Sinds de jaren vijftig werd de consumptie van  vlees en zuivel met enorme publiekscampagnes gepromoot. Hierdoor is iedereen gaan denken dat het een authentiek en onmisbaar onderdeel van onze cultuur is. Dat is onzin, het eten van vlees was voor grote delen van de bevolking een luxe. Status, dat heeft het eten van vlees wel altijd gehad. Dit is ook de reden waarom er wereldwijd gezien nog steeds meer vlees gegeten wordt.

Lees de hele blog 'Vlees is de sigaret van de toekomst'


Lustrum VegeQ in Amsterdam

De VegeQ wordt dit jaar alweer voor de vijfde keer georganiseerd. Op zaterdag 6 juni zal deze plaatsvinden in de Martin Luther Kerk te Amsterdam.

Met dank aan diverse sponsors kunnen we ook dit jaar weer genieten van allerlei lekkers voor op en bij de barbecue. Een groot deel van het eten zal plantaardig zijn, dus ook veganisten komen hier aan hun trekken. Op de proeverijmarkt staan een aantal van onze sponsors voor je klaar om je kennis te laten maken met hun producten. En natuurlijk kun je hier je vragen stellen, die je altijd al hebt willen stellen. Vanaf 15:00 uur zijn de gasten welkom. Na afloop staat er weer een goodiebag op je te wachten, zodat je thuis fijn na kunt genieten van deze smakelijke dag.

Lees meer

Nieuw: Magazine Lekker.Vegetarisch

Ons magazine is geheel vernieuwd en in een nieuw jasje gegoten. Het heet voortaan Lekker.Vegetarisch en helpt jou met je keuze voor vegetarisch eten. Met heerlijke recepten, kooktips en producttesten. Daarnaast vind je ook de vertrouwde onderdelen als voedingsvragen, kookboekenrecensies en reistips terug in het venieuwde magazine. Wil je het magazine 4x per jaar ontvangen? En ook nog een mooi kookboek als welkomstgeschenk krijgen? Word dan nu donateur!

Lees meer over het eerste nummer van Lekker.Vegetarisch
 


Veggie Chef of the Future Event

Koks worden klaargestoomd voor vega-toekomst
Maandag 18 mei vindt in het Zuid-Hollandse Honselerdijk een Nederlandse primeur plaats. Het kenniscentrum voor de glastuinbouw ‘Tomatoworld’ is dan een dag lang het toneel van ons nieuwe ‘Veggie Chef of the Future’ evenement. Op deze dag zullen tientallen koks geïnspireerd worden door topchefs met een uitstekende staat van dienst in de vegetarische keuken (zoals Jonathan Karpathios en Chris Naylor), gerenommeerde trainers en productspecialisten. Met een gestaag groeiend aantal Nederlanders dat vaker vleesloos wil eten, zal de vraag naar smakelijke vegetarische menu’s in restaurants immers ook toenemen. De Chef-kok van de toekomst moet hier goed voorbereid op in kunnen spelen. Goed en lekker vegetarisch kunnen koken is voor hen dus een must!
Tip daarom ook chef-koks in jouw omgeving. Je geniet straks zelf ook mee van zijn verbeterde vaardigheden

Lees meer

Productranking: Feestsauzen

Langzamerhand wordt het weer beter weer en kan de barbecue worden afgestoft. Daarbij horen ook diverse feestsauzen. Gelukkig zijn deze bijna allemaal vegetarisch, behalve dan een aantal whiskey cocktailsauzen die vaak vis bevatten. De hele ranking vind je op onze site.

Vrijwilligers gezocht

De manier om mensen enthousiast te krijgen over vegetarisch eten is om ze te laten proeven van lekkere vegetarische gerechten en producten. Hiermee gaan we de komende tijd mee de boer op. Enerzijds doen we dit tijdens onze smaaktour. We willen dit jaar op diverse evenementen zoveel mogelijk mensen laten proeven van lekker vegetarisch eten. Het eerste evenement waar de smaaktour zal neerstrijken zijn de Libelle zomerweek (maandag 18 tot en met zondag 24 mei in Almere). Hierbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Meld je dus snel aan als vrijwilliger.

Anderzijds doen we dit door het eerder genoemde Veggie Chef of the Future Event op 18 mei in Honselersdijk. Met dit evenement helpen we koks beter vegetarisch te koken. Ook bij dit evenement kunnen we nog hulp gebruiken. Meld je dus snel aan als vrijwilliger.

Word actief: Medewerkers gezocht!

Medewerker administratie (onbetaald)

Ter ondersteuning van onze werkzaamheden om vegetarisch eten te promoten zijn we opzoek naar een administratief medewerker die ons ondersteunt bij de ledenadministratie. Het werk is voor het grootste deel administratief en voor een kleiner deel ondersteuning van de verschillende activiteiten.

Bekijk de vacature

Vrijwilligerscoördinator Evenemententeam (onbetaald)

Wil jij meewerken aan evenementen om vegetarisch eten te promoten? Voortbouwen op succesvolle evenementen die al een aantal jaar worden georganiseerd? Werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen of werken met vrijwilligers? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Wordt dan een vrijwilligerscoördinator in het projectteam Evenementen.

Lees meer

Recept: courgette spaghetti met spinazie en zongedroogde tomaat

Vandaag een recept van een maaltje dat ik zonder blikken en blozen in een kwartier voor mezelf in elkaar draai. Is het gezond? Nou reken maar!

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 courgette of
  • 150 g pasta
  • 2 ui
  • 3 el olijfolie of kokosolie
  • 500 g spinazie
  • 10-12 zongedroogde tomaten
  • 6 el zure room of crème fraiche
  • 3 el pijnboompitten (als je wilt); een beetje geroosterd
  • Zout en peper

Maak van de courgette met de spirelli/spiraalsnijder/spiralizer groente-spaghetti.  (Google maar even, ik heb geen aandelen, dus kan ik hier ook geen link plaatsen ;)

Echt waar je proeft bijna geen verschil met gewone spaghetti – en spaghetti van courgette is natuurlijk veel gezonder. Want je hebt niet alleen extra veel groenten in deze maaltijd, maar bovendien ook geen snelle koolhydraten of gluten. Ik vind de aanschaf van deze groentesnijder dan ook zeer de moeite waard.

Natuurlijk kun je ook een pan gewone spaghetti of andere pasta koken.

Hier het recept:

Snijd de zongedroogde tomaat in dunne repen.
Snipper de ui en bak ze in een beetje olie glazig. Voeg de gewassen spinazie toe en laat slinken. Voeg de zongedroogde tomaat en de crème fraiche of zure room toe en laat even doorwarmen. Breng op smaak met zout en peper.
Garneer met licht geroosterde pijnboompitten.

Eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 6 juni, VegeQ, Maarten Luther Kerk Amsterdam
 
FAQ: Welke bekende Nederlanders zijn vegetariër en welke internationale beroemdheden?

Op onze site staat een lijst van bekende vegetariërs en veganisten. Hierop staan veel Nederlandse en internationale beroemdheden.

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter