Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Nieuwsbrief December 2014

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Kerst: kalkoen en varken liggen te zwaar op de maag

Het is toch een vreemde gewoonte om ieder jaar met kerst weer drie keer zoveel dieren te eten als ‘normaal’. Blijkbaar roept een stuk vlees op tafel nog steeds een gevoel van warmte en gezelligheid op. Die gezelligheid heeft dan wel uitsluitend betrekking op het kerstmaal zelf, want de voorgeschiedenis van het hoofdgerecht is natuurlijk allesbehalve gezellig. Dit in schril contrast tot de ingrediënten die een vegetarisch kerstmaal vormen: ik stel me voor dat de paprika’s en aubergines in alle rust in de zon hebben mogen rijpen en vervolgens met zorg geplukt zijn en voor het transport op een zacht kussentje zijn gelegd om ze maar ongeschonden bij de klant te laten komen. Zo idyllisch zal het in de regel ook wel niet zijn, maar het verschil is duidelijk.

Lees de hele blog 'Kerst: kalkoen en varken liggen te zwaar op de maag'


Strooigoed vaak 'strooifout'

Toen Zwarte Piet op pakjesavond zijn zak met lekkers leegde, zal dit strooigoed in veel gevallen niet vegetarisch zijn geweest. We onderzochten 41 soorten strooigoed en kwam tot de conclusie dat bijna de helft hiervan (17 soorten) gelatine of schellak bevat. Gelatine wordt uit slachtafval gewonnen, terwijl schellak een kleurstof is die uit schildluizen wordt gewonnen. De onderzoeksresultaten zijn te vinden onze website.

Lees meer

Help jij mee om 2015 een vegetarisch jaar te maken? Word dan donateur en ontvang kookboek Vegeterranean t.w.v 34,95!

Ontvang Vegeterranean, hét Italiaanse koffietafelboek vol foto's en recepten. Gratis voor jou als je je vandaag aansluit bij De Vegetariërsbond!
Steeds meer mensen ontdekken de geheimen van de vegetarische keuken. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Want iedere dag dat je kiest voor vegetarisch eten, heeft dat positieve gevolgen voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Kies ook voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten en laat je inspireren door De Vegetariërsbond.



Nieuwe kinderplatform online!

VegakidsVegakids is het nieuwe online kinderplatform van de Vegetariërsbond. De website is speciaal gemaakt voor echte dierenvrienden en stoere lekkerbekken; kinderen van 7 t/m 12 jaar die nieuwsgierig zijn naar vegetarisch eten of die al vegetariër zijn.

Productranking: Strooigoed, zuivelkoeken en roomijs

Deze maand drie rankings eerder in deze nieuwsbrief noemde we al het strooigoed, maar ook van zuivelkoeken en roomijs kun je nu zien welke producten vegetarisch zijn en welke niet.

Bekijk de rankings



Leven winter 2014: Peulvruchten

  • Thema: peulvruchten
  • Voedingsinformatie en soorten
  • Heerlijke recepten
  • Vleesvervangers op basis van lupine en erwten
  • (met smaaktest!)
  • Restauranttips in Athene
  • Nieuws en activiteiten van de Vegetariërsbond
  • En nog veel meer…


Mis ’m dus niet, het winternummer van Leven! Word donateur van de Vegetariërsbond en ontvang deze editie en aansluitend elk kwartaal een nieuw nummer. Of vraag hierboven eerst een digitaal proefexemplaar aan op onze site.


Nieuwe keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

  • Aziatisch Restaurant Jasmijn en Ik, Utrecht

Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders of raadpleeg de app via m.vegetariers.nl/gvv.

 


Zaterdag 10 januari Nieuwjaarsborrel

Op zaterdag 10 januari luiden we het nieuwe jaar in met onze Nieuwjaarsborrel. In Amsterdam zullen we gezellig borrelen met lekkere vegetarische hapjes. Daarnaast zal directeur Floris de Graad terugblikken op afgelopen jaar en een vooruitblik geven naar de plannen voor 2015.

Lees meer

Gezocht: Medewerker productontwikkeling en smaakpanel (onbetaald) en Medewerker Vegacedemy (onbetaald)

Medewerker Productontwikkeling en Smaakpanel (onbetaald)

De Vegetariersbond wil graag het aanbod van vegetarische producten verbeteren. Dit willen we verder stimuleren door bedrijven te helpen bij de ontwikkeling van producten. Dit willen we doen door mee te denken, ondersteuning te bieden bij de promotie en door het organiseren van smaakpanels waarbij bedrijven feedback kunnen krijgen van consumenten. Om deze activiteiten verder te ontwikkelen, te ondersteunen en te coördineren zijn we op zoek naar iemand met feeling voor zowel voeding als markt.

Lees meer
 

Medewerker Vegacedemy (onbetaald)

Wij willen iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Samen met foodinspirator Jacintha Bokma laat de Vegetariërsbond sinds augustus in de Vegacademy zien dat het helemaal niet moeilijk is om lekker vegetarisch te koken. Dagelijks geeft de Vegetariërsbond in de Vegacademy tips en aanwijzingen over lekker vegetarisch eten. Wie de Vegacademie online volgt eet iedere week iets verrassends en schoolt zichzelf na verloop van tijd tot all-round vegetarisch kok. Om dit project verder te ontwikkelen zoeken we een medewerker Vegacedemy (onbetaald) om ons team te versterken.
 


Zaterdag 28 maart Ledendag

Kom ook naar onze gezellige ledendag (met de Algemene Ledenvergadering) met een afwisselend programma. Dit jaar is de ledendag op zaterdag 28 maart. Deze vindt plaats in het Mirror Centre in Amsterdam. Ook dit jaar kunnen leden meedenken over waar we het komend jaar mee aan de slag gaan en hoe we onze activiteiten en campagnes invulling gaan geven.

Lees meer

Recept: Fijne Kerst

Onderstaand een toprecept van de afgelopen vega cursus in Groningen.
De vijf avonden gaan veel te snel voorbij….. Hier dus een aantal recepten uit de cursus.
De hartige strudel kan als hoofdgerecht geserveerd worden, maar doet het ook goed als voorafje of zo maar tussendoor: een alleskunner dus!
Daarna volgen twee recepten van andere alleskunners. Twee dips/smeersels/bijgerechten waarvoor je me midden in de nacht mag wakker maken (en mijn cursisten inmiddels ook, hihi).

Hartige Strudel met mozzarella en artisjokharten

  • 1 pak filodeeg
  • 300 g mozzarella
  • 1 blik/potje artisjokharten
  • 1 bak cherrytomaten
  • 1 ei
  • handje pitten
  • bosje basilicum
  • 100 g oude kaas
  • 2 teen knoflook
  • 2 dl olijfolie
  • 100 g nootjes (maakt niet uit welke)
  • 150 g postelein
  • 1 sjalot
  • 1 el mosterd
  • 1 tl honing
  • 150 ml olijfolie
  • 3 grote aardappels

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Maak eerst een pesto door de knoflook en de basilicum in een vijzel te pureren. Voeg dan de in stukjes gesneden of geraspte oude kaas toe. Als laatste vijzel je er druppelsgewijs de olijfolie erdoor. Mocht je dit te ingewikkeld vinden, gebruik dan een keukenmachine of staafmixer, of koop een potje… is natuurlijk niet zo lekker als echt vers, maar gaat wat sneller (mocht je een keer in tijdnood zijn)

Snijd de tomaatjes, mozzarella en artisjokken in dobbelsteentjes en meng met de pitten en de pesto. Breng lekker op smaak met zout en peper.

Maal nu met een blender 100 gram nootjes grof. Leg een velletje filodeeg voorzichtig op een stuk bakpapier. Pas op want het is erg dun en kwetsbaar! Smeer dit velletje in met een beetje van de eidooier die je met wat water hebt los geklopt. Strooi nu een klein beetje van de gehakte noten over het filodeeg en leg er precies nog een velletje filodeeg erover heen. De nootjes zorgen ervoor dat de deegvellen een beetje uit elkaar blijven. Hierdoor wordt het baksel lekker krokant. (Mocht je filovellen hebben die gescheurd zijn, zorg er dan voor dat de scheuren niet precies boven elkaar komen te liggen – op deze manier kun je ze gerust nog gebruiken.)

Leg nu in het onderste midden een strook met het mozzarella/tomaat/pesto mengsel en rol vrij stevig op. Het werkt perfect als je dit met behulp van het bakpapier doet. Smeer dan de bovenkant van de rol weer in met het eimengsel en strooi daaroverheen ook weer wat gemalen nootjes en wat grof zeezout en peper. Leg de rol met het naadje onderop op het met bakpapier beklede bakblik. Ga zo door tot de vulling en/of het filodeeg op is.
Bak de rol af in een voorverwarmde oven van 200 graden in ca. 15 minuten.
Let op: het is de bedoeling dat het filodeeg goudbruin en knapperig wordt. De Mozzarella in de Strudel mag echter niet (te veel smelten).
Houd de Strudel dus een beetje in de gaten, want de juiste baktijd is erg afhankelijk van de oven

Maak nu de dressing voor de postelein door eerst de azijn met de mosterd, zout en peper los te roeren en dan druppelsgewijs de olijfolie toe te voegen. Maak de postelein kort voor het serveren aan met deze dressing. Leg op elk bord een beetje lekkere postelein salade en daarop een mooie plak van de Strudel.

Paprika-Pistache-dip

  • 4 paprika’s, geroosterd uit een potje
  • 150 g pistachenootjes, gepeld
  • 1 teen knoflook
  • ½ - 1 Spaans pepertje
  • 2 takjes  peterselie
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 zak tortillachips
  • Zout, peper

Pureer met een staafmixer of keukenmachine de geroosterde paprika’s, pistachenootjes, fijngesneden knoflook en peterselie samen met de olijfolie tot een mooie dip. Breng op smaak met zout en peper. Serveer als bijgerecht, smeersel voor op brood of op wat toastjes, of als dip voor groente en/of tortillachips.

Guacamole

  • 1 avocado 
  • 1  sjalotje 
  • 1 teen knoflook
  • 1 cm Spaanse peper 
  • Stukje  limoen met schil
  • zout, peper 
  • 100 ml  crème fraiche. 
  • 1 zak tortilla chips

Snijd het sjalotje, de knoflook en ook het pepertje zo fijn als je kunt.
Snijd van de limoen een reep van ca. 3 x 2 cm van alleen de buitenste schil af (dus niet het witte). Dit zou je eventueel met een dunschiller kunnen doen. Snijd deze reep in flinterdunne reepjes en vervolgens in piepkleine blokjes. Je kunt het buitenste van de limoen ook zeer fijn raspen. Halveer de avocado in de lengte, haal de pit eruit en snijd in dobbelsteentjes.
Pureer alle ingrediënten (behalve het sjalotje– die wordt bij het snijden bitter) grof in een keukenmachine of met de staafmixer. Voeg het zeer fijngesneden sjalotje toe en breng op smaak met zout en peper. Serveer als bijgerecht, smeersel voor op brood of op wat toastjes, of als dip voor groente en/of tortilla chips.

Fijne kerstdagen en alvast een heel goed en smakelijk 2015!!!
Birgit Flüg
info@kok-aan-huis.com
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 10 januari Nieuwjaarsborrel, kantoor Amsterdam
Zaterdag 28 maart Ledendag, Amsterdam
Zaterdag 6 juni VegeQ, Centrum Djoj Rotterdam
 
FAQ: Ik krijg vaak dezelfde negatieve reacties als ik vertel vegetariër te zijn, hebben jullie een leuke manier om hier meer om te gaan?

Speel bingo met de vele standaardreacties die je krijgt - van niet-vegetariërs- als je zegt dat je vegetariër bent. Speel het met je vrienden. De eerste die 5 kruisjes op een rij heeft wint.

Als vegetariër krijg je vaak standaard reacties met dit spel wordt het krijgen van die reacties leuk, want elke reactie brengt je weer dichter bij BINGO!

Download de bingo
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.


Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter